Με ιδιαίτερα αξιόλογη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τετραήμερη σειρά επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Αιγιαλείας σε συνεργασία με πλήθος συλλόγων και φορέων της περιοχής, προς τιμήν της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου. Φέτος, οι εκδηλώσεις δεν εστίασαν αποκλειστικά στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 αλλά είχαν ευρύτερη αναφορά στους αγώνες των Ελλήνων σε μεταγενέστερους από την Ελληνική Επανάσταση χρόνους, παρουσιάζοντας λαμπρές σελίδες της νεώτερης ιστορίας της χώρας με τρόπο που προκάλεσε ενδιαφέρον στο κοινό.

Ειδικότερα, οι παράλληλες επετειακές εκδηλώσεις που πλαισίωσαν το καθιερωμένο πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου, ξεκίνησαν την Παρασκευή 22 Μαρτίου με την προβολή της βραβευμένης πολεμικής δραματικής ταινίας “Operation Star-Επιχείρηση Άστρο” με υπόθεση που αφορά στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα και παραγωγή Aratos Films, στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλων”. Το Σάββατο 23 Μαρτίου φιλοξενήθηκε στο “Πολύκεντρο” στην παραλία Αιγίου μια εξαιρετική μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα τη συμβολή της γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση, με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο της ΙΛΕΑ κα Βάνα Μπεντεβή και με την συμμετοχή της γυναικείας χορωδίας Παραδοσιακού Τραγουδιού Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, Παιδικής – Νεανικής χορωδίας Δήμου Αιγιάλειας, Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου» και Χορευτικών Συλλόγων Αιγιάλειας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες από όλη τη χώρα. Την Κυριακή 24 Μαρτίου ο Δημοτικός Κινηματογράφος “Απόλλων” φιλοξένησε μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα «Επέτειος Εθνικής εορτής των 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, 29 Μαρτίου 1864. Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αιγιάλειας και τη συμμετοχή του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων Αιγιαλείας – Καλαβρύτων, ταξίδεψαν το κοινό μουσικά και χορευτικά στα όμορφα Επτάνησα. Τέλος, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου το απόγευμα στο Κινηματοθέατρο «Απόλλων», προβλήθηκε η επετειακή ταινία «Διάκος, ο εθνομάρτυς» της Φιλότιμο films, της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αιγιάλειας με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε: “Η Δημοτική Αρχή, σε αγαστή συνεργασία με εκατοντάδες συμπολίτες που συμμετέχουν σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους και φορείς, παρουσίασε φέτος ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα για τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων. Μας ικανοποιεί η συμμετοχή του κοινού, κάτι που μας δείχνει το δρόμο και για νέες επιτυχημένες συνεργασίες και διοργανώσεις στον τόπο μας”. Από πλευράς της, η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων κα Μαρία Αγγελοπούλου σημείωσε:  “Οι επετειακές εκδηλώσεις που παρουσιάστηκαν, είχαν σαφή εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Η θεματολογία του επετειακού τετραημέρου εστίασε στους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων τόσο της Επανάστασης, όσο και σε μεταγενέστερους. Οι επετειακές δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με συλλόγους, φορείς και πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, ενώ δώσαμε έμφαση στη συμμετοχή συλλόγων και από τις τοπικές μας κοινότητες. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς, όπως και τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν για το άψογο αποτέλεσμα και τα ΜΜΕ για την προβολή των δράσεων”.