Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και συνεχίζουν με αποκλεισμούς δρόμων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκειμένου η κυβέρνηση να επιτρέψει την κάθοδο με τρακτέρ στο παναγροτικό συλλαλητήριο των Αθηνών, την προσεχή Τρίτη (20/2), παρά το «όχι» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

«Ούτως η άλλως εμείς θα κατέβουμε με τρακτέρ και με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο όχι με την μεγάλη και μαζίκή συμμετοχή των αγροτών αλλά και από τον κόσμο της Αθήνας που νιώθουν την ακρίβεια στο πετσί τους» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της συντονιστικής Επιτροπής Μπόκου Πλατυκάμπου.

«Το θέμα είναι ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα αυτό τονίσαμε στον κ. Υπουργό μέσα στην πόλη. Θέλουμε να πάμε ειρηνικά να κάνουμε το συλλαλητήριο μας και να σηκωθούμε να φύγουμε όμορφα και ωραία» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος.Οι αγρότες μάλιστα, που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων και λιμανιών.

Κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παύλος Μαρινάκης για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι τελευταίες προτάσεις, αν συνδυαστούν με τις προηγούμενες και όλη την πολιτική της Κυβέρνησης αυτήν την τετραετία και λίγο περισσότερο για τον πρωτογενή τομέα, απαντούν σε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών.

«Προφανώς όχι σε όλα, γιατί ζούμε μια περίοδο πρωτοφανή ως προς τον εισαγόμενο πληθωρισμό και τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν. Ειδικά για το ρεύμα, η πρόταση αυτή έχει δύο χαρακτηριστικά, που τα ζητούσαν οι αγρότες και δικαίως. Δηλαδή, μόνιμο τρόπο επίλυσης, αλλά και μια λογική, έναν μηχανισμό που χαμηλώνει τις τιμές στο όριο του κόστους.

Για το πετρέλαιο, επίσης, υπάρχει η συζήτηση από το 2025 και μετά για έναν μονιμότερο -σε συνδιαμόρφωση με τους αγρότες- και δικαιότερο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ. Υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία τρέχει η κυβέρνηση και στην Ευρώπη, όπως η ΚΑΠ και πολλά άλλα. Προφανώς, λοιπόν, εμείς φτάσαμε στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών. Το ξεκαθαρίζουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να δώσουμε. Και ειδικά τα τελευταία μέτρα δεν είχαν δημοσιονομική επιβάρυνση, αλλά ήταν στοχευμένα και απαντούσαν -όπως είπα- στα προβλήματα των αγροτών», υπογράμμισε.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν περιμένει κινητοποιήσεις για να δώσει ό,τι περισσότερο μπορεί ως ικανοποίηση στα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας. «Το γεγονός ότι ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική, δεν το κάναμε περιμένοντας τα πρώτα μπλόκα. Προσέξτε, το ξαναλέω. Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα οργανωμένα, είτε κατά μόνας να αντιδρά, να διαδηλώνει όπως, όμως, προβλέπει ο νόμος. Όπως είναι καθήκον της κυβέρνησης να σέβεται αυτό το δικαίωμα, αντιστοίχως είναι καθήκον της κυβέρνησης να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο», επισήμανε ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να φτάσει η κατάσταση σε εκτροχιασμό.

«Δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Ακόμα και η συνάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη με τους εκπροσώπους των αγροτών έγινε σ’ ένα πάρα πολύ καλό κλίμα. Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις. Ο υπουργός με ήρεμο τρόπο τους είπε ότι, προφανώς, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν. Το έχουν κάνει μέχρι τώρα με έναν πάρα πολύ ήπιο τρόπο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Δεν θεωρώ ότι θα εκτραχυνθεί η κατάσταση. Και το ξαναλέω, εμείς τι πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, όπως κάθε Κυβέρνηση; Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό εμείς. Να αφήσουμε τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς, όμως, να παραβιάζεται ο νόμος και χωρίς να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο να δοθεί κάτι επιπλέον μετά τον Σεπτέμβριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού έχει ήδη δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός για έναν μόνιμο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Μακάρι να καταφέρουμε κάτι παραπάνω για το 2025. Και δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση από το πλεόνασμα της απόδοσης της οικονομίας το έχει επιστρέψει στους πολίτες. Αλλά για να μην ανοίγουμε «παραθυράκια», να μην δημιουργούμε προσδοκίες παραπάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε για τα αιτήματα των αγροτών, ως προς το κόστος, εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια», τόνισε.

Αγροτοκτηνοτρόφοι της επαρχίας Καλαβρύτων.

O Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας, υπενθυμίζει σε κάθε ενδιαφερόμενο, πως προτίθεται να διαθέσει δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο, των παραγωγών, που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, στην Αθήνα.

Τόπος και ώρα εκκίνησης:

Γραφεία ΑΓΣ Καλαβρύτων –Καλάβρυτα, 13:00 μ.μ.
Κεντρική πλατεία Κλειτορίας, 13:30 μ.μ.
Διασταύρωση Κλειτορίας (Παγκρατέϊκα Καλύβια), 13:45 μ.μ.
Πρατήριο καυσίμων Στεφανόπουλου «111», 14:00 μ.μ.

Η επιστροφή θα γίνει αυθημερόν.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2692023013

Τα τέσσερα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι
– Οι ζημιές της Θεσσαλίας πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα
– Η τιμή και η μείωση του κόστους του ρεύματος
– Η τιμή και η μείωση του κόστους του πετρελαίου
– Η άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)

ΦΩΤΟ – ΑΡΧΕΙΟ