«Τα πάντα ξεκίνησαν από την Ελλάδα» το μήνυμα Μπλίνκεν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Tην προσχώρηση της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis Accords» υπέγραψαν πριν από λίγο στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών εγκαινίασε απόψε, από κοινού με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν τον 5ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στην Ουάσνιγκτον και στις δηλώσεις του αναφέρθηκε τόσο στην ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ όσο και στα μείζονα περιφερειακά ζητήματα.

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προωθήσουν την παγκόσμια σταθερότητα αλλά και τις αρχές της δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος αναφέρθηκε στην κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για τα ενεργειακά και την πώληση των F-35.

Η παρουσία του κ. Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ μας θυμίζει ότι τα πάντα ξεκίνησαν από την Ελλάδα είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσα.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε επίσης στις δηλώσεις του ότι ΗΠΑ και Ελλάδα συνεργάζονται, στηρίζουν την Ουκρανία, αντιμετωπίζουν τους αντάρτες Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκρίνονται στις φυσικές καταστροφές, υπερασπίζονται την Ατλαντική Συμμαχία και ενισχύουν το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτής στην εργασίας προσφέραμε τα F-35, συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τώρα προάγουμε την συνεργασία μας. Με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών «Άρτεμις», η Ελλάδα γίνεται πλέον μέλος μιας ευρύτερης ομάδας χωρών που έχει ως στόχο την ασφαλή εξερεύνηση του διαστήματος. Θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον του διαστήματος» τόνισε και καταλήγοντας ανέφερε ότι είναι ευγνώμων που υποδέχεται τον Έλληνα ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ.

Οι θεματικές που καλύπτει ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος είναι οι Περιφερειακές Εξελίξεις, η Άμυνα και Ασφάλεια, οι Ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, η Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφαρμογή του Νόμου και η Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, το Εμπόριο και οι Επενδύσεις, οι Δεσμοί μεταξύ των δύο Λαών.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής για την προσχώρηση της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis Accords». Παρόντες ήταν επίσης ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Ιωάννης Δαγκλής.

Πηγή: protothema.gr