Εσωκομματική κριτική και αντιπολιτευτικά πυρά στις ομιλίες των υποψηφίων.

Την δική τους πλατφόρμα παρουσίασαν ενώπιον των συντρόφων τους οι «5» υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια του συνεδρίου, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Από τις τοποθετήσεις όλων δεν έλειπαν οι ειδικές αναφορές στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ήταν και πάλι απών από τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Από τις τοποθετήσεις των πέντε υποψηφίων δεν έλειψαν επίσης η εσωκομματική κριτική, οι αιχμές αλλά και οι επιθέσεις σε βάρος της κυβέρνησης.

Η Εφη Αχτσιόγλου έδωσε σκληρή απάντηση στις κατηγορίες του Στέφανου Τζουμάκα ότι είναι υποστηριζόμενη από τη διαπλοκή, αλλά και για τον Παύλο Πολάκη για την τοξική αρρενωπότητα.

«Δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου» είπε χαρακτηριστικά ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του εξαπέλυσε πυρά στο εσωτερικό του κόμματος για όσους τον θεωρούν δεξιά απόκλιση και για όσους μπορεί και να μην ήθελαν την κυβέρνηση της Αριστεράς. Παράλληλα τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών».

Εσωκομματικά βέλη εξαπέλυσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το «καλημέρα». Στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε «είμαστε χαρούμενοι να συζητάμε μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Τζουμάκας από την πλευρά του είπε «τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας ενώ ο Νίκος Παππάς απάντησε στην Έφη Αχτσιόγλου προτάσσοντας το κόμμα μελών έναντι του κόμματος των δομών που προτείνει η πρώην υπουργός.

Το συνέδριο άνοιξαν με την ομιλία τους οι γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Οι ομιλητές έλαβαν τον λόγο αλφαβητικά. Πρώτη μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου η οποία ζήτησε να οργανώσουν και να σχεδιάσουν μια νέα εποχή για τη χώρα. Αποτιμώντας το νωπό εκλογικό αποτέλεσμα, «είναι ψήφος ανοχής.

Νομίζω πως ναι, σίγουρα δεν είναι ψήφος ενθουσιασμού» ανέφερε για την επικράτηση της ΝΔ και με αυτοκριτική διάθεση, «εκτιμώ ότι δεν συλλάβαμε έγκυρα και ουσιαστικά ότι η αντίθεση μνημόνιο και αντιμνημόνιο άρχισε να φθίνει από το 2018 και μετά», τόνισε. Κατά την κ. Αχτσιόγλου, «μετά το ότι οι Έλληνες ήθελαν μια άλλη εποχή». «Και εδώ η ευθύνη μας βαραίνει όλους» υποστήριξε, λέγοντας πως «την πιο κρίσιμη στιγμή, επικράτησε σε εμάς μια προβληματική εσωστρέφεια». Παράλληλα, κατά την κ. Αχτσιόγλου, «εξασθένισαν οι δεσμοί μας με την κοινωνία», με τις εργαζόμενες γυναίκες ,με τους νέους, με τους επιστήμονες και με το αίτημά τους για βελτίωση της ζωής τους. «Από αυτήν την απόσταση καθορίστηκε το εκλογικό αποτέλεσμά» τόνισε η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος, συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία από τον Πρόεδρό του μέχρι το κάθε μέλος».

Μιλώντας για τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «εκεί που όλοι βλέπαν αδιέξοδα, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε δυνατότητες» σημείωσε, προσθέτοντας πως ο κ. Τσίπρας «πέτυχε το ιστορικά αδιανόητο: την Αριστερά στην κυβέρνηση».

Σε μια προσωπική αποστροφή «δείχνοντας» προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη, «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως τάχα κέντρο της διαπλοκής στο ΣΥΡΙΖΑ, διάφορα μιντιακά και σοσιαλμιντικακά κέντρα» με πρόσβαση και στο κόμμα μας, «καμία τέτοια απόπειρα δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την απόφασή μου» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «πολιτική είναι να συγκρούεσαι με την τρόικα», να χτίζεις συμμαχίες, να νομοθετείς, για να καταλήξει πως «δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική». 

Στέφανος Κασσελάκης: Με λένε πράκτορα και φυτευτό των Αμερικανών, αλλά εγώ δεν έκανα συμφωνία με κανέναν

Με εσωκομματική κριτική αλλά και το όραμα του για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε αναλυτικά στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Επικαλέστηκε επίσης αρκετές φορές το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι εκείνος ήρθε για να κάνει πράξη όσα δεν άφησαν τον Αλέξη Τσίπρα να γίνουν.

 

Μιλώντας για τα εσωτερικά, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού. Έχει καταντήσει να είναι στίγμα το να είσαι Συριζαίος, αλλά σας δίνω το λόγο μου ότι αυτό θα αλλάξει άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νίκος Παππάς: Δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 23% το 2019

Απαντώντας στα ζητήματα ταυτότητας και απεύθυνσης, ο κ. Παππάς επισήμανε πως «υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να εκφράζουμε μόνο τη ριζοσπαστική αριστερά. Ότι η στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού ήταν ένας ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός. Υπάρχει και η άποψη ότι δεν πρέπει να μιλάμε για παράταξη από την αριστερά ως το κέντρο γιατί αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι, είναι αδειανά πουκάμισα και μας αρκεί να λέμε ότι απευθυνόμαστε στους πολλούς». «Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει», σημείωσε.

Ως προς τις οργανωτικές προϋποθέσεις, ο κ. Παππάς εκτίμησε πως «δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό. Δεν αξιοποιήσαμε και δεν ενσωματώσαμε τα 110 χιλιάδες νέα μέλη» εκτίμησε και «αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική δημοκρατία στο κόμμα των μελών. Όχι ένα κόμμα δομών που θα καταστέλλει, θα ακυρώνει και θα αγνοεί τη βούληση των μελών. Αυτό το βήμα πρέπει να το ολοκληρώσουμε αλλά και να κάνουμε και άλλα βήματα για την αναβάθμιση της λειτουργίας ενός κόμματος των μελών», δήλωσε.
Μιλάμε για τη συλλογική μας αυτοκριτική, την κάνουμε απελευθερωμένοι από το άγχος των προσωπικών μας αντιπαραθέσεων, παρατήρησε ο κ. Παππάς. Επιτρέψαμε στις τάσεις να λειτουργούν πέρα από τα ανεχόμενα όρια, δήλωσε, εκτιμώντας πως κάποιες στιγμές οι δομές «κατέστειλαν τη βούληση των δομών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παππάς υποστήριξε πως ως προς τα μέλη πρέπει «να εκλέξουμε νομαρχιακές επιτροπές με καθολική συμμετοχή των μελών. Να εκλέξουμε νέα συντονιστικά. Να διαμορφώσουμε δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στον αγροτικό χώρο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να συγκροτήσουμε τις περιφερειακές μας οργανώσεις, που μεταξύ άλλων θα προετοίμαζαν το κόμμα για τις περιφερειακές εκλογές. Να δρομολογήσαμε δημοψηφίσματα. Να συγκροτούμε τα ψηφοδέλτιά μας με καθολική συμμετοχή των μελών στην επιλογή». «Να αξιοποιήσουμε, επιτέλους, την κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα απλών αγωνιστών και εκπροσώπων φορέων που ήρθαν να μας συνδράμουν», υποστήριξε, εξηγώντας πως «το κόμμα μας έχει ανάγκη σήμερα ένα τεράστιο κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα έχει επί της ουσίας επανιδρυτικά χαρακτηριστικά του κόμματος των μελών. Ένα κύμα που θα παρασύρει κακές πρακτικές και κλειστές πόρτες. Ένα άλμα δημοκρατίας».

Τζουμάκας: Η συντόμευση της «βάρδιας της ΝΔ» είναι δική μας υπόθεση

«Τις κυβερνήσεις τις φέρνουν οι πολιτικές των προηγούμενων. Την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Αν ήμασταν σωστοί, ο Μητσοτάκης θα ήταν στην αντιπολίτευση» υποστήριξε ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Τζουμάκας, ζητώντας «να δούμε ποιες πολιτικές ηττήθηκαν διαχρονικά στη χώρα».

 

«Η συντόμευση της «βάρδιας της ΝΔ» είναι δική μας υπόθεση σε συνεργασία και σε συμπόρευση με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε δημοκρατική κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Τζουμάκας, καταλήγοντας πως «οι μηχανισμοί των μειοψηφικών αντιλήψεων και των δικτύων ηττήθηκαν και ανήκουν στο παρελθόν. Οι πλειοψηφικές επιλογές θα καθορίζουν τη πορεία μας με διορθωτική πορεία και ανασύνταξη».

 

Τσακαλώτος: Δεν ακούγεται η φωνή μας, πρέπει να το δούμε αυτό
Με την αποκρυστάλλωση της στάσης του απέναντι στο ντιμπέιτ ξεκίνησε την ομιλία του ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας για το θέμα πως «η Αριστερά συζητάει μέσα στους δικούς μας χώρους» σχολίασε ο κ.Τσακαλώτος, μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων, εξηγώντας πως η δική μου άποψη είναι ότι κανένας από τους 4 υποψηφίους δεν είναι αντίπαλος, όπως περιέγραψε.

Ως προς τις αλλαγές στο κόμμα, «όπου πήγα λένε δεν ακούγεται η φωνή μας προς τα πάνω και πρέπει να το δούμε» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος, ζητώντας οι οργανώσεις μελών να έχουν «κάποια αυτονομία». Ως προς την Κεντρική Επιτροπή, θα πρέπει να δώσει κάποιες καλές πρακτικές, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, που σημείωσε ακόμη πως «έχουμε μια νεολαία που δεν της επιτρέψαμε να καταγγείλει τα 600 εκατομμύρια για τους αστυνομικούς» γιατί ήταν εκτός γραμμής.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα συνέδριο με 5.000 άτομα. Ούτε μπορείς να έχεις μια κεντρική επιτροπή με 300 άτομα. Σε όποιο αριστερό κόμμα δεν υπήρχαν ιδεολογικά ρεύματα, υπήρχε ο μηχανισμός της ηγεσίας» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει πως «πρέπει να υπάρχουν ιδεολογικά ρεύματα αλλά να συζητάνε».

Πηγή: protothema.gr