Η ανάγκη ισχυροποίησης των πολιτικών συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευθυγράμμισής τους με τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές Περιφέρειες, ήταν το μήνυμα που βγήκε από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR (Δίκτυο Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 στον ιστορικό χώρο της Αχάϊα Κλάους στην Πάτρα, παρουσία της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. Elisa Ferreira, των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Νίκου Παπανδρέου και Έλενας Κουντουρά, της Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρας Μυρογιάννη και πλήθους εκπροσώπων από πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού καλωσόρισε το σύνολο των παρισταμένων, υπογράμμισε τη σημασία των Περιφερειών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Οι περιφέρειες έχουν τη δύναμη να γίνουν η αιχμή του δόρατος στην απορρόφηση των πόρων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι ανάγκη όμως να αυξηθε ίο βαθμός εμπιστοσύνης προς τις περιφέρειες και ως προς τις στρατηγικές επιλογές τους για την αξιοποίηση των κονδυλίων. Για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 τα κονδύλια για την συνοχή είναι αυξημένα και οι Περιφέρειες καλούνται να δώσουν υπεραξία σε κάθε ευρώ που θα διαχειριστούν, ώστε να κάνουμε ακόμα πιο δυνατό κάθε κρίκο της αλυσίδας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Εστιάζοντας στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες Περιφέρειες, ιδιαίτερα της Μεσογείου, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στις στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κάνοντας λόγο για μία «υπαρξιακή απειλή». Επίσης, μίλησε για την περαιτέρω ενίσχυση των μεταφορικών και συγκοινωνιακών υποδομών προκειμένου να ενισχυθούν οι συναλλαγές, αλλά και τη σημασία που έχει η Μακροπεριφέρεια Μεσογείου για την ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών διασυνοριακών δεσμών.
«Χωρίς αμφιβολία, το μέλλον της Μεσογείου και της Ευρώπης είναι εγγενώς αλληλένδετα. Ο κοινός μας στόχος λοιπόν είναι μια ισχυρή περιφερειακή συνεργασία στη Μεσόγειο που έχει καθοριστικό και θετικό ρόλο στην ανάπτυξη όλων των περιοχών της Μεσογείου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Elisa Ferreira, σε δηλώσεις της, επεσήμανε: «Με τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, πρέπει να υπηρετήσουμε το όραμα της ανάπτυξης των περιφερειών ώστε οι πολίτες να μην έχουν την ανάγκη να μετακινούνται από περιφέρεια σε περιφέρεια και να αναζητούν εργασία. Δεν χρειαζόμαστε απλά χρηματοδοτήσεις, αλλά συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να αξιοποιήσουμε τα δυνατά σημεία κάθε περιοχής, να βελτιώσουμε το παρόν και να εξασφαλίσουμε το μέλλον.Έχει σημασία να βλέπουμε την Ευρώπη ως μια αλυσίδα και τις περιφέρειες ως κρίκους αυτής της αλυσίδας. Όσο πιο αδύναμος είναι ένας κρίκος αντίστοιχα τόσο αδύναμη είναι και η Ευρώπη.Η Ελλάδα κάνει σήμερα ότι επιβάλλεται για να απορροφήσει αλλά και να αξιοποιήσει τους πόρους από τις πολιτικές συνοχές».
Ο Πρόεδρος της CPMR και Περιφερειάρχης Βρετάνης, Loig Chesnais- Girard δήλωσε: «Η Ευρώπη είναι σήμερα αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, όπως η άμυνα, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και η αγροδιατροφή. Οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν επιβάλλεται να είναι απόλυτα μελετημένες και αποτελεσματικές για να βαδίσουμε στο μέλλον.Εμείς που εκπροσωπούμε παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίες κατά κανόνα απέχουν περισσότερο από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, πρέπει να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες για να εισακουστεί η άποψη μας στις αποφάσεις που θα αφορούν τοπικές πολιτικές».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και Αντιπρόεδρος της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης τόνισε: «Η συζήτηση για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι περιφέρειες την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιώνει την πάγια θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.Πρέπει δηλαδή να αναβαθμιστεί ο ρόλος και να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των περιφερειών, σε ότι αφορά την χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Την θέση αυτή την υποστηρίζουμε με την συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την διαπεριφερειακή και διακρατική συνεργασία και συνεπώς αυξάνουν την δυναμική της παρέμβασης μας στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων».
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο των εργασιών της σύσκεψης, ο κ. Φαρμάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγήσει την κ. Ferreira στην Πάτρα, προκειμένου να έχει ίδια αντίληψη για την σημαντική θέση της πόλης ως δυτική πύλη της Ελλάδας, καθώς και για έργα που υλοποιούνται με ευρωπαϊκούς πόρους.

Δηλώσεις του κ. Φαρμάκη στο περιθώριο της σύσκεψης της CPMR, στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=cdV3QnR1q30