Χειροπέδες πέρασε η ΕΛ.ΑΣ. σε υπάλληλο Περιφερειακής Ενότητας ο οποίος έπαιρνε χρήματα για να προωθεί την έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων. Σε άλλες περιπτώσεις για επίσπευση σε άλλες γιατί όσοι τις ζητούσαν δεν είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του υπαλλήλου της Περιφέρειας
Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη υπάλληλος Περιφερειακής Ενότητας, ο οποίος προέβαινε στην επ’ αμοιβή επίσπευση ή χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων.

Συνελήφθησαν ακόμη 2 ιδιώτες, για δωροδοκία υπαλλήλου και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, αντίστοιχα.

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες, Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, υπάλληλος Περιφερειακής Ενότητας, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, υπεξαγωγή εγγράφων, δωροληψία, ψευδή βεβαίωση καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 2 ιδιώτες, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, αντίστοιχα.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο υπάλληλος χρηματιζόταν συστηματικά για να προβαίνει σε έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων, καθήκον που ήταν στις αρμοδιότητές του.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ανωτέρω υπάλληλος, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023, κατέχοντας τη θέση προϊσταμένου, απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά από ιδιώτες με σκοπό να επισπεύδει την έκδοση ή να εκδίδει παρανόμως σχετικές άδειες, καθώς και να μεριμνά για την επιτυχία τους σε εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους.

ADVERTISEMENT

Συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, απαιτούσε χρηματικά ποσά:

300 – 350 ευρώ, για την επίσπευση της έκδοσης αδειών χειριστών μηχανημάτων, σε ενδιαφερόμενους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις,
1.500 – 3.500 ευρώ, για την έκδοση αδειών χειριστών μηχανημάτων σε ενδιαφερόμενους που δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (στην περίπτωση αυτή απαιτούνταν η εύρεση και ο χρηματισμός αρχιτεχνιτών που θα βεβαίωναν ψευδή στοιχεία σχετικά με αναγκαία προϋπηρεσία),
300 – 500 ευρώ, για τη χορήγηση σε ενδιαφερόμενους ερωτήσεων σε επικείμενες θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση σχετικού διπλώματος, καθώς και για τη βεβαίωση της επιτυχίας τους στις εν λόγω εξετάσεις, ανεξάρτητα από την πραγματική επίδοσή τους.
Για την αποφυγή της αποκάλυψης της δράσης του, λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης που αφορούσαν στον τρόπο συνάντησης με τους ενδιαφερόμενους, την παραλαβή των χρηματικών ποσών καθώς και τις επικοινωνίες μαζί τους, κατά τις οποίες χρησιμοποιούσε και κωδικές λέξεις. Επιπλέον, έπαιρνε στην οικία του φακέλους των ενδιαφερόμενων αλλά και τη σφραγίδα της Υπηρεσίας του, ώστε πέραν του ωραρίου εργασίας του να ετοιμάζει απρόσκοπτα τα ανάλογα έγγραφα.

Από την έως τώρα προανάκριση έχουν εξιχνιαστεί 14 περιπτώσεις δωροληψίας, ενώ στην τελευταία περίπτωση πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αυτού αλλά και του ενδιαφερόμενου ιδιώτη.

Σε σωματικές έρευνες και σε έρευνες στην οικία και στο όχημά του, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

18.810 ευρώ,
1.500 δολάρια,
4 ρολόγια,
πιστόλι και 80 φυσίγγια,
πλήθος σφραγίδων και αιτήσεων,
13 φάκελοι ενδιαφερόμενων,
πλαστό χαρτονόμισμα,
κινητό τηλέφωνο, λάπτοπ, 2 τάμπλετ και σκληρός δίσκος.
Παράλληλα, εντός της οικίας του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12,35 γραμμάρια κάνναβης, για τα οποία συνελήφθη συγγενικό πρόσωπο του υπαλλήλου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Οι διάλογοι του υπαλλήλου της Περιφέρειας για τα φακελάκια για την έκδοση αδειών
Ενδεικτικοί του τρόπου με τον οποίο κινούνταν ο συλληφθείς υπάλληλος είναι οι διάλογοι που είχε με άτομα που ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν για να κάνουν τη δουλειά τους.

Σε άλλες περιπτώσεις η ταρίφα ήταν στα 350 ευρώ, σε άλλες πολύ μεγαλύτερη πάνω από 1.300 ευρώ.

Να σου πω. Τώρα κατεβαίνω. Τι τι να βάλω μέσα στον φάκελο; Τι λεφτά να βάλω;
Ε, περίμενε να βγω έξω από το μαγαζί. Με ακούν, να μη με ακούνε.
Ναι, ναι. Ναι, καλά.
Ε, βάλε, ε, τρεισήμισι εκατοστάρικα.
Εγώ είχα σκοπό να σου ζητήσω χίλια πεντακόσια, θα μου δώσεις χίλια τρακόσια.
Να το κάνουμε ένα χιλιαρικάκι, γιατί έχω και άλλα να μου φτιάξεις;
Τι άλλα;
Έχω και του ψυκτικού θέλω να μου φτιάξεις.
Ναι λοιπόν εεε. Εντάξει μωρέ, κανόνισε τώρα εσύ εκεί πέρα. Κατάλαβες. Δεν θα του πάρουμε τώρα πενην… Δεν θα του πάρουμε πενηντάρικο τώρα και τέτοια, μαλακίες.
Πες μου, τι να του πω; Ε, τέλος πάντων.
Πες μου για να ξέρω τι να ζητήσω.
Ωραία. Για μένα, τέλος πάντων, πάρε τρία κατοστάρικα.
Όχι. Πόσο θα έπρεπε να πληρώσεις καταλαβαίνεις, θα κερδίσεις εσύ αλλά θα κερδίσουνε και οι άλλοι. Κατάλαβες;
Ναι.
Δεν γίνονται τζάμπα αυτές οι δουλειές.
Εννοείται, αλλά τώρα δεν ξέρω πόσο είναι αυτό το πράγμα;
Ναι, τώρα θα τα πούμε από κοντά. Θες να περάσω αύριο το πρωί τάκα-τάκα;

Πηγή:www.iefimerida.gr”