Για τετραπλή εκλογή μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας σε εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου, αφού τότε θα γίνουν οι εκλογές τοπικών και Νομαρχιακών Επιτροπών.

Σφικτό χρονικό πλαίσιο για την νέα εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε μία εκτός κειμένου αποστροφή του στο συνέδριο Θέσεων, το οποίο κυριαρχήθηκε από την παρέμβαση Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, είτε με την επανεκλογή Κασσελάκη, είτε με την εκλογή άλλου προσώπου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τετραπλή εκλογή – και όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει την εκλογή Τοπικών Συντονιστικών και Νομαρχιακών Επιτροπών 15 ημέρες μετά από το συνέδριο. Επομένως, οι εκλογές θα γίνονταν το δεύτερο σαββατοκύριακο του Μαρτίου – άλλωστε, ακολουθούν δύο απανωτά τριήμερα – η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου – που είναι απαγορευτικά για εσωκομματικές διαδικασίες που προϋποθέτουν την κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων. Τώρα προστίθεται η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος από τη βάση του κόμματος.

Κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σήκωσε το γάντι αμέσως μετά από την τελευταία φράση του Στέφανου Κασσελάκη – το βρείτε μου αντίπαλο και πάμε – και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί απόψε. Αν η εκλογή προσδιοριστεί μαζί με τις ήδη προγραμματισμένες εσωκομματικές εκλογές, όπως είπε ο κ. Κασσελάκης, τότε οι αντίπαλοι του κ. Κασσελάκη θα έχουν χρόνο μόνον δύο εβδομάδων για να οργανώσουν τις καμπάνιες τους – κάτι που προφανώς δίνει πόντους στην υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου.

Παράλληλα, τα αρμόδια στελέχη του κόμματος συζητούν τις εναλλακτικές επιλογές για την εξέλιξη του ίδιου του συνεδρίου, μιας και πρόκειται για μία καταστατικά πρωτοφανή κατάσταση. Συζητούνται τρία σενάρια – είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης, δεν ανέβηκαν στο βήμα παρότι αυτό προβλεπόταν από το πρόγραμμα του συνεδρίου: το πρώτο σενάριο αφορά στη υνέχιση του συνεδρίου και ολοκλήρωση του. Το δεύτερο σενάριο είναι να αποφασίσει το συνέδριο για ορισμό τακτικού συνεδρίου. Σύμφωνα με το καταστατικό, αν ολοκληρωθεί το συνέδριο και δεν έχει οριστεί από το συνέδριο αυτό νέο τακτικό συνέδριο, τότε ορίζεται Κ.Ε εντός 15 ημερών για να προκηρύξει το τακτικό συνέδριο.

Πηγή: protothema.gr