Η παράταση ισχύει και για όσους θέλουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους – Από το 2025 οι όποιες αλλαγές στο πρόστιμο για τις εκπρόθεσμες πληρωμές.

Το γνωστό μοτίβο που εφαρμόζεται από το 2020, με δύο μήνες παράταση στην καταληκτική προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας Ι.Χ θα ισχύσει και φέτος, παρά το αρχικό κυβερνητικό προβληματισμό για την σκοπιμότητα μεγάλων παρατάσεων. Το ΥΠΕΘΟ καταλήγει στο να δώσει παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας συμπαρασύροντας και τις δηλώσεις ακινησίας των Ι.Χ.

Πρακτικά, δηλαδή για έναν ακόμα χρόνο, όσοι το επιθυμουν θα μπορούν να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα τους χωρίς να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου θα καταθέσουν τις πινακίδες τους. Τώρα, όσοι δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τις 31/12/2023 θα έχουν άλλους δύο μήνες περιθώριο να το κάνουν και όχι λίγες ημέρες όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Ακόμα και το σενάριο για κλιμακωτά πρόστιμα σε οσους πληρώνουν εκπρόθεσμα τα τέλη μεταφέρεται για το 2025. Δηλαδή, όσο νωρίτερα γίνει η εκπρόθεσμη πληρωμή, τόσο μικρότερη θα είναι και η προσαύξηση στα τέλη κυκλοφορίας (π.χ. 5% επιπλέον από το ποσό της οφειλής για μικρή καθυστέρηση, 25% για μεγαλύτερη καθυστέρηση κ.ο.κ).

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνεται με ψηφιακό τρόπο μέσω της ΑΑΔΕ, με κωδικούς taxisnet ή και χωρίς με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με 3 τρόπους. Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

• Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.

• Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

• Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Πηγή: protothema.gr