Τι λέει το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής.

Από εδώ και πέρα η έρευνα θα συνεχιστεί από τον εφέτη ειδικό ανακριτή ο οποίος διατηρεί πάντα το δικαίωμα να βάλει στο κάδρο των ποινικών ευθηνών και πολιτικά πρόσωπα.

Οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν σήμερα συμπληρωματική μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, αναβαθμίζοντας την κατηγορία σε βάρος τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, άλλων πολιτικών προσώπων αλλά και στελεχών της Hellenic Train, ενώ ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, δήλωσε πως η περιοχή μπαζώθηκε αναγκαστικά για επιχειρησιακούς λόγους και απέρριψε τα σενάρια περί μεταφοράς παράνομων εύφλεκτων υλικών στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Χωρίς ευθύνες υπουργών το πόρισμα
Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη ανάφερε για την τραγωδία των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και το πόρισμα της ΝΔ στο οποίο εντοπίζονται ευθύνες στον σταθμάρχη και τη Hellenic Train και όχι σε υπουργούς που χειρίστηκαν τη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση.

«Πρώτος εγώ θέλω να μάθω όλη τη αλήθεια και πρώτος εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη να βάλουμε σε τάξη βήμα βήμα το πιο προβληματικό κομμάτι του Δημοσίου που ήταν οι σιδηρόδρομοι. Τον πρώτο λόγο θα τον έχει η ελληνική δικαιοσύνη, ας μην κοροϊδευόμαστε».

«Στην πραγματικότητα σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια αλλά και την ίδια μας τη λογική», λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει:

«Το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά και συγκάλυψη. Όπως, άλλωστε, έκαναν στο σκάνδαλο του βουλευτή τους, του κ. Πάτση, με τα κόκκινα δάνεια. Όπως, άλλωστε, έκαναν στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Δυστυχώς, στα χέρια του κ. Μητσοτάκη υποβαθμίζεται το κράτος δικαίου στη χώρα μας».

Οι συγγενείς των θυμάτων δεν πείθονται από τις προθέσεις της κυβέρνησης να αποδοθούν οι ευθύνες στο υψηλότερο επίπεδο και κατέθεσαν συμπληρωματική μήνυση στην εισαγγελία Λάρισας αναβαθμίζοντας τις κατηγορίες σε βάρος των πολιτικών προσώπων, από ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

«Ανθρώπινος παράγοντας είναι και το επιτελικό κράτος, ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και δεν έλεγχε σωστά τους υπουργούς του. Ανθρώπινος παράγοντας είναι και οι υπουργοί και οι υφυπουργοί και όλοι όσοι εμπλέκονται από την ΕΡΓΟΣΕ και πάνω πρέπει να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», αναφέρει σύζυγος θύματος.

Την ίδια στιγμή, ο Μάκης Βορίδης επέμεινε ότι την αποκλειστική ευθύνη την τραγωδία την έχουν οι μηχανοδηγοί και ο σταθμάρχης γιατί δεν εφάρμοσαν τον κανονισμό λειτουργίας.

«Ο άνθρωπος που επέσπευσε και έκανε ό,τι μπορούσε για να τελειώσει η τηλεδιοίκηση, αυτόν πρέπει να τον πάμε κατηγορούμενο. Οι μηχανοδηγοί έχουν την ευθύνη για την τήρηση του κανονισμού ασφαλείας».

«Ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μην είναι υπεύθυνος ή υπόλογος ο υπουργός Μεταφορών ή οι υπουργοί Μεταφορών; Ή συνέβη σε άλλη χώρα ή ο σιδηρόδρομος ανήκει στο υπουργείο Αθλητισμού», αναφέρει πατέρας θύματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσαν το πόρισμά τους στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βλέποντας ποινικές ευθύνες στον πρώην υπουργό μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

«Έχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κ. Καραμανλή. Ζητούμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας με ερμηνευτική δήλωση όλης της Βουλής προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι», λέει ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δικαίωση για τα θύματα του εγκλήματος, όλο τον λαό και τη νεολαία, αποτελεί η αποκάλυψη όλων των αιτιών που οδήγησαν σε αυτό, η απόδοση των ποινικών και πολιτικών ευθυνών όπου υπάρχουν και ο αγώνας ώστε αυτό το έγκλημα πραγματικά «να μην ξεχαστεί, να μην παραγραφεί», λέει το ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τα περί μπαζώματος του τόπου της τραγωδίας, ανοίγοντας πυρ κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης για fake news και μικροπολιτική εκμετάλλευση.

«Και να βγαίνουν κάποιοι και να μιλάνε για μπάζωμα και για τσιμέντωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι. Τώρα αυτή η περιβόητη ιστορία ότι υπήρχαν βαγόνια. Τι έγιναν; Εξαερώθηκαν; Προσπαθούν να χτίσουν καριέρες πάνω σε αυτές τις σαχλαμάρες».

«Μάρτιος του ‘23 δείχνει ότι έγινε μπάζωμα. Έχουμε και μετά από μερικούς μήνες να μπαζώνουν τον χώρο και να βάζουν άσφαλτο. Ας αφήσει τα ψέματα ο πρωθυπουργός», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ο κ. Μητσοτάκης παρέλειψε να αναφέρει ότι με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας το έργο της δικαιοσύνης στην πραγματικότητα σαμποτάρεται», λένε από τη Νέα Αριστερά.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το αν σήμερα είναι ασφαλείς οι σιδηρόδρομοι, απάντησε ότι είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι κουβαλώντας, όπως είπε, παθογένειες δεκαετιών.

Ορίστηκε νέος πραγματογνώμονας από το ΕΜΠ
Με απόφαση του ειδικού εφέτη ανακριτή, που εξετάζει την υπόθεση, ορίζεται ειδικός, νέος, πραγματογνώμονας, προκειμένου να εξετάσει τα αντικρουόμενα συμπεράσματα από τον πρώτο πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο των οικογενειών της τραγωδίας, όσον αφορά τα υλικά που εντοπίστηκαν στα τρένα, προσπαθώντας να εξηγήσουν τι προκάλεσε την έκρηξη.

Την ίδια στιγμή, σε ειδικό εργαστήριο του Λονδίνου θα σταλεί το βιντεοληπτικό υλικό από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι θα επιχειρηθεί να γίνει επανάκτηση αυτού του υλικού, μέρος του οποίου έχει καταστραφεί.

megatv.com