Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Φανερωμένης Αιγίου, αλλά και όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, εορτάσθηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων.

Το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό χοροστάτησε στον Όρθρο ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ενώ στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος, μετά το πέρας της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, αφού ευχαρίστησε τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας για την ευγενική πρόσκλησή του, απευθυνόμενος στους πιστούς, εξέφρασε την ευχή η σημερινή εορτή να εξαλείψει τα σκοτάδια της ψυχής και να χαρίσει σε όλους υγεία, ευημερία, χαρά, χαμόγελο στα χείλη και αισιοδοξία. “Οι καιροί είναι δύσκολοι”, τόνισε, “τα πάντα μεταβάλλονται και χρειάζεται εμείς, που είμαστε τα πιστά μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, να μείνουμε σταθεροί στις επάλξεις μας, στην πίστη μας, στις παραδόσεις μας. Ο κόσμος ασχολείται με πράγματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πίστη μας, με την παράδοσή μας και την Εκκλησία μας. Αυτούς, λοιπόν, που κατεργάζονται διάφορες ιστορίες, απίθανες, παράλογες και αντίθετες με την παράδοση και την Ορθοδοξία, ας τους συγχωρέσει ο Θεός. Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξαν οι πατέρες μας, οι Άγιοί μας, τον δρόμο που μας δίδαξε ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Ο Θεός, να μας χαριτώνει, να ευλογεί και να αγιάζει, ώστε να ευρισκόμεθα εν μετανοία, να μάθουμε να αναλαμβάνουμε τις συνέπειες των πράξεων μας και να ζητάμε συγνώμη από τον Θεό.”

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, άρχισε στην παραλιακή οδό η ιερά πομπή, προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, με προορισμό την προβλήτα του φάρου στο λιμάνι, για την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.

Πλήθος λαού είχε συγκεντρωθεί, προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή. Είκοσι τρεις κολυμβητές έπεσαν στα κρύα νερά του Κορινθιακού Κόλπου για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, ενώ τρεις ήταν οι νεαροί που κατάφεραν να πιάσουν πρώτοι τον Τίμιο Σταυρό στις τρεις διαδοχικές ρίψεις. Πρόκειται για τους Αλέξιο Φατούρο, Ευάγγελο Ζαντέ, Βασίλειο Μπόικο. Επίσης, έλαβαν μέρος οι: Μιχαήλ Διαμαντόπουλος, Σπύρος Αμορούζο, Ανδριανός Ανδρικόπουλος, Φώτιος Βάλσαμος, Αλέξιος Κωστής, Θάνος Ρομποτής, Γεράσιμος Ορφανός, Παναγιώτης Αλιφραγκής, Γεράσιμος Αλιφραγκής, Μαρία Τζάκη, Αθανάσιος Νασόπουλος, Ανδρέας Τσιαγάς, Αναστάσιος Βλάχος, Άγγελος Παπαγιαννόπουλος, Παναγιώτης–Ιωσήφ Μπόικος, Γεώργιος Τζάκης, Νικόλαος Μακρυγιαννάκης, Χάρης Κούτρας, Ανδρέας Ζαντές. Ο μικρότερος κολυμβητής ήταν ο Χρήστος Δημόπουλος.

Στο τέλος, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο για την αποδοχή της πρόσκλησης και τη συμμετοχή του στον λαμπρό εορτασμό, έδωσε το μήνυμα της ημέρας, απευθυνόμενος κυρίως προς τους νέους και τα παιδιά:

“Σήμερα εορτάζουμε τα Θεοφάνια, τα Επιφάνια, τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού, Υιού και Λόγου του Θεού, και αύριο τον Τίμιο Πρόδρομο, ο οποίος ήταν αυτός που έβαλε τα χέρια του επάνω στον Ιησού και τον βάπτισε στον Ιορδάνη Ποταμό.

Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα καθώς, όπως λέγουν οι Άγιοι Πατέρες και ιδιαιτέρως ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, κατά την ημέρα των Επιφανίων, της φανερώσεως του Τριαδικού μας Θεού, του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, εορτάζουν τα ουράνια, εορτάζουν όμως και τα επίγεια. Κατέβηκε ο Τριαδικός Θεός στον κόσμο και τους ανθρώπους για να ανεβάσει τον άνθρωπο, να τον σηκώσει από την αμαρτία και να ανέλθει στον ουρανό.

Εύχομαι η φανέρωση αυτή να καταυγάζει τον τόπο και την πατρίδα μας, τον κόσμο και τα νιάτα μας, τα οποία κλυδωνίζονται και ψάχνουν να βρουν το φως. Αυτό το φως, αγαπητά μας παιδιά, θα το βρείτε πλησιάζοντας τον Χριστό. Ελάτε στους Ιερούς Ναούς, είσαστε η χρυσή ελπίδα του τόπου μας!

Κάποια στιγμή τα νιάτα μας θα κληθούν να δώσουν μαρτυρία πιστού και πρέπει όλοι να έχουμε την ευλογία του Θεού στην ψυχή μας. Παρά αυτά τα οποία ζούμε, οφείλουμε να κρατάμε τον Χριστό μέσα μας, να έχουμε τον λόγο του Κυρίου μέσα μας, να διατηρούμε την πιστή θρησκευτική μας οικογένεια όπως την παραλάβαμε κι έτσι να την παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές.”

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Γέροντας Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, απευθυνόμενος στον λαό, υπενθύμισε ότι ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος, όταν το 2021, την ημέρα των Θεοφανίων, είχε απαγορευτεί ο αγιασμός των υδάτων στη θάλασσα, ήταν ο μοναδικός Ιεράρχης που το έπραξε και ύστερα συνελήφθη και πλήρωσε και πρόστιμο!

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, η Αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Ντάτσικα, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως