Τα Κρινόφυτα Καλαβρύτων, γραμματολογικώς το όνομα προέρχεται από τα Κρίνα – γράφει ο Κωνσταντίνος Κατσιάρης

0
40

γράφει ο Κωνσταντίνος Κατσιάρης

Τα Κρινόφυτα Καλαβρύτων, γραμματολογικώς το όνομα προέρχεται από τα Κρίνα (το κρίνο, ριζώδες φυτό με πράσινα φύλλα και άνθη λευκά ή κίτρινα) και Φυτά (μουριές, αμυγδαλιές, κορομηλιές, κληματαριές, συκιές, ακακίες, πουρνάρια, κισσός, σφένδαμος, ολίγα έλατα στο βουνό και άλλα) και ανήκει στα ανώμαλα ουσιαστικά, στα ελλειπτικά κατ’ αριθμόν και απαντάται και αναφέρεται πάντοτε εις τον πληθυντικόν αριθμόν -Τα Κρινόφυτα- .
Τα Κρίνα τα λευκά εφύοντο στα Κρινόφυτα, από τις δεκαετίες 1920 έως το 1950 στους κήπους και στις περιμέτρους των χωραφιών γειτνιαζόντων με το χωριό. Τα περισσότερα εφύοντο στο παλαιό πέτρινο δημοτικό σχολείο Κρινοφύτων, υπό κατάρρευση σήμερον και στην συνέχεια στον περίβολλο του νέου σχολείου και σε όλο το δασύλλιο-πάρκο, στο κάτω μέρος του χωριού μας. Ήσαν οι διδάσκαλοι, Δημήτριος Ρούσος και Αικατερίνη Αλεξανδράτου-Κουφού, όπου παρακινούσαν τα παιδιά μαθητές-τριες να φυτεύουν Κρίνα και να τα περιποιούνται.
Σήμερον δεν υπάρχει Κρίνος, ούτε για δείγμα αναμνήσεων…
Ή μεγάλη ανάπτυξη και έκτασης φυομένων Κρίνων λευκών και κιτρίνων, επετεύχθη, από την όμορφη και δραστήρια ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΑΣ, την φωτισμένη Κεφαλλονίτισσα, την ΚΥΡΙΑ ΜΑΣ « Κάκια», την Αικατερίνη Αλεξανδράτου-Κουφού, από το έτος 1952 έως το 1985. Εδιορίσθη η Κυρία Κάκια μας, το 1952, ως Διδασκάλισσα στο Δημοτικό Σχολείο Κρινοφύτων Καλαβρύτων Νομού Αχαΐας και ακόμη ήλθεν ως όμορφη Νύμφη μας, ως σύζυγος του συγχωριανού μας Διδασκάλου Αθανασίου Ηλία Κουφού και αφυπηρέτησε ευδοκίμως και επαξίως το 1985, εκ του σχολείου μας.
Από το 1985 έως σήμερον τα ΚΡΙΝΑ ΤΩΝ ΚΡΙΝΟΦΥΤΩΝ ΕΜΑΡΑΝΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΞΗΡΑΝΘΗΣΑΝ, μαζί των καταρρέουν και τα δύο κτήρια των σχολείων μας και το δραματικότερων, έχουν ήδη καταστραφεί τα σχολικά αρχεία, όλων των χρόνων.
Υπάρχουν και μεγάλοι ζωγραφικοί πίνακες, έργα του αειμνήστου Ζωγράφου Καλλιτέχνη, Ηλία Ιωάννου Ζουμή και κινδυνεύουν να καταστραφούν και αυτοί.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των αποδήμων Κρινοφυτινών -Η Ένωση Κρινοφυτινών «Οι Άγιοι Θεόδωροι»- , από το 2000 προσπαθεί με τα ελάχιστα χρήματα από ολίγους Κρινοφυτινούς να διατηρήσει και να αναβιώσει ο,τι είναι δυνατόν.
Ως πρόεδρος της Ένωσης στέλλω μήνυμα ενότητας και συνεργασίας, πρέπει να συναντηθούμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία, με στόχο την διαρκή «ΟΜΟΡΦΙΑ» των Κρινοφύτων. Ας παραδειγματισθούμε από την ενότητα των άλλων χωριών…
Τελειώνοντας το πρώτο ψήγμα προσέγγισης των ιστορικών στοιχείων των Κρινοφύτων, δηλώνω ό,τι δεν αποτελούν μοναδικότητα αληθείας. Θεωρώ ό,τι υπάρχουν και άλλα γιατί η γνώσης από μόνη της ως έννοια είναι πολυδιάστατη και αναζητουμένη αενάως και δύνανται και άλλοι συγχωριανοί να γράψουν εμπλουτίζοντας την ιστορική αλήθεια, για το χωριό μας.
Θα συνεχίσω σε επόμενο άρθρο μου την ιστορία των Κρινοφύτων…

Τα κοινωνικά του χωριού μας:
Τα χρόνια τα δίσεκτα που διέρχονται, για όλους τους Έλληνες, στα Κρινόφυτα διαβιούν οι ολίγοι γενναίοι τσοπάνηδες νέοι παλληκάρια του βουνού και του λόγγου, με πολλά-πολλά γίδια και πρόβατα και ολίγα αγελάδια. Είναι οι Ακρίτες που κρατούν τον τόπο μας ζωντανό και το χωριό μας μεγάλο και δυνατό, στην Κατσάνα.
Είναι τα παλληκάρια των Κρινοφύτων, όπως διακρίνονται στην φωτογραφία, όπου είναι η συνέχεια και αναπνοή του πολιτισμού και της δυναμικότητας του χωριού μας.
Αξίζουν των καλών και ειλικρινών ευχών ΜΑΣ, για υγεία και μακροημέρευση ατομική και οικογενειακή, καθώς και της καλής και καγαθής συμπαράστασης και βοηθείας ΤΩΝ…
Ως Κρινοφυτινός απόγονος τσοπάνηδων εκφράζω από καρδιάς, στους γίγαντες σημερινούς τσοπάνηδες, την αγάπην μου, τον θαυμασμόν μου, την εκτίμησην μου και την διαρκήν ευχή να έχουν υγεία, δύναμη και υπερηφάνεια για την συνέχεια της κουραστική ζωής των, αλλά ανεξάρτητη και ελεύθερη.
Χρόνια πολλά παιδιά των ΚΡΙΝΟΦΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑ…
Και στο καθημερινό σας μόχθο φυτέψετε παντού κρίνα, πεύκα, μουριές, ιτιές και ότι άλλο δένδρο, είναι καλό για εσάς και τα πράματά σας (γίδια και πρόβατα) και όμορφο για όλους… Ας τολμήσουμε μια μικρή προσπάθεια εγώ είμαι μαζί σας…
Και αντίθετα και κόντρα, στις ακρίβειας τον καιρό και τις εθνικής μας προδοσίας και καταφρόνιας, στα Κρινόφυτα, έτελέσθησαν δύο μυστήρια, ένας γάμος και μια γέννηση, με Χριστιανικό Ορθόδοξο τρόπο, στην Εκκλησία του Χωριού μας χοροστατούντος του Αιδεσιμωτάτου Ιερέως Ασημάκη Κατσιαμέτη.
Τον Αύγουστο του 2014 έγινε ο Γάμος του νεαρού Διαμαντόπουλου Αθανασίου με την καλήν του Δήμητρα, να είναι ευλογημένοι και ευτυχισμένοι, εν υγεία.
Επίσης Εβαπτίσθη το νήπιο, Βασίλειος Ανδρέου Θεοδώρου, τον Σεπτέμβριο του 2014. Εύχομαι στο νέο Αγγελούδι, να είναι ευλογημένο και ο δρόμος, για την Ιθάκην του να είναι μακρύς γεμάτος καλοκαιρινά πρωϊά, όπως λέει ο Κ. Καβάφης στο ομώνυμο ποιήμά του και στους καλούς και νέους γονείς του, να τους χαρίζει ο Θεός ψυχική και σωματική δύναμη, για να οδοιπορήσουν μαζί, για μια καλή ζωή…
Στα Κρινόφυτα αυτό τον καιρό αρχίζει ο λεγὀμενος «γένος» δηλαδή γεννούν τα πρόβατα κυρίως και τα γίδια αργότερα, είναι η μεγαλύτερη κούραση στους τσοπάνηδες, γιατί είναι υποχρεωμένοι πολλές ώρες του 24ώρου να είναι παρόντες στις γεννήσεις, για να βοηθούν τις μάννες προβατίνες και τα γεγενημένα των αρνάκια, για τα πρώτα βήματα των στην νέα ζωή των…
Επίσης οι νοικοκυραίοι, έχουν πολλά καρύδια, νόστιμο τυρί, τραχανά και μανέστρα-χυλοπίτες-. Γι’ αυτό όσοι επισκεφθείτε τα Κρινόφυτα, να ζητάτε φαγητό κρέας με τραχανά και μανέστρα με κοτόπουλο, καθώς και τυρί με ψωμί και κρασί κόκκινο. Θα ευφρανθείτε και θα χαρείτε τα μέγιστα.
Τέλος στην ζωή σύμφωνα με την νομοτέλεια, συνυπάρχει και ο θάνατος, με εκπρόσωπο του τον Χάροντα και αυτός περιδιαβαίνει παντού και πάντοτε και αφού επέρασε με την κουστωδία του από τα Κρινόφυτα, έστησε καρτέρι θανατικού και θανάτωσε τέσσαρις Κρινοφυτινούς: Δακόλια Αθανάσιο 6-6-2014, Κοκότη Σπυριδούλα, 11-6-2014, Καραντζιά Σπυρίδωνα 30-6-2014, Καραχάλιο Βασίλειο 13-8-2014.
Ας είναι η αιωνία ανάπαυσης των, εν σκηναίς δικαίων…
Και δια εμάς τους ζώντες, να ενθυμούμεθα ό,τι εδώ στην Γή παραμένουν όλα, γι’ αυτό ολιγότερες κακίες και έχθρες, πολλά-πολλά χαμόγελα…

Σας χαιρετώ και στο επανειδείν…

 

 

 

 

 

Ένωσης Κρινοφυτινών «Οι Άγιοι Θεόδωροι»

Γράφει ο Κώστας Κατσιάρης.