Τα πανέμορφα και πανέξυπνα Collie έγιναν πασίγνωστα από τις δημοφιλείς ταινίες για τον φανταστικό σκύλο Lassie.

Αυτά τα ιδιαίτερα σκυλιά με τα μακρόστενα μουσούδια και το μακρύ, φουντωτό τρίχωμά τους, δεν έχουν απλά μοναδική εμφάνιση, αλλά και υπέροχους χαρακτήρες. Είναι υπομονετικά, εκπαιδεύονται εύκολα, και αφοσιώνονται πλήρως στους κηδεμόνες τους, τους οποίους προστατεύουν απ’ όλους τους κινδύνους. Τα πηγαίνουν πολύ καλά με τα παιδιά και με άλλα ζώα. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτά τα κομψά και περήφανα σκυλιά; Ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

1. Τα Collie και τα Border Collie ανήκουν σε διαφορετικές φυλές

Παρότι και οι δύο φυλές έχουν στο όνομά τους τη λέξη “Collie”, και παρά το γεγονός ότι μοιράζονται κάποια χαρακτηριστικά, μπορεί κανείς να τις ξεχωρίσει εύκολα ακόμα και από την εμφάνιση. Το Border Collie μοιάζει με ένα Standard Collie με απαλό τρίχωμα (Smooth Standard Collie), αλλά έχει μικρότερο μέγεθος και κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ονομασία της φυλής προέρχεται από το σύνορο μεταξύ Σκοτίας και Αγγλίας, απ’ όπου κατάγονται.

Μάθετε για τα αξιοθαύμαστα Border Collies

Πρόκειται για μία φυλή σκύλων που έχει βγει πρώτη και έχει σπάσει ρεκόρ σε όλους τους τομείς.

2. Η τοποθεσία της ουράς εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό

Όταν βρίσκεται σε “φάση εργασίας”, η ουρά του Collie κρέμεται ανάμεσα στα πίσω πόδια, αλλά δεν είναι διπλωμένη. Αυτό έχει ως σκοπό να μην μπλέκεται σε οπλές των ζώων παραγωγής που φυλάει. Όταν το κοπάδι συγκεντρώνεται κι ετοιμάζεται να γυρίσει στο μαντρί, η ουρά του ορθώνεται για να καθοδηγήσει τόσο τον βοσκό όσο και το κοπάδι προς το σπίτι με ασφάλεια. Τόσο τα Border Collie, όσο και τα Collie, έχουν μια λευκή άκρη στην ουρά τους, η οποία λέγεται “το Φανάρι του Τσοπάνη”, και έχει ως σκοπό να καθοδηγεί τους άλλους σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

3. Παρότι έχουν καλούς τρόπους, τα Collie δεν μένουν σιωπηλά

Οι περισσότεροι κηδεμόνες Collie τείνουν να εκπαιδεύουν τους σκύλους τους καλά και να δουλεύουν πολύ μαζί τους, με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ εύκολο να δει κανείς ένα Collie εκτός ελέγχου. Μάλιστα, η ήρεμη φύση και η ευγενική προσωπικότητα των Collie έχουν οδηγήσει κάποιους ανθρώπους που σκέφτονται να υιοθετήσουν σκύλους αυτής της φυλής να αναρωτιούνται αν τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν γαβγίζουν, όπως και τα Basenji. Παρόλα αυτά, τα Collie γαβγίζουν και μάλιστα τείνουν να το κάνουν αρκετά όταν βαριούνται, αν νιώσουν περιορισμένα (π.χ. στο crate τους) για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή αν μείνουν για πολλή ώρα μόνα στο σπίτι. Γι’ αυτό, όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν ένα Collie, πρέπει να γνωρίζουν ότι το μελλοντικό σκυλάκι τους θα χρειάζεται έντονη απασχόληση και πολλά παιχνίδια για να μη βαριέται.

Smooth Collie

4. Υπάρχουν τα Rough και τα Smooth Collie

Τα Rough Collie (βλέπε Lassie) και τα Smooth Collie διαφέρουν μόνο ως προς το τρίχωμά τους. Τα Rough Collie ξεχωρίζουν λόγω του πυκνού, διπλού τριχώματός τους, που μπορεί να είναι σκούρο καφέ, να έχει μοτίβο merle, ή να είναι τρικολόρε – μαύρο, καφέ, και άσπρο. Τα Smooth Collie, από την άλλη, είναι αναγνωρίσιμα λόγω του επίπεδου, κοντού, διπλού τριχώματός τους, το οποίο αποκαλύπτει πιο ξεκάθαρα την αθλητική μορφολογία τους. Και οι δύο ποικιλίες είναι μεσαίου μεγέθους κι έχουν έντονα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, με το χαρακτηριστικό μακρόστενο μουσούδι και τα αυτιά που βλέπουν προς τα μπρος.

5. Τα Collie δεν είναι μόνο τσοπανόσκυλα

Στις μέρες μας, τα Rough Collie έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν πολλά πράγματα: συχνά συμμετέχουν σε show, μπορούν να γίνουν σκύλοι βοηθοί, και να λάβουν μέρος σε αθλήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι’ αυτά τα σκυλιά να ικανοποιούν τους κηδεμόνες τους, με αποτέλεσμα να τα πηγαίνουν πολύ καλά σε διαγωνισμούς, και συχνά να λειτουργούν ακόμα και ως φύλακες.

Rough Collie

6. Τα Rough Collie έγιναν πασίγνωστα από τις ταινίες “Lassie”

Η ταινία “Lassie Come Home” που βγήκε το 1943, εκτόξευσε τη δημοτικότητα των υπέροχων αυτών σκύλων. Το όνομα “Lassie” έγινε επίσης πολύ δημοφιλές, καθώς οι ταινίες που αφορούσαν το ευγενικό και πανέξυπνο αυτό σκυλάκι αγαπήθηκαν από πολλές γενιές.

Ο Pal ήταν ένα αρσενικό καφέ και άσπρο Rough Collie το οποίο αντικατέστησε την αρχική θηλυκή ηθοποιό, αφού εκείνη ξεκίνησε να μαδάει έντονα τις πρώτες έξι εβδομάδες των γυρισμάτων. Ο Pal εκπαιδεύτηκε από τον θρυλικό εκπαιδευτή Frank Inn, και έζησε 18 χρόνια (1940-1958), κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να γίνει διάσημος σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: topetmou.gr