Μια συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Φεστιβάλ Αθηνών

Περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συγγραφείς, εικαστικοί, συμπράττουν στην πλατφόρμα δημιουργικής συνεργασίας που στήνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής με στόχο τη δημιουργία συνεργειών και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, με θέμα τη Δημοκρατία και εστιάζοντας στο τρίπτυχο Υγεία – Τροφή – Γλώσσα.

Η φιλόδοξη αυτή δράση, που αποτελεί συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί τρεις διαδοχικές μέρες σε τρία διαφορετικά τοπόσημα που αντιστοιχούν στις διαφορετικές πτυχές της Δημοκρατίας: στις 5 Ιουλίου στο Νοσοκομείο Σωτηρία (Υγεία), στις 6 Ιουλίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Γλώσσα) και στις 7 Ιουλίου στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου (Τροφή).

Μια «δραματουργία του επείγοντος» με τη συμμετοχή επτά συγγραφέων, δώδεκα ηθοποιών, τριών εικαστικών επιμελητών και ενός σκηνοθέτη. Συμπράττουν ποιητές, χορευτές, εικαστικοί, μουσικοί, φιλόσοφοι, κοινωνικές δομές και Ιδρύματα.

Η παράσταση – εγκατάσταση «What Do We Owe Democracy / Τι οφείλουμε στη Δημοκρατία» είναι ένα ανοιχτό μουσείο συμπεριφορών στο οποίο οι θεατές καλούνται να κινηθούν σε διαφορετικές συνθήκες, χώρους και τοπία και να ανασυνθέσουν μόνοι τους ερωτήματα και απαντήσεις, ταμπού και αποκαλύψεις.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής σημειώνει σχετικά: «Η δημοκρατία δεν είναι μόνο μια μορφή διακυβέρνησης. Είναι μία ηθική φιλοδοξία και κυρίως είναι μία κατάκτηση της βαθιάς ανθρώπινης υπόστασης. Καλούμαστε να παραμείνουμε ενεργοί, συμμετέχοντας, αλλά και αναγνωρίζοντας την ουσιαστική ισότητα του άλλου. Η δημοκρατία συνεπάγεται μια ηθική ευγένειας μεταξύ των αντιτιθέμενων απόψεων. Η τήρηση αυτής της ηθικής γίνεται πολύ πιο δύσκολη καθώς οι απόψεις περί του κοινού καλού, μοιάζουν να διαφοροποιούνται στις κοινωνικές κατακτήσεις και στις υποχρεώσεις προς τις μελλοντικές γενιές.

Ηθική, δικαιοσύνη, δημοκρατία και περιβάλλον, είναι ανοιχτές θεματικές και κοινωνικές δεσμεύσεις για το τί οφείλουμε.

Μέσα από την ιστορία της δημοκρατίας και την παράδοση των κοινωνικών συμβολαίων σε διαφορετικά διασταυρούμενα πεδία, όπως η τροφή , η υγεία και η γλώσσα, μέσα από την εξέλιξη και τη διαρκώς ανανεούμενη ευρύτητα πεδίων όπως η ανθρώπινη ζωή, η ασθένεια και ο θάνατος, η πείνα , ο έρωτας, η ανθρώπινη γλώσσα, η σοφία, η επικοινωνία, τα σύγχρονα πεδία αλληλεπίδρασης, τα δημόσια πεδία πληροφόρησης, θέτουμε άβολα ερωτήματα που προσεγγίζουν την ιδεατή μετακίνηση της δημοκρατίας από το «εγώ» στην κοινότητα, καθώς και το ανοιχτό ερώτημα της εκπροσώπησης του ατομικού στο συλλογικό.

Διαφορετικές ενότητες όπως είναι η Τροφή, το Σώμα, και η Γλώσσα, ως ανθρώπινες δημοκρατικές κατακτήσεις και μετεξελίξεις, μέσα στην ανθρώπινη ιστορία και αντίστοιχα θέματα όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η διεύρυνση της σεξουαλικής ταυτότητας, η νέα ηθική που αναδύεται μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη, οι εξαρτήσεις από τον ιστό, δημιουργούν ανοιχτά πεδία συγκρούσεων ενός σύγχρονου αρχιπελάγου.

Η μετακίνηση από το «εγώ» στην κοινότητα, από το ατομικό στο συλλογικό, βρίσκεται στο κέντρο της δημοκρατίας».

Στη δράση θα συμμετάσχουν οι συγγραφείς: Ηλίας Μαγκλίνης, Μιχάλης Μακρόπουλος, Γλυκερία Μπασδέκη, Σοφία Νικολαΐδου, Χρήστος Χρυσόπουλος και Νικήτας Σινιόσογλου, Νικήτα Σινιόσογλου, οι ηθοποιοί-περφόρμε Πέρης Μιχαηλίδης, Μάνια Παπαδημητρίου, Δανάη Παπουτσή, Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Ρόκκος, Γιάννης Τσορτέκης, Εβελίνα Αραπίδη, Αντρέας Κολίσογλου, Άρης Λάσκος, Κωσταντίνος Μίχος, Ελίνα Παπαθεοδώρου και Χρήστος Σκούρτας και οι εικαστικοί: Μπάμπης Βενετόπουλος, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Χριστίνα Μήτρενσε και Ελένη Ρήγα οι λυρικοί τραγουδιστές Νίκος Σπανάτης, Δανάη Μπερή και Σοφία Παπαδημητροπούλου

Επιμελητές εικαστικών εκθέσεων είναι οι Δημήτρης Τρίκας (Νοσοκομείο Σωτηρία), Νίκος Παίσιος (Εθνική Βιβλιοθήκη), Βασίλης Ζηδιανάκης (Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου) ενώ συμμετέχουν επίσης η Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης με τον Δάφνι Κόκκινο, το Σχολείο Ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα» με τον Βάσια Τσοκόπουλο και την Δανάη Παπουτσή, ο Φορέας ψυχικής και κοινωνικής υποστήριξης «Πυξίδα», ομάδες ατόμων στα όρια αυτισμού με την ποιήτρια Μαρία Κουλούρη, το Εργαστήρι ποιητών με τον Νίκο Κουρμουλή, το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας με τον Αντρέα Κολίσογλου και την Ελίνα Παπαθεοδώρου, η Εταιρεία Προστασίας ανηλίκων, ο Καλός Ποιμένας με τον Αρη Λάσκο και τον Μικέ Γλύκα, η Δανάη Θεοδωρίδου με την Ροδιά Βόμβολου και την Μπετίνα Παναγιωτάρα και την Ποιητική της Δημοκρατίας, η Αντόνια Βασιλάκου και η Άννα Τσίχλη με την δράση Redefining the change in democracy, ο Κώστας Βόμβολος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη με θεματική την κλιματική αλλαγή, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, η Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, ο ζωγράφος Θανάσης Μακρής, η Αντιγόνη Αλικάκου, η Κυριακή Νασιούλα με την ομάδα χορού GesamtAtelier, με καλλιτεχνικούς συνεργάτες τον Αργύρη Αγγελή και την Μαρία Καραόγλου και ερμηνευτές την Ιωάννα Καρατέγου τον Τάσο Νίκα, την Εβίνη Παντελάκη και τον Θάνο Ραγκούση και ο Θοδωρής Γκόνης με «Τα πορτοκάλια της Επιδαύρου» κ.α.

Παρεμβάσεις- θραύσματα: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αντρέας Φλουρής, Μιχάλης Μητσός, Σπύρος Φλογαίτης, Νίκος Μαρατζίδης. Σάββας Μιχαήλ , Κατερίνα Μάτσα, Γιάννης Στογιαννίδης, Φώτης Βλαστός, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Θόδωρος Γεωργίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: protothema.gr