Το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα είναι η εκδήλωση που οργανώνει η Ακαδημία Αθηνών με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 στην κατάμεστη Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28), παρουσία των μελών της Ακαδημίας, πολλών Καλαβρυτινών και μαθητών από τα σχολεία των Καλαβρύτων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό απ’ τον Πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Μιχάλη Σταθόπουλο, ακολούθησε χαιρετισμός απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών- Ελληνικά Ολοκαυτώματα Θανάση Παπαδόπουλο και στη συνέχεια ομιλία του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου με αναφορά στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα ως «πηγή» μνήμης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση ήταν η κατάθεση μαρτυριών τριών μελών της της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας: Των κ.κ. Ευσταθίας Τζούδα-Μητσιώνα, Μαρίας Γεωργαντά-Καρύδη και Χαράλαμπου Παπαδημητρίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία από μαθητές δύο βραβευμένων ποιημάτων από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ἀθλον Ποιήσεως Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα» και μουσικό πρόγραμμα στη μνήμη των θυμάτων των Καλαβρύτων από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων, σε διεύθυνση του Αρχιμουσικού Γιώργου Μπαμπαράκου.