Το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ παρουσίασε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.

Το νέο χαρτονόμισμα πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Νομισματικό Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα.

Ακόμα, τη διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως εξασφαλισμένες καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει αποσοβηθεί πλέον ο κίνδυνος κουρέματος, έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΕΚΤ επέλεξε να αντικαταστήσει το παλιό γιατί ήταν… αγαπημένος στόχος των παραχαρακτών.

Ποιο είναι όμως, το εντυπωσιακό με το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ; Αν το κρατήσει κανείς στο φως γίνεται «διάφανο», ενώ εμφανίζεται το πορτρέτο της Ευρώπης που προέρχεται από ένα βάζο 2.000 ετών και το οποίο εκτίθεται στο Λούβρο.

Τα παλιά 20ευρα δεν χάνουν ούτως ή άλλως την αξία τους αλλά σιγά – σιγά θα αποσυρθούν.

Το 20ευρο σύμφωνα και με τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, είναι το χαρτονόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρωζώνη. 4,3 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα θα διανεμηθούν σε τράπεζες, αυτόματα μηχανήματα ή ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Θα ζυγίζουν συνολικά 4.300 τόνους και θα μπορούσαν να καταλάβουν μια συνολική επιφάνεια 5.767 σταδίων ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 18,1 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα αξίας 1,05 τρισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 3,3 δισεκατομμύρια είναι 20ευρα. Οι καταναλωτές θα πρέπει πάντως να έχουν υπομονή μέχρι όλοι να αποκτήσουν ένα νέο εικοσάευρο. Όταν εισήχθη το νέο πεντάευρο χρειάστηκαν τρεις μήνες μέχρι όλοι να αποκτήσουν το νέο χαρτονόμισμα.

ImageHandler (5)

aast

stoyrnos