Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά που θα πραγματοποιηθούν στα Καλάβρυτα, το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων                Η Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ
Αθανάσιος Παπαδόπουλος               Μαρία Αντωνιάδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σάββατο , 6 Ιουλίου 2024
09:00: Τέλεση μνημόσυνου στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στη κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.
– Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνήμα του Η. Πετιμεζά.
12:00: Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων
– Χαιρετισμοί:
Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων. Μαρία Θ. Αντωνιάδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ και Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ.

Τελετή βράβευσης αριστούχων απόφοιτων του Γενικού και Τεχνικού – Επαγγελματικού Λυκείου
Καλαβρύτων « ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΓΟΣ» .

Ποιος ήταν ο Ηρακλής Πετιμεζάς – Βιογραφικά στοιχεία

Ο Ηρακλής Πετιμεζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και ήταν γιος του πολιτικού, δημοσιογράφου και λογοτέχνη Νικόλαου Πετιμεζά – Λαύρα και απόγονος της μεγάλης οικογένειας αγωνιστών του ’21 από τα Καλάβρυτα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Μετά την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Ιδρυτικό μέλος του ΕΔΕΣ τον Σεπτέμβριο 1941, προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες. Με την άνοδο του στενού φίλου και συνεργάτη του, Ναπολέοντα Ζέρβα, στα βουνά, ο Ηρακλής Πετιμεζάς κατέστη ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα και με το ψευδώνυμο “Νικήτας”, οργάνωσε την ομώνυμη αντιστασιακή ομάδα που ανέπτυξε δράση στη συγκέντρωση πληροφοριών και στις δολιοφθορές κατά των κατακτητών. Δούλεψε στον παράνομο Τύπο, όπου σε συνεργασία με τη σύζυγό του Φωτεινή Νικολαΐδη εξέδιδε την αντιστασιακή εφημερίδα “Ελληνικός Αγών” και άλλα έντυπα, μεταξύ των οποίων γερμανόφωνη εφημερίδα που ασκούσε αντιχιτλερική προπαγάνδα στους Γερμανούς στρατιώτες. Το Μάρτη του 1944 συνελήφθη από τα SS, βασανίστηκε και παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι τις παραμονές της εκκένωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα.

Μετά την απελευθέρωση, διετέλεσε πρώτος Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Ρ. και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σοφούλη (1945-46) ως υπουργός Τύπου. Έπειτα από τη συμφωνία της Βάρκιζας διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ενώσεως των Δημοκρατικών Συλλόγων, περιοδεύοντας όλη τη χώρα, για την προάσπιση των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και την αποτροπή του εμφυλίου πολέμου.

Μεταπολεμικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες “Ελευθερία”, “Ακρόπολις”, “Απογευματινή” κ.ά. και συνεργάτης της “Ελεύθερης Ελλάδας”. Ο Ηρακλής Πετιμεζάς, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης “1941-44” από το 1982 έως το θάνατό του.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα βιβλία “Εθνική Αντίσταση και Κοινωνική Επανάσταση – Ζέρβας και ΕΑΜ” (1991) και “Το τέλος της Δημοκρατίας” (1993), καθώς και κοινωνικές μελέτες και έρευνες.

Έχει τιμηθεί με βρετανικό μετάλλιο ανδρείας, παράσημα και άλλες διακρίσεις.

Ο Ηρακλής Πετιμεζάς δώρισε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και οικογενειακού, ιστορικού αρχείου του, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό Μουσείο, την Ε.Σ.Η.Ε.Α. και άλλα Ιδρύματα.