ΥΠΕΝ: Τι αλλάζει στον κανονισμό πυροπροστασίας – Μόνο κλαδέματα και καθαρισμός καύσιμης ύλης φέτος

0
37

Διευκρινίσεις από τον γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη – Eως 21 Ιουνίου η υποβολή της τεχνικής έκθεσης – Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής της για σπίτια έως 300 μέτρα από πάρκα και άλση

Να ξεδιαλύνει το τοπίο επιχειρεί η κυβέρνηση για τις προληπτικές επεμβάσεις πυροπροστασίας σε σπίτια που βρίσκονται πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, την ώρα που οι πολίτες προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν ποιες είναι οι ευθύνες τους για να συμμορφωθούν με το πλαίσιο του νόμου.

Μια πιο light έκδοση των απαιτήσεων του νόμου έδωσε από χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που προέχει το φετινό καλοκαίρι είναι το καθάρισμα της καύσιμης ύλης και τα κλαδέματα. «Εκείνο που ζητάμε είναι να μην ακουμπάει το κλαδί του πεύκου στα παντζούρια ή πάνω από τη σκεπή ενός σπιτιού» είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη τύπου ο κ. Σκυλακάκης.

Μάλιστα τη ρύθμιση για τους κανόνες πυροπροστασίας που φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη όπως είπε ο υπουργός «την βρήκε» στο υπουργείο καθώς θεσπίστηκε πέρσι με πέντε μήνες διαβούλευση (!) και τροποποίησε πριν ένα μήνα ώστε τα μέτρα πυροπροστασίας να είναι ενδεικτικά. «Θα χρειαστεί να ξαναδούμε τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα απαιτηθεί», είπε ο κ. Σκυλακάκης μεταθέτοντας σε μεταγενέστερο χρόνο τα πιο απαιτητικά και περισσότερο κοστοβόρα μέτρα που για κάποιους ιδιοκτήτες μπορεί να ισοδυναμούν με δαπάνη ανάλογη του να ξαναχτίσουν την κατοικία τους από την αρχή!

Αυτό, όπως αναφέρει το newmoney.gr, σημαίνει ότι μέχρι τις 21 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων με κτίσμα που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων θα πρέπει να προσλάβουν ειδικό για να εκπονήσει την Τεχνική Έκθεση και το Έντυπο Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας, με μία επιβάρυνση που υπολογίζεται περί τα 500 ευρώ. Δεν υπάρχει υποχρέωση για τεχνική έκθεση για σπίτια που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων από πάρκα και άλση, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Στη συνέχεια πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την τήρησή τους. Αντίστοιχη δήλωση έχουν υποχρέωση να κάνουν οι πολίτες έως τα τέλη του μήνα δίχως να χρειάζεται η πρόσληψη ειδικού για τον καθαρισμό οικοπέδων (χωρίς κτίσμα). Η δήλωση αυτή γίνεται στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας και αφορά αστικά ακίνητα με την διαδικασία καθαρισμού να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης, μεταφορά υπολειμμάτων καθαρισμού κλπ.

Ο Ευθύμιος Μπακογιάννης εξηγεί

Διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας έδωσε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

​Αρχικά εξήγησε ότι «η συγγραφή αυτής της ΚΥΑ ξεκίνησε το 2022, θεσμοθετήθηκε το 2023 και για το 2023, που ήταν η πρώτη χρονιά που δημοσιεύτηκε ο κανονισμός, η εφαρμογή ήταν προαιρετική και με σύσταση σε όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής. Άρα έχουμε ήδη σε εξέλιξη μία πρώτη χρονιά με την οποία ήταν θεσμοθετημένη η ΚΥΑ και είχε δοθεί κατεύθυνση σύστασης ή εφαρμογής της. Δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο ήρθε το 2024. Το 2024 υπάρχει μόνο η υποχρεωτική εφαρμογή μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας. Δηλαδή ποια; Αυτά που αφορούν τον καθαρισμό του οικοπέδου μας, τον περιορισμό και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλών και την κατάθεση μίας τεχνικής μελέτης από έναν ειδικό επιστήμονα – έχει πάρα πολλές ειδικότητες που μπορεί να τις κάνει- η οποία τι αναφέρει; αναφέρει το περίγραμμα του κτηρίου μας, το περίγραμμα του ακινήτου, τη βλάστηση που έχει μέσα, καθώς επίσης και κάποια μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη προκειμένου να γίνει το ακίνητό του ανθεκτικό σε περίπτωση φωτιάς.

»Το 2025 και το 2026 έχουμε μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας για κτίρια που χαρακτηρίζονται υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας, ενώ το 2026 για κτίρια που χαρακτηρίζονται χαμηλής και μέσης. Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις το 2025 και το 2026; Άμα κάνεις μία ριζική ανακαίνιση στο ακίνητο σου και ο προϋπολογισμός ξεπερνάει το 15% ή είναι πάνω από 20.000, πρέπει να βάλεις κάποια υλικά τα οποία είναι πυράντοχα. Αφού την κάνεις που την κάνεις την ανακαίνιση, τουλάχιστον φρόντισε αυτά τα υλικά τα οποία θα κάνεις να είναι ανθεκτικά στη φωτιά».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ερωτηθείς σχετικά απάντησε «[…] κοιτάξτε, εσείς που είστε στην Αγία Παρασκευή, προφανώς και βρίσκεστε σε πολυκατοικία η οποία είναι απέναντι από το βουνό δεν έχετε υποχρέωση να κάνετε τίποτα. Το ίδιο συμβαίνει και για όσους βρίσκονται πλησίον αλσών, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο κτήμα Συγγρού, στα διάφορα κτήματα ή άλση τα οποία βρίσκονται εντός των αστικών περιοχών, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να υποβάλλετε κάτι[…] αυτό είναι στην αρμοδιότητα του Συνδέσμου για την παρακολούθηση του δάσους. Δεν έχετε να κάνετε εκτός από τον καθαρισμό αν έχετε μονοκατοικία η οποία μονοκατοικία έχει κάποια φύτευση, θα πρέπει ουσιαστικά να καθαρίσετε την περιμετρική σας φύτευση».

Για εκείνους που έχουν σπίτι μέσα σε μια δασική έκταση που δεν είναι κοντά σε μία αστική περιοχή και πού πρέπει να απευθυνθεί το κοινό για τη μελέτη πυροπροστασίας ο κ. Μπακογιάννης τόνισε «υπάρχουν κάποιες κατηγορίες για τις οποίες καθορίζεται η επικινδυνότητα των ακινήτων, των γηπέδων, των οικοπέδων, ανάλογα με το πού βρίσκεσαι. Αυτές οι κατηγορίες έχουν να κάνουν με κάποια κάποια χαρακτηριστικά. Έξι κριτήρια είναι: τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, οι κλιματολογικές συνθήκες, η κλίση που έχει το ακίνητο σας, η βλάστηση και η φυτική καύσιμη ύλη και οι υποδομές και τα δίκτυα. Δηλαδή αν υπάρχει στο οικόπεδο σας μέσα κολυμβητική δεξαμενή ή αν υπάρχει κάποια δεξαμενή[…] Γι’ αυτό το λόγο έχουμε βάλει κάποιες ενδεικτικές προϋποθέσεις. Αν το ακίνητό σου βρίσκεται σε ευθεία απόσταση 300 μέτρων από δασική περιοχή και ξαναλέω όχι όταν πρόκειται για εντός σχεδίου περιοχές, τότε είσαι σε αυτή την περίπτωση που πρέπει να καλέσεις έναν ειδικό επιστήμονα, ο οποίος δεν είναι κατ’ ανάγκην μηχανικός – είναι πάρα πολλοί σε ειδικότητες τις οποίες μπορείς να καλέσεις και το κάναμε αυτό για λόγους περιορισμού του κόστους- ο οποίος θα σου κατατάξει το ακίνητο σου με βάση την επικινδυνότητα αν είναι χαμηλή, μεσαία, υψηλή ή ιδιαίτερα υψηλή. Οπότε ανάλογα με την κατάταξη αυτού του οικοπέδου θα σου προτείνει και τα προβλεπόμενα μέτρα».

Επιπλέον επισήμανε ότι «εντός σχεδίου, όταν είμαστε και έχουμε κοντά μας δάσος, άλσος ή οτιδήποτε, πρέπει να κάνεις καθαρισμό του οικοπέδου[…] Εάν βρίσκεσαι λοιπόν απέναντι στην Αγία Παρασκευή και έχεις πολυκατοικία, δεν έχεις καμία υποχρέωση να κάνεις κάτι. Ο Δήμος οφείλει να πάρει κάποια μέτρα τα οποία σχετίζονται με το βουνό».

Σε για το ότι έρχεται ο Συνήγορος του Πολίτη και λέει ότι ίσως δεν είναι και τόσο συνταγματικά αυτά που λέτε, ότι θίγεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και ότι είναι υπέρογκο το ποσό για να βγει αυτό το πιστοποιητικό και τα μέτρα πυρασφάλειας ο κ. Μπακογιάννης απάντησε «θεωρώ ότι αυτό το οποίο αναφέρει ο Συνήγορος δεν είναι ορθό πρωτίστως γιατί η επίκληση περί μη συμμόρφωσης των όποιων προστίμων οδηγεί τους ιδιοκτήτες, λέει, σε μεταβιβάσεις ακινήτων κτλ είναι τελείως υπερβολική, δεδομένου ότι η έννοια του προστίμου δεν υπάρχει, αλλά σε πρώτη φάση υπάρχει μία σύσταση συμμόρφωσης σε κάποιον ο οποίος δεν έχει κάνει, δεν έχει εφαρμόσει τον κανονισμό. Άρα μη συζητάμε ότι έρχεται κατευθείαν κάποιος και βάζει ένα πρόστιμο. Υπάρχει μια πρώτη διαδικασία που είναι μια σύσταση σε περίπτωση που δεν έχεις πάρει τα μέτρα και δευτερευόντως μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μία προσεγγιστική εκτίμηση δαπανών για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

»Είναι δυνατή μόνο όταν ο υπόχρεος υποβάλει τη σχετική τεχνική έκθεση. Και αυτό να σας πω έχει και μία διττή σημασία. Επειδή η πολιτεία βγάζει προγράμματα χρηματοδότησης όπως έβγαλε το “Εξοικονομώ”, και πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα χαρακτηριστικά -που δεν μπορεί να ξέρει πολιτεία ποια τα χαρακτηριστικά της κάθε ιδιοκτησίας- έτσι ώστε να μπορέσει να βγάλει και κάποια προγράμματα, όπως έβγαλε τώρα το Υπουργείο μας και με πρωτοβουλία του Υπουργού προς τους Δήμους 30 εκατομμύρια για να κάνουν περιμετρικές ζώνες και καθαρισμούς που δεν είχαν τη χρηματοδότηση. Όπως επίσης να σας πω ότι δεν θίγεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας που αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, αντιθέτως προστατεύεται από το κράτος που μεριμνά μέσω του εν λόγω κανονισμού, όπως μεριμνά για κάθε τεχνικό κανονισμό. Μην ξεχνάμε ότι η φωτιά είναι μια φυσική καταστροφή, το ίδιο και ο σεισμός. Άρα έχουμε βγάλει αντίστοιχα κανονισμό για τη στατική ενίσχυση του κτηρίου, έχουμε βγάλει κανονισμό για την προσβασιμότητα, δηλαδή πρέπει να διασφαλίζεται η υγεία και η προστασία της ζωής και η πολιτεία πρέπει να λειτουργεί προληπτικά για την αποφυγή κινδύνων και δυσμενών καταστάσεων».

«Ήδη εχθές υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που μεταφέρει την ημερομηνία της υποχρεωτικής υποβολής της έκθεσης του ειδικού επιστήμονα στις 21 Ιουνίου[…] Το αν δεν υπήρχε σχετική πληροφόρηση εδώ μπορώ να καταλάβω ένα έλλειμμα στην επικοινωνία αυτής της πληροφόρησης. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα ειδικών επιστημόνων οι οποίοι είναι γεωλόγοι, γεωτέχνες, γεωπόνοι, μηχανικοί, πάρα πολλές ειδικότητες αυτό έγινε και για να έχει πολύ χαμηλότερο κόστος αλλά και για να μπορέσει να βρεθεί ακόμα και σε μία απομακρυσμένη περιοχή ένας γεωπόνος σίγουρα υπάρχει ακόμα και σε κάθε αγροτική περιοχή[…]» είπε ακόμα μεταξύ άλλων ο γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Πηγή: protothema.gr