
Οι μεταρρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν στη μείωση της φορολογικής αβεβαιότητας και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και προβλέψιμου φορολογικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις
Σε δύο σημαντικές φορολογικές αλλαγές που αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα το επιχειρηματικό περιβάλλον προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την εισαγωγή της ενιαίας φορολογίας ομίλων (Group Taxation) και την καθιέρωση φορολογικών ερμηνευτικών πράξεων (Advanced Tax Rulings).
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στη μείωση της φορολογικής αβεβαιότητας και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και προβλέψιμου φορολογικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις.
Το Group Taxation εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέποντας στους ομίλους να λειτουργούν πιο ευέλικτα και να ενισχύουν τη συνολική τους οικονομική θέση. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να ευθυγραμμίσει το νέο σύστημα με τα διεθνή πρότυπα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, ένας όμιλος με πέντε θυγατρικές στην Ελλάδα, εκ των οποίων τρεις είναι κερδοφόρες και δύο παρουσιάζουν ζημίες, θα μπορεί να συμψηφίζει τα αποτελέσματα όλων των εταιρειών του, μειώνοντας τη συνολική φορολογική του επιβάρυνση. Με το ισχύον σύστημα, κάθε εταιρεία φορολογείται ξεχωριστά, χωρίς δυνατότητα εσωτερικού συμψηφισμού.
Με την εφαρμογή του Group Taxation, ο όμιλος θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις ζημίες των θυγατρικών για να μειώσει το φορολογητέο εισόδημα των κερδοφόρων εταιρειών του, βελτιώνοντας τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας, το οποίο αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο για την ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Με ένα πιο ξεκάθαρο και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να προγραμματίζουν τις μελλοντικές τους κινήσεις και να προχωρούν σε στρατηγικές επενδύσεις.
Ήδη, με τον νόμο 5100/2024, η Ελλάδα έχει προσαρμόσει τη φορολογία εισοδήματος πολυεθνικών και μεγάλων εγχώριων ομίλων στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2523, εναρμονίζοντας το φορολογικό της καθεστώς με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στην εξάλειψη στρεβλώσεων και στη δημιουργία συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενισχύσει τη φορολογική της διοίκηση, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων χωρίς να επιβάλλονται υπέρμετρα φορολογικά βάρη.
Πηγή: protothema.gr