Μπόνους για όσους δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια – Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα – Ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων από τον Οκτώβριο.

Το γοργόν και… έκπτωση έχει, για όσους επιλέγουν στο εξής να τα βρουν με την εφορία και αποδεχθούν να πληρώσουν το αποτέλεσμα του ελέγχου που τους έχει γίνει. Όπως αποκάλυψε από τον Μάρτιο το newmoney, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προστίθεται νέα, αυτοματοποιημένη διαδικασία «πληρώστε και γλιτώστε» από τα πρόστιμα, προκειμένου να κλείνουν γρήγορα οι έλεγχοι και να εισπράττει άμεσα το Δημόσιο τα σχετικά ποσά.

Μόνον όσοι βιαστούν, όμως, θα βλέπουν τη μέγιστη έκπτωση! Αλλιώς αυτή θα μειώνεται δραστικά ή θα χάνεται, αν επιλέξουν να φτάσουν στα δικαστήρια. Σύμφωνα με την τελική διάταξη, για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Το ισχύον σύστημα εξώδικης επίλυσης προσφέρει μείωση προστίμου 40%, εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλει οικειοθελώς διορθωτική δήλωση πριν του κοινοποιηθεί ο καταλογισμός από τον έλεγχο και εξοφλήσει τη συνολική οφειλή (κύριο φόρο, αναλογικό πρόστιμο και τόκους) μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης.

Με το νέο σύστημα «αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου»:

• Για όσους κάνουν δεκτό «με το καλημέρα», μέσα σε 10 ημέρες, τον καταλογισμό του ελέγχου χωρίς να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ), θα γίνει έκπτωση 50% στα πρόστιμα

• Για όσους χρονοτριβήσουν περισσότερο, σκεπτόμενοι τι να κάνουν, και αφήσουν να παρέλθουν και οι 30 ημέρες που έχουν προθεσμία για να αποφασίσουν αν θα καταφύγουν στη ΔΕΔ ή όχι, η έκπτωση θα μειώνεται τότε σε έως 40%

• Η έκπτωση μειώνεται ακόμα περισσότερο, σε έως 30%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου από τον έλεγχο, πριν υποβληθεί προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο

• Η έκπτωση μειώνεται περαιτέρω σε έως και 25% αν η αποδοχή φτάσει να γίνει την τελευταία στιγμή, πριν ξεκινήσει συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου. Μετά την έναρξη της δίκης, το δικαίωμα σε αυτόματη έκπτωση χάνεται.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr