Ασθενείς, ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό επιστρέφουν από σήμερα Πέμπτη 11/07/2024, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών, που «δοκιμάστηκε» από την πυρκαγιά στο Γηροκομειό.

Σε πλήρη επαναλειτουργία τίθεται από σήμερα Πέμπτη 11/07/2024 το Καραμανδάνειο μετά την αναστολή της λειτουργίας του που επέβαλλε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή προκαλώντας περιορισμένες ζημιές στο παιδιατρικό νοσοκομείο.

Την ανακοίνωση έκανε χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης που επισκέφτηκε, όπως είχε γράψει η «Πελοπόννησος», το νοσηλευτικό ίδρυμα θέλοντας να διαπιστώσει ο ίδιος τα προβλήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο

Οπως διαπιστώθηκε οι ζημιές ήταν περιορισμένες στον τρίτο όροφο και ειδικότερα στους κοιτώνες των γιατρών. Κι αυτό οφείλονταν στο γεγονός ότι ξεχάστηκε ανοικτό ένα παράθυρο με αποτέλεσμα να πέσει στο εσωτερικό του κτιρίου φλεγόμενο κουκουνάρι από τα πεύκα που καίγονταν στην περιοχή κι έτσι να πιάσει φωτιά ο ιματισμός που υπήρχε στον συγκεκριμένο θάλαμο. Χθες εργάστηκαν οργανωμένα όλα τα συνεργεία του νοσοκομείου και η Τεχνική Υπηρεσία υπό τη διεύθυνση του Φώτη Δημακόπουλου, ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες και σήμερα το νοσοκομείο να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του.

Πάτρα: Υποψία για εμπρησμό ή έκρηξη στο Γηροκομειό; η φωτιά που «άναψε» φωτιές ΦΩΤΟ

Φωτια Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών

Ο υπουργός μέσω των δηλώσεών του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την άρτια οργάνωση, την ετοιμότητα και την αντίδραση όλης της νοσοκομειακής κοινότητας με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν με απόλυτη ασφάλεια όλοι οι μικροί ασθενείς. «Θέλω να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη μου προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και τη διοικήτρια του Καραμανδανείου Ασπασία Ρηγοπούλου και ιδίως στο προσωπικό. Ολοι συμβάλλαμε για να γίνει το χθεσινό μικρό θαύμα. Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο με δική μας απόφαση πολύ νωρίς, προληπτικά και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί εάν είχε επεκταθεί η φωτιά δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα πολλά δύσκολα περιστατικά με τους μικρούς ασθενείς μέσα στους καπνούς» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

O Γεωργιάδης στο Καραμανδάνειο

Ο κ. Γεωργιάδης προσέθεσε: «Ημασταν σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Καρβέλη και τη Διοικήτρια και πήραμε νωρίς την απόφαση μεταφοράς όλων των ανθρώπων και των ασθενών, χωρίς να τεθεί κίνδυνος στη ζωή τους. Το προσωπικό είχε φροντίσει να απομακρύνει οτιδήποτε εύφλεκτο για μεγαλύτερη ασφάλεια και είμαστε τυχεροί γιατί το σύστημα πυρασφάλειας που εγκαταστήσαμε μόλις πρόσφατα ήταν καθοριστικό για να σβήσει άμεσα η φωτιά».

Αδωνις Γεωργιαδης σε σύσκεψη για το Καραμανδάνειο

Μετά την ξενάγησή του στους χώρους του νοσοκομείου ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Υπάρχει μέσα λίγος καπνός και προφανώς θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες ώρες για να μην είναι βαριά η ατμόσφαιρα, αλλά σε γενικές γραμμές πλην κάποιων πολύ μικρών υλικών ζημιών, το νοσοκομείο είναι σε καλή κατάσταση. Τα πρόσφατα έργα ανακαίνισης που κάναμε, όπως οι επιπλέον σωλήνες νερού, βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς κι έτσι το σύστημα λειτούργησε, ευχαριστώ γι’ αυτό τον υπεύθυνο του έργου Νίκο Μαλαπέτσα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, δίνουν μία τεράστια μάχη με τις φλόγες, η μία σβήνει η άλλη ανάβει. Η προχθεσινή φωτιά στην Πάτρα πιστεύω αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τις δυνάμεις του κράτους καθώς θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ χειρότερα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ

Από την πλευρά του ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ανέφερε: «Μπορεί το Νοσοκομείο να ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω της φωτιάς όμως δεν έπαψε η φροντίδα του ΕΣΥ για όλα τα παιδιά καθώς οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Καραμανδανείου συνέδραμαν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του «Αγίου Ανδρέα» και της Παιδιατρικής Κλινική του Ρίου όπου παρέμειναν για να υποδεχθούν παιδιατρικά περιστατικά».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διοικητές των άλλων δύο νοσοκομείων της πόλης Ηλίας Θεοδωρόπουλος (Αγίου Ανδρέα) και Δημήτρης Μπάκος (Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου) αντέδρασαν άμεσα και σε πλήρη συντονισμό φρόντισαν με το προσωπικό τους για την κατάλληλη υποδοχή των παιδιών καθώς και των ηλικιωμένων από το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο. Συνολικά μεταφέρθηκαν 29 παιδιά εκ των οποίων στα 16 δόθηκαν εξιτήρια αφού εξετάστηκαν και τα 13 νοσηλεύτηκαν στα δύο νοσοκομεία.

Πυκνοί καπνοί εντός του καραμανδανείου νοσοκομείου

ΑΣΠΑΣΙΑ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η διοικήτρια του Καραμανδανείου Ασπασία Ρηγοπούλου τόνισε την άμεση αντίδραση του προσωπικού. «Ζήσαμε εφιαλτικές στιγμές αλλά όλα έγιναν έγκαιρα, με συντονισμό, υπευθυνότητα, ψυχραιμία και με πολύ καλή οργάνωση εκ μέρους όλου του προσωπικού του νοσηλευτικού μας ιδρύματος. Τα κυρίαρχο είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας πλαισίωσαν σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. Από σήμερα είμαστε και πάλι στις επάλξεις ώστε να προσφέρουμε τις πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στα παιδιά».

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Παρούσα στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο της διοίκησης ήταν η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μέλος του ΔΣ του Καραμανδανείου Αννα Μαστοράκου η οποία έθεσε στον υπουργό την ανάγκη ιατρικής ενίσχυσης του νοσοκομείου. «Χρειάζεται ενίσχυση το Καραμανδάνειο όχι μόνο σε επίπεδο κτιριακών υποδομών αλλά σε πολλά επίπεδα καθώς αποχωρούν πολλοί συνάδελφοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και δεν θα πρέπει να το αφήσουμε να αποδυναμωθεί καθώς επιτελεί σημαντικό έργο».

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική αρχή της Πάτρας μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας.

«Ο Υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε ”μικρό θαύμα” την έγκαιρη εκκένωση του Καραμανδανείου και το γεγονός ότι σώθηκαν οι εγκαταστάσεις του. Επειδή όμως τα δύσκολα είναι μπροστά μας και καλό είναι να μη βασιζόμαστε σε ”θαύματα”, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, τόσο στις υπηρεσίες πυρόσβεσης, όσο και στην Πολιτική Προστασία του Δήμου, καθώς και να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες».

Πηγή: pelop.gr