Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα» που οργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή  UNESCO στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και Γεωλόγος Φωκίων Ζαΐμης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη. Ο κ. Ζαϊμης αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Unesco Καθηγητή Ν. Ζούρο για την πρόσκληση καλώντας τους στο επόμενο συνέδριο που θα γίνει στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα τον προσεχή Ιούνιο. 

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στηρίζει τον θεσμό, ωστόσο,  απαιτείται να γίνουν περισσότερες και πιο συντονισμένες ενέργειες αλλά και συνεργασίες για την  ανάδειξη του Γεωπάρκου στην τοπική και διεθνή κοινότητα. Ο θεσμός των γεωπάρκων ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να στηριχθεί η τοπική φιλική στο περιβάλλον επιχειρηματικότητα, εντός των γεωπάρκων, ώστε να παράγεται και πλούτος μέσα από τις δράσεις αυτές. 

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού απλώνεται στη Βόρεια Πελοπόννησο σε μια έκταση 647 τ.χλμ. Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή η οποία φιλοξενεί 27.000 κατοίκους διάσπαρτους σε χωριά και κωμοπόλεις, ανάμεσα σε ψηλά βουνά και βαθιές κοιλάδες ποταμών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων ήδη από το 2009, και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της UNESCO το 2015, εξαιτίας ενός συνδυασμού ποικιλόμορφων γεωλογικών, φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων που του χαρίζουν τον μοναδικό χαρακτήρα του. Μέχρι σήμερα, έχουν οριστεί 40 διαφορετικοί γεώτοποι και 7 γεωδιαδρομές στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί, μαθαίνοντας για την ξεχωριστή γεωλογία του τόπου, την πλούσια βιοποικιλότητα, την ιδιαίτερη πολιτιστική ιστορία του και την ανθρώπινη δραστηριότητα.