Αίγιο, 2 Απριλίου 2024

Mε ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάσθηκε κατά την Β΄ Κυριακή των Νηστειών η εορτή του Μεγάλου Πατρός της Ορθοδόξου Εκκλησίας Γρηγορίου του Παλαμά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος,  το πρωί της Κυριακής χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Αιγίου, συμπροσευχομένου στο Ιερό Βήμα του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου. Παράλληλα τέλεσε το ιερό Μυστήριο της Ιερωσύνης, με τη χειροτονία εις Πρεσβύτερον του Ιερολογιωτάτου Ιεροδιακόνου π. Αναστασίου Καμπούρη, καταγομένου εκ της πόλεως του Αιγίου, εγγάμου κληρικού και πατέρα δύο τέκνων, Καθηγητού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Φιλολόγου και Θεολόγου.

Στην ομιλία του ο Σεπτός Ποιμενάρχη μας, αφού αναφέρθηκε στις πνευματικές εμπειρίες και τη βιοτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά,   τόνισε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο, ότι «κάθε φορά που θα τελείς τα ιερά Μυστήρια η χάρις του Θεού θα κατέρχεται και θα εισέρχεται σε σένα, θα γίνεσαι δοχείο της χάριτος του Θεού, ώστε με αυτή τη χάρη να αγιάζεται ο κόσμος όλος, να αγιάζεται ο λαός του Θεού της ενορίας σου.

Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό θα πρέπει πρώτα ο κληρικός να είναι αγιασμένος. Και αγιασμένος είναι ένας κληρικός όταν είναι ειλικρινής πρώτα προς τον εαυτό του και μετά προς τον Θεό. Ένας κληρικός είναι αγιασμένος όταν δεν κάνει εκπτώσεις στα θέματα της πίστεως, όταν ακολουθεί τον πνευματικό δρόμο, τον οποίο χάραξε ο ίδιος ο Χριστός και ομολόγησαν και εδογμάτισαν και θυσιάστηκαν γι’ αυτόν οι Πατέρες και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.

Ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, αλλά, παρά τις δυσκολίες, έρχεται η χάρη του Θεού που βοηθάει τον κληρικό να ξεπεράσει τα εμπόδια. Από σήμερα θα γίνεις πατέρας, ποιμένας, διδάσκαλος και μυσταγωγός των ιερών Μυστηρίων στον λαό της ενορίας σου και θα αναλάβεις να διδάξεις στους ενορίτες σου τον δρόμο της θεώσεως, τον δρόμο της ταπεινώσεως, τον δρόμο της πίστεως, της ειλικρινείας, τον δρόμο αυτόν που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού.

Αλλά για να κατορθώσεις να σώσεις τον λαό του Θεού θα πρέπει πρώτα εσύ να αγωνίζεσαι καθημερινά, να αγιάζεσαι και να κρατήσεις μέσα σου άσβεστη τη φλόγα του Αγίου Πνεύματος, το οποίο θα κατέλθει σήμερα για να σκηνώσει μέσα σου και να σε οδηγεί στη ζωή σου. Θα πρέπει να είσαι άνθρωπος της ταπεινώσεως, της υπακοής, της πίστεως, να αγωνίζεσαι τον αγώνα τον καλόν. Να γίνεις ιερέας και όχι παπάς. Ο ιερέας είναι άνθρωπος ιερός, ο παπάς είναι αυτός που ασχολείται με τα γήινα και διέπεται από έναν επαγγελματισμό. Να έχεις γι’ αυτό οδοδείκτη στη ζωή σου και παράδειγμα το Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά… Να κάνεις πράξη στη ζωή σου και να βιώνεις την πίστη, δηλαδή να εξομολογείσαι στον πνευματικό σου πατέρα, να ανοίγεις την καρδιά σου, να εναποθέτεις τα εσώψυχά σου στο ιερό επιτραχήλιο και να ζητείς τη συγχώρηση από τον Θεό.

Πράξη είναι να αυξάνεται καθημερινά η πίστη, η ελπίδα και η αφοσίωσή μας προς τον Θεό. Να είσαι κληρικός που θα έχει ένα πρόσωπο προς την ενορία, αυτό του Χριστού. Να διατηρήσεις, μέσα στους δύσκολους καιρούς που διερχόμεθα, όπου η οικογένεια κλυδωνίζεται και οι νέοι μας βρίσκονται σε απόγνωση, την ιερά παράδοση όπως την παραλάβαμε από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας και να αγωνιστείς να μην αλλάξεις ούτε τη διδασκαλία του Χριστού, ούτε τις παραδόσεις που παραλάβαμε. Όλοι ψάχνουν απογοητευμένοι από τα κοσμικά συστήματα ένα αποκούμπι, ένα στήριγμα. Το στήριγμα αυτό είναι ο Χριστός. Τούτο έχουμε χρέος να το διακηρύξουμε στους ανθρώπους και η καλύτερη διδαχή στους ανθρώπους είναι να είμαστε εμείς πρώτοι γνήσιοι και αυθεντικοί.»

Την ιερουργία της χειροτονίας του π. Αναστασίου επισφράγισε η διά βοής συμμετοχή του πιστού λαού, ο οποίος αναφώνησε το «Άξιος!» για τον νέο πρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

                                          Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως