Μια συλλογή από εμβληματικά γλυκά που μας ταξιδεύουν σε πολλές χώρες, σε πολλά Χριστούγεννα, σε πολλές γιορτές.

Κάθε τόπος έχει τους δικούς του τρόπους να σηματοδοτεί τη γιορτή. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα τρυπώνει στις κουζίνες πολλές χωρών. Και κάνει και τα πέρα-δώθε του. Πέρα λοιπόν από τις δικές μας πατροπαράδοτες εθιμικές λιχουδιές –κι έχουμε πολλές– φτιάχνουμε κι άλλα γιορτινά γλυκίσματα από άλλα μέρη, κοντινά ή μακρινά, καθένα με τις δικές του ιστορίες και συμβολισμούς: κεράσματα, κέικ, γλυκά ψωμιά, μπισκότα, άλλα γνωστά και αγαπημένα και άλλα που μπορεί να μην έχουμε ξαναφάει, τα οποία μας ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

 

Speculoos μπορούμε να φτιάξουμε σε πολλά σχήματα / φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
 

Το buche de Noel, ο κορμός των Χριστουγέννων / φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
 

Christmas pudding
Αγγλική Christmas pudding, η εγγλέζικη πουτίγκα των Χριστουγέννων / φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
 

Stollen
Stollen, το παραδοσιακό γλυκό της Δρέσδης / φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Ανάμεσα παρακάτω συνταγές, θα βρείτε τον αγαπημένο σε όλο τον κόσμο γαλλικό κορμό σοκολάτας (στην πατρίδα του λέγεται bûche de Noël), η ιστορία του οποίου πάει πίσω μέχρι τον μεσαίωνα: το σχήμα του παραπέμπει στο μεγάλο κούτσουρο που σιγόκαιγε στο τζάκι από την παραμονή των Χριστουγέννων και για μέρες μετά – όπως το δικό μας Xριστόξυλο. Θα βρείτε κι άλλα γαλλικά γλυκά όμως. Το croquembouche, έναν εντυπωσιακό πύργο από καραμελωμένα σου, δηλαδή, που μπαίνει στο κέντρο του τραπεζιού και κλέβει την παράσταση. αλλά και το γαλλικό αντίστοιχο της βασιλόπιτας, τη galette des rois, που αντί για φλουρί έχει ένα φασόλι ή μια φιγούρα-ομοίωμα του Χριστού ή των Μάγων. Κι οι Ισπανοί έχουν κάτι ανάλογο, το roscon de reyes, που φτιάχνεται παραδοσιακά στις 6 Ιανουαρίου. Όποιος τυχερός πετύχει τη φιγούρα θεωρείται ευλογημένος.

 

Galette des rois / Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
 

Panettone
Πανετόνε/ φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Και ιταλικές συνταγές έχουμε στη συλλογή μας. Από panettone, που τα τελευταία χρόνια αγαπήθηκε ιδιαίτερα στη χώρα μας –αντί να το αγοράσουμε μπορούμε κάλλιστα να το φτιάξουμε στο σπίτι– και panforte (η λέξη σημαίνει δυνατό ψωμί), που η παράδοση λέει ότι πρέπει να περιέχει όχι 5 όχι 10, αλλά 17 υλικά μέχρι ναπολιτάνικα struffoli, που είναι ένα είδος λουκουμάδων. Η δημοφιλής σοκολατένια αυστριακή sachertorte με το λαμπερό γλάσο και τις στρώσης μαρμελάδας μανταρινιού, δεν θα μπορούσε να μη δώσει το «παρών», το ίδιο και το γερμανικό stollen, που αρέσει σε όσους αγαπούν το μάρτζιπαν. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και αγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, που παραδοσιακά σερβίρεται με σάλτσα μπράντι ή κρέμα, δανέζικη risalamande, πουτίγκα και αυτή, άλλου τύπου, πιο κοντά στο ρυζόγαλο, σημείο αναφοράς των γιορτινών τραπεζιών της πατρίδας της. Και βέβαια μερικά μπισκότα, σε διάφορα σχήματα, με τα αρώματα της γιορτής. Gingerbread cookies, speculoos, που τα συνηθίζουν και οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί, γερμανικά μπισκότα mandelhoernchen με μάρτζιπαν και όχι μόνο.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.