Πόσο θα κοστίσει το φετινό εορταστικό τραπέζι

Οι τιμές σε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα και την πατροπαράδοτη γαλοπούλα στο φετινό εορταστικό τραπέζι.

Η ακρίβεια φαίνεται πως θα «πρωταγωνιστήσει» στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς φέτος αναμένεται να είναι πιο «τσουχτερό» το κόστος, αυξημένο κατά 10%-20%. Το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια εκτιμάται περίπου στα 150 ευρώ.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει ψαλιδιστεί και το εορταστικό τραπέζι προβλέπεται να είναι αισθητά φτωχότερο. Περίπου δύο εβδομάδες πριν το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, πολλοί είναι οι καταναλωτές που έχουν πάρει χαρτί και μολύβι για τον υπολογισμό του κόστους και τις αγορές των Χριστουγέννων.

Έρευνα αγοράς πριν στηθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και πιο λιτές επιλογές για πολλούς καταναλωτές, αποτελεί μονόδρομο, την ώρα που οι τιμές σε βασικά αγαθά έχουν πάρει την ανιούσα.

«Τσιμπάνε» τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες
Οι τιμές στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα είναι και φέτος ελαφρώς αυξημένες καθώς όπως εξηγεί στο pelop.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Αχαΐας Ταξιάρχης Κάππας, οι συνεχείς αυξήσεις στο λάδι, το βούτυρο, το μέλι και τους ξηρούς καρπούς, έχουν ανεβάσει τις τιμές κατά 3-5%.

Στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Πάτρας ο καταναλωτής θα βρει μελομακάρονα και κουραμπιέδες από 13 έως και 16 ευρώ το κιλό. Οι δίπλες – ένα επίσης παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό- πωλούνται περίπου στα ίδια επίπεδα 15-16 ευρώ το κιλό.

Βέβαια γι’ αυτούς που επιλέγουν πιο ξεχωριστές γεύσεις, μελομακάρονα ή κουραμπιέδες με επικάλυψη σοκολάτας, θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη!

Έμειναν εκτός από το «Καλάθι των Χριστουγέννων» και φέτος
Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που θα κάνει πρεμιέρα από Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου δεν θα περιλαμβάνει τελικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες παρά μόνο τσουρέκι και βασιλόπιτα και σοκολάτα, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα γλυκά. Ούτε πέρυσι βρίσκονταν αυτά τα δυο προϊόντα στο καλάθι. Πάντως, αρτοποιοί τονίζουν ότι για τα συγκεκριμένα είδη δεν περιμένει κάποιος κάποιο «Καλάθι», καθώς τα αγοράζει μια φορά το χρόνο και όχι σε μεγάλες ποσότητες.

«Ήταν και αυτό ένα στοιχείο που λειτούργησε υπέρ μας» δήλωσε ο κ. Κάππας, προσθέτοντας ότι μέχρι πριν από ένα μήνα όλοι μίλαγαν για «χρυσά» μελομακάρονα τις φετινά Χριστούγεννα . «Καταφέραμε να κρατήσουμε τα προϊόντα μας εκτός καλαθιού, ενώ και από πλευρά μας έχουμε απορροφήσει τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος».

Οσον αφορά την κίνηση ο Ταξιάρχης Κάππας, επεσήμανε πως δειλά-δειλά αρχίζει να ζεσταίνεται η αγορά, με τους καταναλωτές να προσέρχονται σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία προκειμένου να δοκιμάσει γεύσεις, να κάνει την έρευνά του και να κάνει τις σχετικές παραγγελίες για το εορταστικό τραπέζι. Άλλωστε όπως τονίζει ο Ταξιάρχης Κάππας «στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πρωταγωνιστεί η ευδιαθεσία και σε αυτό καταλυτικό ρόλο παίζουν τα γλυκά»!

«Πετάει» η τιμή της γαλοπούλας
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η γαλοπούλα φέτος θα φτάσει τα 12 ευρώ, ενώ «τσιμπημένη» παραμένει και η τιμή του αρνιού. Γενικότερα, πάντως σε ότι αφορά το κρέας, λόγω της ακρίβειας οι περισσότεροι έχουν αυξήσει την κατανάλωση σε κοτόπουλο και χοιρινό. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως «Χριστούγεννα είναι μία γιορτή που δεν έχει μόνο γαλοπούλα» επισημαίνοντας πως ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να επικεντρωθεί μόνο σε αυτή

Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Παναγιώτης Ζυγούρας μιλώντας στο pelop.gr ευελπιστεί σε τόνωση της αγοραστικής κίνησης αυτή την περίοδο στα κρεοπωλεία, με τις τιμές να παραμένουν στα πρωτύτερα επίπεδα. «Οι τιμές στα κρέατα κινούνται στα ίδια επίπεδα με την αρχή της χρονιάς, χωρίς να διαφαίνονται τάσεις ανατιμήσεων» δήλωσε ο κ. Ζυγούρας, προσθέτοντας ότι η τιμή στην γαλοπούλα, που κυριαρχεί συνήθως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν έχει ακόμα καθοριστεί, με την κατεψυγμένη, που πωλείται στα σούπερ μάρκετ να είναι ήδη πολύ φθηνότερη.

Πηγή: pelop.gr