Ανευ επένδυσης ορεινά, αλλαγές στην πόλη – Πολλές φορές τα Καλάβρυτα είναι «κουφά, τυφλά και αποκομμένα»

Καταλυτική φαίνεται πως ήταν η παρέμβαση της «Πελοποννήσου» με τη δημοσιοποίηση του προβλήματος που είχαν στις τηλεπικοινωνίες και στο τηλεοπτικό σήμα συνδρομητικών καναλιών, πολλές κοινότητες των Καλαβρύτων.

Οπως πληροφορείται η «Π» από κατοίκους της περιοχής, το σήμα της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που είχε διακοπεί από τα τέλη του Νοεμβρίου, αποκαταστάθηκε την περασμένη Παρασκευή, όπως και η μετάδοση των τηλεοπτικών καναλιών.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, οι κάτοικοι των οικισμών Μάνεσι, Γουμένισα, Τρεχλό, Λαπάτες, Φλάμπουρα, Κρυονέρι, Μπούμπουκας, κ.ά. είχαν πολυήμερες διακοπές στις τηλεπικοινωνίες (τηλέφωνο και διαδίκτυο) από συγκεκριμένο φορέα, ενώ εταιρεία παροχής τηλεοπτικών προγραμμάτων αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα στη μετάδοση του σήματος. Το πρόβλημα εντάθηκε από τις 27 Νοεμβρίου και μετά, για να λυθεί τελικά πριν από λίγες ημέρες.

Η δημοσιοποίηση του προβλήματος παρακίνησε τους κατοίκους και άλλων περιοχών να επικοινωνήσουν με την «Πελοπόννησο» για να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά, πάντα από την περιοχή των Καλαβρύτων, όπως η Ανω και Κάτω Βλασία. Κάτοικος της περιοχής ανέφερε ότι πολλές φορές τα Καλάβρυτα είναι «κουφά, τυφλά και αποκομμένα», με αποτέλεσμα ο ίδιος να φτάσει σε προστριβές με συγκεκριμένη εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς η ποιότητα της σύνδεσης με το διαδίκτυο που διαφήμιζε, τελικά ήταν υποτυπώδης.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα προηγούμενα χρόνια, μετά τη μετάβαση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην τεχνολογία 3G, οι πάροχοι δεν έκαναν καμία άλλη επένδυση για ουσιαστική αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε ορεινές περιοχές που βρίσκονται μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων είναι πολύ μικρός.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Στην περιοχή των Καλαβρύτων και προς την πλευρά της Χαλανδρίτσας, η οπτική ίνα έχει σταματήσει κάπου μεταξύ Βλασίας και Μανεσίου. Το πρόβλημα, όπως ανέφερε στην «Πελοπόννησο» ο αναγνώστης, δεν επηρεάζει μόνο τις καθημερινές ανάγκες επικοινωνίας των μόνιμων κατοίκων και των διερχόμενων από το τοπικό οδικό δίκτυο, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής που τα τελευταία χρόνια βλέπει τον ορεινό τουρισμό να αυξάνεται και μαζί τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων.

Το ίδιο συμβαίνει και με το τηλεοπτικό σήμα. Ο αναγνώστης που επικοινώνησε με την «Π» ανέφερε ότι πριν από μερικά χρόνια, με δαπάνες κατοίκου της περιοχής, έγιναν μετρήσεις στο κέντρο εκπομπής Μίχα, προκειμένου να διαπιστωθεί πού υπήρχε πρόβλημα, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια για να καλυφθούν τα κενά κάλυψης του τηλεοπτικού σήματος.

Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, όμως, παρόμοια προβλήματα με τα ορεινά Καλάβρυτα αντιμετωπίζουν και συνοικίες που βρίσκονται λίγα λεπτά από το κέντρο της Πάτρας.

Κάτοικος από την περιοχή του Σκαγιοπουλείου ανέφερε στην «Π» ότι, αν και βρίσκεται δίπλα σε τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ, ο ίδιος έχει σύνδεση στο διαδίκτυο με την τυπική ταχύτητα των 24 Mbps.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα κεντρικά σημεία της Πάτρας, όχι όμως με υπαιτιότητα της εταιρείας, αλλά του Δήμου, που έχει «παγώσει» έργο της όδευσης της οπτικής ίνας. Να θυμίσουμε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει προκύψει εμπόδιο στο μεγάλο έργο αναβάθμισης των δικτύων οπτικών ινών στην Πάτρα. Τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιείται μια σκληρή διαπραγμάτευση που θυμίζει παρτίδα «πόκερ» μεταξύ του Δήμου Πατρέων και της εταιρείας, που έχει να κάνει με τις εργασίες αποκατάστασης στους δρόμους της πόλης μετά την τοποθέτηση των οπτικών ινών.

Να σημειωθεί ότι, για την εγκατάσταση οπτικών ινών, οι τεχνικές προδιαγραφές προβλέπουν διάνοιξη αύλακα πλάτους 10 εκατοστών που αποκαθίσταται μετά το τέλος των εργασιών. Ωστόσο, κατά την εταιρεία, ο Δήμος Πατρέων έχει υπερβολικές απαιτήσεις, ζητώντας αρχικά πλήρη αποκατάσταση των δρόμων απ’ όπου προβλέπεται να περάσουν τα νέα δίκτυα.

Πάντως, η «Π» πληροφορείται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί οριστικά, καθώς η εταιρεία που πρόκειται να εγκαταστήσει την οπτική ίνα στην Πάτρα, βρίσκεται σε συνεννόηση με τη ΔΕΔΑ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του αστικού δικτύου φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι εργασίες να γίνουν ταυτόχρονα και για τα δύο έργα.

Πηγή: pelop.gr