Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει σχεδόν 700.000 πληθυσμό, οι 113.000 είναι ΑμEA . Το 50% αυτών ζει στο φάσμα της φτώχειας, μόλις το 18% έχει εργασία (οι περισσότεροι όχι με τους καλύτερους όρους που θα έπρεπε ανάλογα με την αναπηρία τους). Μόλις το 3.6% έχει ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.  3 στους 10 ΑμΕΑ έχουν ανικανοποίητες ανάγκες στην υγεία . Εκατοντάδες παιδιά είναι εκτός ειδικής εκπαίδευσης. Όσα καταφέρουν να πάνε στερούνται καθηγητών, δασκάλων και ειδικευμένου προσωπικού, στερούνται  ασφαλή κτίρια, ασφαλή μεταφορά. Οι ελλείψεις σε τμήματα Ένταξης και παράλληλης στήριξης είναι μόνιμο φαινόμενο.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων  που χρήζουν αποκατάστασης (αναπηρίες,  τροχαία, εγκεφαλικά, εργατικά ατυχήματα κλπ) δεν κάνουν ή  την κάνουν καθυστερημένα και ελλειμματικά με τραγικές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους αλλά και πολλές φορές της ίδιας τους της ζωής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι οικογένειες εξαναγκάζονται να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να έχει ο άνθρωπός τους αποκατάσταση σε ένα ιδιωτικό κέντρο. Οι Δημόσιες Δομές στην Περιφέρεια μας, αλλά και γενικά είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.  Στην Πάτρα , την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας υπάρχει μόνο ένα Δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης (που ανήκει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και έχει δημιουργηθεί με δωρεά!).  Την ίδια στιγμή το Ιδιωτικό Κέντρο Ολύμπιο που καλύπτει τέτοιες ανάγκες πλουτίζει!

Η πρόληψη είναι ανύπαρκτη (σχεδόν κάθε μέρα και ένα εργατικό ατύχημα, προγεννητικός έλεγχός που αποτρέπει τις γεννήσεις ΑμΕΑ, και γίνεται  μόνο αν βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη κ.α.)

Η συμμετοχή στα φάρμακα και σε θεραπείες συνεχώς αυξάνονται μαζί με το συνολικό κόστος ζωής μια λαϊκής οικογένειας. 

Ο κίνδυνος από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, των περικοπών στις θεραπείες, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, τις ελλείψεις φαρμάκων είναι τεράστιος. 

Στα ΚΕΠΑ καθημερινά «κόβονται» ΑμΕΑ , γίνονται ξαφνικά καλά , «εξαφανίζεται» ως δια μαγείας  η χρόνια αναπηρία τους και δεν χρήζουν επιδομάτων . 

Η αναζήτηση εργασίας ενός ΑμΕΑ πραγματικός Γολγοθάς, με ωράρια και όρους που αντικειμενικά ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες  δεν αντέχει. Αλλά και όποιος έχει στην ευθύνη του ΑμΕΑ ελλείψει Δημοσίων Δομών, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε σημερινές συνθήκες εργασίας .Τώρα και με τον νέο νόμο – έκτρωμα  που νομιμοποιεί τις 16 ώρες δουλειάς τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα!

Τους τελευταίους μήνες ,  είναι σε εξέλιξη νέος κύκλος περικοπών στις θεραπείες των ΑμΕΑ. (Περικοπές που επιβεβαιώνουν ότι το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία, οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τους εξαθλιωμένους στη λογική «κόστους – οφέλους», για την στήριξη των επιχειρήσεων). Περικόπτονται θεραπείες παιδιών με αναπηρία , ιδιαίτερα των παιδιών με αυτισμό , νοητική στέρηση κλπ.  Όποιος δεν έχει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη , διακόπτει τις αναγκαίες θεραπείες με ότι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το παιδί αλλά και για την οικογένεια συνολικά. 

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια παραδείγματα από αυτά που βιώνουν καθημερινά τα Άτομα με Αναπηρία, οι χρόνιοι Πάσχοντες και οι οικογένειες τους. 

Και δεν είναι αποτέλεσμα καμίας κακής διαχείρισης, κανενός λάθους, κανενός κακού Πρωθυπουργού, Υπουργού, Περιφερειάρχη η Δημάρχου. 

Είναι συνειδητές αποφάσεις που προχωράνε  βήμα-βήμα, καμιά φορά και πιο γοργά (Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία) , γιατί έτσι οφείλουν να κάνουν αυτοί που υπηρετούν την πολιτική του «κόστους – οφέλους», της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Είναι η ίδια πολιτική που ενώ δεν δίνει φράγκο για να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς μετατρέποντας την περιοχή μας σε Νατοϊκό στρατόπεδο. Που ξεπουλάει την Ενέργεια και τις μεταφορές δολοφονώντας τα παιδιά μας στα Τέμπη, Που δεν δίνει φράγκο για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής και την Πρόληψη των πυρκαγιών, για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασίας της χώρας μας  με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή των παιδιών μας . 

Είναι η πολιτική που την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας  σήμερα, αντί να  την χρησιμοποιεί και διαθέσει δωρεάν για την καλυτέρευση της ζωής των ΑμΕΑ αλλά και στην πρόληψη στο να μην υπάρχουν ΑμΕΑ, την χρησιμοποιεί μόνο για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις μη διστάζοντας να φτάνουν ακόμα και περιπτώσεις σαν αυτή του κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης  στα Χανιά.

 Όπου μπαίνει το κέρδος η ηθική χάνεται ,  έρχεται η απανθρωπιά με τρανταχτό παράδειγμα την δολοφονία του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά!

Είναι η  πολιτική που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι μαζί  έχουν φέρει όλα αυτά τα χρόνια περικοπές στην Υγεία, όλοι μαζί στήριξαν ανοιχτά το 3ο Μνημόνιο , τις κατευθύνσεις του για την πρόνοια , τη λειτουργικότητα, τις περικοπές στα επιδόματα και τις παροχές , το εθνικό σχέδιο για την αναπηρία .

Την παραπάνω πολιτική υπηρετούν πιστά οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ως δεξί χέρι του κράτους. Δήθεν κόπτονται για τα προβλήματα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους , και για αυτό η μόνη τους έννοια είναι η διασύνδεση τους με διάφορες ΜΚΟ, άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις εκφράζοντας την ευαισθησία τους και το ενδιαφέρον τους για τις ευπαθής ομάδες και τους ευάλωτους….. με το αζημίωτο βέβαια……

Ανάσα σε αυτό αποτελεί ο Δήμος της Πάτρας, που αντιπαλεύει αυτή την πολιτική ασκώντας Λαϊκή Αντιπολίτευση. Που στέκεται πραγματικά στο πλευρό των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους, και σε επίπεδο διεκδικήσεων με βάση τις ανάγκες τους,  μακριά από ιδιωτικοποιήσεις, ΜΚΟ και δήθεν Φιλάνθρωπους ,αλλά και με πρακτικά μέτρα που διευκολύνουν την ζωή τους . Όπως είναι η απαλλαγή από τα τέλη, το κοινωνικό τιμολόγιο στο νερό, η δημιουργία προσβάσιμων πάρκων, η δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ο προσανατολισμός του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου σε όλες τις ευάλωτες ομάδες.

Δεν υπάρχει περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης, πλειοψηφία περιφερειακού Συμβουλίου που αντιτάχθηκε στις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή και την Αποκατάσταση. Μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις τους , ημερίδες, Συνέδρια , συμπράξεις με φορείς όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), αναπαρήγαγαν τις αποφάσεις  και τα ιδεολογήματα των κυβερνήσεων , την στρατηγική της ΕΕ και του Εθνικού Σχεδίου για την Αναπηρία, των κατευθύνσεων για την Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή , κάνοντας λόγο για μεταρρυθμιστικά βήματα και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς και προσαρμογές, πάντα στο όνομα της προστασίας των ευπαθών και των ευάλωτων!

Δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους εκπροσώπηση! 

Δεν έχουμε ανάγκη από συνέδρια και ημερίδες, ούτε φιλανθρωπία, οίκτο και χάρες! Θέλουμε την ζωή μας και την αξιοπρέπεια μας!

 Αυτά που δικαιούμαστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αυτά που με κόπο κατακτήσαμε ως αναπηρικό κίνημα πλάι στο εργατικό . 

Να μην χαριστούμε σε κανέναν από τους δήθεν «φιλάνθρωπους», που ζητάνε την ψήφο μας με αντάλλαγμα ψίχουλα! 

Στις 8 Οκτώβρη να επανεκλέξουμε την σημερινή Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, να ανεβάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση, να ανεβάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά  σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» , τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. 

Για να έχουμε δίπλα μας αυτούς που νοιάζονται και θα διεκδικούν μαζί μας την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών μας. Αυτούς που ήταν , είναι  και θα είναι δίπλα μας στα δύσκολα, χωρίς να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια με διάφορα μικροφτιασιδώματα στα προβλήματα μας. 

 

Ελένη Μπιρλή, είναι Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με την Λαϊκή Συσπείρωση, Στέλεχος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και εκλεγμένη αντιπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ)