Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και όψιμο το ενδιαφέρον του υπουργείου να ασχοληθεί με το θέμα των επίορκων εφοριακών στη Χαλκίδα.
Άκουσα με προσοχή τις λεπτομέρειες των αποκαλύψεων, λες και δεν πέρασε μία μέρα από το μακρινό 2002 όταν σε ραδιοφωνική εκπομπή κατήγγειλα με στοιχεία (φωτογράφισα) επίορκους και στη συνέχεια έγινε πρωτοσέλιδο σε τοπική εφημερίδα για να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι.
Το θέμα πήρε Πανελλαδική διάσταση από ΜΜΕ.
Η καταγγελία μου σαν γραμματέας τότε του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ κινητοποίησε υπηρεσίες και μηχανισμούς από λήθαργο.
Με κάλεσαν για να δώσω στοιχεία ο τότε διευθυντής της ΔΟΥ, η διεύθυνση οικονομικής επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδος, η Εισαγγελία και επί έξη μήνες, έδινα καταθέσεις.
Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να αναφέρω δύο-τρία ονόματα λες και θα λυνόταν έτσι το θέμα, ενώ όταν πρότεινα να γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες ελεγκτών της τελευταίας πενταετίας από πού άραγε πήγαζε η πολυτελής διαβίωση τους, βίλες, αυτοκίνητα, υποκριτικά πέταγαν την μπάλα στην κερκίδα ..
Γνωρίζουμε ότι πρόκειται περί Λερναίας Ύδρας ενός συστήματος που βασιλεύει ο φόβος και η σιωπή.
Ενημέρωσα τον τότε υφυπουργό κ. Φωτιάδη, ανταποκρίθηκε αφού εκτίμησε τη σοβαρότητα των καταγγελιών και συναντηθήκαμε δύο φορές.
Ένας μηχανισμός δύο ομάδων που συγκρούονταν από επίορκους για το ποιος θα πάρει το καλό κομμάτι του νόμου Αχαΐας είχε αυτό το αποτέλεσμα.
Στην δεύτερη συνάντηση με τον υφυπουργό αφού ανέφερα σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν του ζήτησα “να υπάρξει ασυλία για όποιον καταγγέλει επίορκους για τρια χρόνια και συγχρόνως του έδειξα το βιβλίο της επιχείρησής μου, με τους ελέγχους που είχα δεχθεί απ’ τη στιγμή που προχώρησα στις καταγγελίες και ανέφερα ότι άλλες τόσες είχαν κάνει χωρίς να έχουν υπογράψει στο βιβλίο. Έμπαιναν στην επιχείρησή μου για να με εκφοβίσουν, τρομοκρατήσουν.
Χαρακτηριστικά όταν διαμαρτυρήθηκα στην τότε διευθύντρια του ΣΔΟΕ για το ανελέητο κυνηγητό που γίνεται στην επιχείρηση μου, με καθησύχασε ότι αυτό θα σταματήσει… Δεν μου είπε βέβαια ότι αναφερόταν μόνο στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Αχαΐας γιατί μετά από τρεις μέρες δέχθηκα το ΣΔΟΕ Ιωαννίνων (αλληλέγγυοι)…
Ο υφυπουργός έφερε στην Βουλή μέτρα, μεταξύ αυτών ψηφίστηκε να δίνεται πενταετής ασυλία σε όσους καταγγέλλουν τεκμηριωμένα επίορκους .
Μετά από λίγα χρόνια το φαινόμενο εκβιασμού και χρηματισμού ήρθε πάλι στην επικαιρότητα όταν συνδικαλιστής που κατήγγειλε και “έκατσε” στο σκαμνί επίορκους έκανε χρήση αυτού του νόμου.
Το φαινόμενο για να παταχθεί πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και να παρθούν θεσμικά μέτρα. Αυτά οφείλει η κυβέρνηση να πράξει αλλιώς χρησιμοποιεί το περιστατικό για προεκλογικούς καθαρά λόγους.
Δυστυχώς ο πρόσφατος φορολογικός νόμος που φέρνει τον επαγγελματία να φορολογείται με την παρωχημένη μέθοδο των εισοδηματικών τεκμηρίων, αλλιώς θα δέχεται τακτικό έλεγχο προκαλεί αυτού του είδους τα φαινόμενα .
Για να αποφευχθούν τα φαινόμενα αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα:
Μόνιμο φορολογικό σύστημα τουλάχιστον για μία δεκαετία.
Οι έλεγχοι και οι συναλλαγές με τις υπηρεσίες να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά (να σταματήσει η χειραψία).
Σύγχρονα εργαλεία ανίχνευσης και πάταξης της φοροδιαφυγής.
Ταχεία απονομή της δικαιοσύνης σε περίπτωση καταγγελιών εκβιασμού και χρηματισμού λειτουργών των ελεγκτικών μηχανισμών.
Εφαρμογή για πέντε χρόνια ασυλίας σε όποιον καταγγέλλει τεκμηριωμένα επίορκους.
Η κυβέρνηση κάνει “φιλότιμη” προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες, ενώ ο υπουργός της βράβευε την καταγγελλόμενη διευθύντρια!!!
Η ίδια όμως πολιτική της κυβέρνησης με το οπισθοδρομικό και παρωχημένο φορολογικό σύστημα των τεκμηρίων, που στιγματίζει έναν ολόκληρο κλάδο σκληρά εργαζομένων, δημιουργεί επίοροκους που προβάλλουν σαν κεφάλια της νέας Λερναίας Ύδρας. Εκτός αν κλείνει υποκριτικά το μάτι για να δώσει άλλον ένα μισθό, σαν τα απογευματινά ιατρεία…

Το κείμενο υπογράφει ο

Γιώργος Ρώρος
Πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών
και πρώην μέλος της διοίκησης της ΕΣΕΕ