Εκδήλωση Μνήμης για τα 80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

” Όταν οι μνήμες ζωντανεύουν…” στο Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, πλαισιώνοντας τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, το Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων “Αγλαΐα Κόντη – Ελένη Χάμψα” διοργάνωσε στον χώρο του σχολείου μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης με καλεσμένο τον κ. Θανόπουλο Σωτήριο, έναν από τους επιζήσαντες και αυτόπτες μάρτυρες του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος.
Υπό τη μορφή συνέντευξης διατυπώθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις σε απορίες των μαθητών της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης, αλλά και του Δ. Σ. Σκεπαστού που παρακολουθούσε τη δράση μέσω διαδικτύου. Επίσης όλες οι τάξεις του σχολείου παρακολουθούσαν την μαρτυρία του κ. Θανόπουλου μέσω διαδικτύου (Webex)
Το κλίμα συγκίνησης πλούτισε τις ψυχές των μαθητών και των εκπαιδευτικών και τους έφερε πιο κοντά στην αλήθεια και στην ανάγκη ενσυναίσθησης προς τους ανθρώπους που βίωσαν τα γεγονότα ή ήταν πολύ κοντά σε αυτά μέσω συγγενών. Ο κ. Θανόπουλος απέδωσε με μοναδικό τρόπο τη συναισθηματικά φορτισμένη έννοια της απώλειας και της θηριωδίας του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Το μήνυμα της εκδήλωσης συνοψίζει τόσο την αγωνία όλων για το αν ποτέ η ανθρωπότητα θα καταλάβει τη ματαιότητα των πολέμων όσο και τη συνειδητοποίηση πως οι συγκρούσεις – σωματικές και συναισθηματικές – προκαλούν μόνο πόνο, γιατί ειρήνη σημαίνει να απολαμβάνεις τη ζωή.
Την εκδήλωση τίμησε για άλλη μια φορά με την παρουσία του αλλά και την προσωπική του μαρτυρία ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Λαμπροπούλου Ελένη,
Πρόεδρο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, η οποία παρέστη και μοιράστηκε μαζί μας αυτή τη μοναδική εμπειρία.