Δέκα χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην «Ηνίοχος 2024» σταθμεύοντας για ένα μήνα δεκάδες μαχητικά στην α 117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας με πεδίο ασκήσεων και το φαράγγι του Βουραϊκού.

Οι πρώτες πτήσεις στο φαράγγι ξεκίνησαν δοκιμαστικά την Τρίτη 2 του μηνός ενώ από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η κυρίως… μάχη με τις ασκήσεις των καταδιωκτικών σύγχρονης τεχνολογίας (Rafale, F-16 Viper, F-18, Fandom, Typhoon) μέσα στον Βουραϊκό ποταμό.

Αναλυτικά συμμετέχουν:

-Γαλλία με RAFALE και AEW Ε-3F

– Ηνωμένο Βασίλειο με TYPHOON

-ΗΠΑ με F-16 και MQ-9

-Ισπανία με F-18

-Κατάρ με RAFALE

-Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139

-Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414

-Ρουμανία με F-16

-Σαουδική Αραβία με TYPHOON

Η Αυστρία και η Πορτογαλία θα συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

Εκατοντάδες φωτογράφοι έχουν εγκατασταθεί σε Διακοπτό και Καλάβρυτα σε όλες τις κορυφογραμμές του ορεινού όγκου που διασχίζει το φαράγγι από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τσεχία, την Ολλανδία, το Βέλγια, ο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβακία, ακόμη και την Ιαπωνία.

Το αποτύπωμα της άσκησης «Ηνίοχος» στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα από τότε που η άσκηση έγινε διεθνής έχει λοιπόν προκαλέσει πέρα από το ενδιαφέρον πολλών χωρών που είτε συμμετέχουν, είτε αποστέλλουν αντιπροσωπείες για την παρακολούθηση της άσκησης και τη δημιουργία ενός περίεργου τουριστικού προϊόντος. Η μοναδική φυσιολατρική διαδρομή που ξεκινά από το Διακοπτό και καταλήγει στα Καλάβρυτα έχει να προσφέρει και μια εναέρια ατραξιόν με ευχάριστες συγκινήσεις.

Φωτογραφίες – Δημητρης Κολλιοπουλος