Ως αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων για τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη με θέμα: «Το Γενικό Νοσοκομείο ‘‘Παμμακάριστος’’ έχει καταρρεύσει για τους ασθενείς και τους εργαζομένους, αλλά όχι για τους τηλεθεατές», κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος την υπ’αριθμ. Πρωτ. 1128/19 -2-2024 επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παμμακάριστος με τίτλο «Σοβαρά προβλήματα προς επίλυση στο ΓΝΑ Παμμακάριστος».

Στην αναφορά που στηρίζεται στο περιεχόμενο της επιστολής περιγράφεται η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει το νοσοκομείο Παμμακάριστος εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο δημόσιο νοσοκομείο, όπως και για όλο το ΕΣΥ, με βασικά προβλήματα την ελλιπή χρηματοδότηση και την υποστελέχωση, που καθιστούν την επαρκή για ασθενείς και προσωπικό λειτουργία του αδύνατη.

Η επιστολή αναφέρεται επιπλέον στη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων μέσω του προγράμματος 55-67 της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και επιπρόσθετα καταγγέλλεται ότι ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για τα υφιστάμενα προβλήματα των κτιριακών υποδομών, ο διοικητής έχει επιτρέψει «να χρησιμοποιούνται εδώ και ένα χρόνο οι χώροι του νοσοκομείου από τηλεοπτικά συνεργεία για γύρισμα τηλεποπτικών σειρών».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Παμμακάριστος ζητά «άμεση λύση όλων των προβλημάτων του νοσοκομείου με μεγαλύτερη χρηματοδότηση, άμεση προκήρυξη και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων, υλικοτεχνική ενίσχυση και παγίωση συνθηκών ασφάλειας για ασθενείς, επισκέπτες και εργαζόμενους».

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Για τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Το Γενικό Νοσοκομείο ‘‘Παμμακάριστος’’ έχει καταρρεύσει για τους ασθενείς  και τους εργαζομένους, αλλά όχι για τους τηλεθεατές» 

Ο βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτει ως αναφορά την  υπ’αριθμ. Πρωτ. 1128/19 -2-2024 επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου  Παμμακάριστος με τίτλο «Σοβαρά προβλήματα προς επίλυση στο ΓΝΑ Παμμακάριστος» προς τον υπουργό Υγείας. 

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εκθέτει προς τον υπουργό Υγείας τη σωρεία προβλημάτων  που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο ζητώντας εναγωνίως να δοθεί άμεση λύση σε όλα  προκειμένου το νοσοκομείο να ανταπεξέλθει στο λειτούργημά τους. 

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος θέτει ζήτημα ελλιπούς χρηματοδότησης του νοσοκομείου  καθόσον «ο προϋπολογισμός που προβλέφθηκε από το Υπουγείο Υγείας για το 2024 για το  νοσοκομείο μας είναι κατά 800.000 ευρώ μειωμένος με αυτόν του 2023» και μάλιστα «είναι  κατά 1.800.000 ευρώ μικρότερος από τις εκιμώμενες ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του  νοσοκομείου».  

Εν συνεχεία παρατίθενται οι σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως ιατρικού και  νοσηλευτικού. Συγκεκριμένα «το χειρουργικό τμήμα εξακολουθεί να μη συμμετέχει στο  πρόγραμμα γενικών εφημεριών από το 2020…έχει τρεις κενέ οργανικές θέσεις επί συνόλου  5. Ο διευθυντής Χειρουργικού ζήτησε εγγράφως να εφημερεύσει το τμήμα του σε ορισμένες  εφημερίες για το μήνα Φεβρουάριο, αλλά η 1η Υ.ΠΕ δεν έδωσε έγκριση».  

Ανάλογα πρόβλημα σοβαρής υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν το Αναισθησιολογικό, το  Καρδιολογικό και το Νευρολογικό τμήμα, η δε μοναδική οργανική θέση δερματολόγου  παραμένει κενή μετά τη συνταξιοδότηση του ιατρού. Κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν  επίσης στο παθολογικό, το ΩΡΛ, το αιματολογικό-αιμοδοσία και το ακτινολογικό τμήμα. 

Παράλληλα, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μέσω του προγράμματος 55- 67 της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) «που ήταν απαραίτητοι για το νοσοκομείο καθώς κάλυπταν  πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Σύμφωνα με την ανακοίνωση το 35% των εργαζομένων του  νοσοκομείου εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. 

Μεγάλα προβλήματα υφίστανται και ως προς τις κτηριακές υποδομές του νοσοκομείου,  εντούτοις ο Διοικητής έχει επιτρέψει «να χρησιμοποιούνται εδώ και ένα χρόνο οι χώροι του  νοσοκομείου από τηλεοπτικά συνεργεία για γύρισμα τηλεποπτικών σειρών».

Ο Σύλλογος των εργαζομένων ζητεί άμεση λύση όλων των προβλημάτων του νοσοκομείου  με μεγαλύτερη χρηματοδότηση, άμεση προκήρυξη και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων,  υλικοτεχνική ενίσχυση και παγίωση συνθηκών ασφάλειας για ασθενείς, επισκέπτες και  εργαζόμενους. 

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση. 

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της επιστολής, για την  απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας. 

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2024 

Ο καταθέτων βουλευτής 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας