Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και προς τον Υπουργό Υγείας καταθέτοντας την «Επείγουσα ανακοίνωση για το Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αιγίου» της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας με ΑΠ.44.2023 και ημερομηνία 07/12/2023, έκανε ο βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως περιγράφεται στην αναφορά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο με βασική αιτία την υποστελέχωσή του, η οποία έχει οδηγήσει στη φυσική, ηθική και ψυχική εξάντληση όσων παραμένουν στη θέση του λειτουργήματός τους.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα αυτοί οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την παραίτηση. Η ανακοίνωση θεωρεί υπεύθυνους γι’ αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τη 6η ΥΠΕ και καλεί τον υπουργό Υγείας και τον διοικητής της 6ης ΥΠΕ να επιβληθούν ώστε να βρεθεί άμεση λύση.
Επισυνάπτονται η αναφορά και η ανακοίνωση της Ε.Ι.Ν.Α.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης και το ανθρώπινο δυναμικό του έχει ήδη εξαντληθεί»
Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτει «Επείγουσα ανακοίνωση για το Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αιγίου» της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας με ΑΠ.44.2023 και ημερομηνία 07/12/2023.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η διαμορφούμενη κατάσταση στο ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου, που εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή αναφοράς στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας (Αιγιάλεια) αλλά και της όμορης Κορινθίας, καθώς και της κοντινής Φωκίδας, έχει υπερβεί κάθε όριο. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι το εν θέματι νοσοκομείο πάσχει από υποστελέχωση, η οποία συνεπάγεται την φυσική, ηθική και ψυχική εξάντληση όσων παραμένουν στη θέση του λειτουργήματός τους.
Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα βρίσκονται ένα βήμα πριν την παραίτηση. Η ενεργή εφημερία καλύπτεται εφεξής μόνο από τρεις (3) επαγγελματίες υγείας, το δε νοσοκομείο εφημερεύει σε καθημερινή βάση. Το δε συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια λειτουργεί πλήρως με πολλαπλασιασμό των διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων, τόσο στον Αξονικό Τομογράφο όσο και στον υπέρηχο, καλύπτοντας και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων, κάτι που οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση της ταλαιπωρίας και των αναίτιων μετακινήσεων ασθενών προς τα νοσοκομεία της Πάτρας.
Η ανακοίνωση θεωρεί υπεύθυνη γι’ αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τη 6ης ΥΠΕ αφού σύμφωνα με όσα αναφέρονται «συνειδητά με τις αποφάσεις τους, επιχειρούν την απορρύθμιση της λειτουργίας του» και απαιτούν την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ «για να λυθεί το πρόβλημα και να μην διαλυθεί ένα Τμήμα που λειτουργεί αποτελεσματικά και υποδειγματικά χάρη στην υπερπροσπάθεια των συναδέλφων», καθώς και την άμεση προκήρυξη μόνιμης θέσης Ακτινολόγου, συμπληρωματικά στην τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας».
Επιπλέον, προειδοποιούν ότι την αποκλειστική ευθύνη για τις επαπειλούμενες παραιτήσεις έμπειρων ιατρών του ΕΣΥ θα φέρει αποκλειστικά η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου.

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση.

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2023

Ο καταθέτων βουλευτής
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Επείγουσα ανακοίνωση για το Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αιγίου

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αιγίου είναι τραγική, με τους συναδέλφους ακτινολόγους που έχουν απομείνει να είναι στα πρόθυρα της παραίτησης από το ΕΣΥ, με ό τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του τμήματος και του ίδιου του Νοσοκομείου. Τρεις μόλις συνάδελφοι καλούνται να καλύψουν πλήρες εφημεριακό πρόγραμμα μόνο με ενεργείς 24 ωρες εφημερίες για το μήνα Δεκέμβριο και εφεξής, σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει κάθε μέρα, μετά την πολύμηνη αναρρωτική άδεια συναδέλφου ακτινολόγου και την αναστολή μετακίνησης από το Νοσοκομείο Καλαβρύτων έτερου συναδέλφου. 

Το Ακτινολογικό Τμήμα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια πλήρως, με πολλαπλασιασμό των διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων, τόσο στον Αξονικό Τομογράφο όσο και στον υπέρηχο, καλύπτοντας και το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, μειώνοντας κατακόρυφα την ταλαιπωρία και τις μετακινήσεις ασθενών προς τα νοσοκομεία της Πάτρας.

Όμως, από ό τι φαίνεται, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ συνειδητά με τις αποφάσεις τους, επιχειρούν την απορρύθμιση της λειτουργίας του, καθώς και όλου του νοσοκομείου, που καλύπτει χιλιάδες πολιτών της Αιγιαλείας. 

Απαιτούμε άμεσα την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για να λυθεί το πρόβλημα και να μην διαλυθεί ένα Τμήμα που λειτουργεί αποτελεσματικά και υποδειγματικά χάρη στην υπερπροσπάθεια των συναδέλφων

Απαιτούμε την άμεση προκήρυξη μόνιμης θέσης Ακτινολόγου, συμπληρωματικά στην τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας

Προειδοποιούμε ότι την αποκλειστική ευθύνη για τις επαπειλούμενες παραιτήσεις έμπειρων ιατρών του ΕΣΥ θα φέρει αποκλειστικά η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου

 

Για το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α