Η αγροτική οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αλλοδαπούς εργάτες.

Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που βρίσκεται από χθες στην Ινδία, συμμετείχε ήδη στην πρώτη μέρα συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας και η Ομοσπονδία των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της χώρας.

Επαφές με τον Ινδό ομόλογό του αναμένεται να έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της συμφωνίας για την αποστολή Ινδών εργατών γης στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έφτασαν σε επί της αρχής συμφωνία στις αρχές του μήνα έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από εργάτες γης. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και στους τρεις νομούς έχουν κατατεθεί 5.000 αιτήσεις μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης. Ο συνολικός αριθμός που είχε ζητηθεί βάσει της αντίστοιχης ΚΥΑ είναι 11.000 εργάτες, ενώ έχουν εγκριθεί και 5.000 επιπλέον θέσεις για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής με παραπάνω εργατικά χέρια.

Σε Αχαΐα και Ηλεία είναι απαραίτητοι 8.000 εργάτες γης, ζήτηση που μπορεί να καλυφθεί μόνο με διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες πρέπει να δίνουν απαντήσεις και στο μείζον πρόβλημα των συνθηκών διαμονής και κυρίως της νόμιμης απασχόλησής τους.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης και διακίνησης αλλοδαπών εργατών για στη Δυτική Ελλάδα. Προ ημερών συνελήφθη, στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών ενήργησαν έλεγχο σε ιδιωτικής χρήσεως φορτηγό αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο ημεδαπός άνδρας, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε παράνομα τρεις αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν νομίμων εγγράφων για την παραμονή τους στη χώρα μας. Από την προανάκριση που διενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών προέκυψε ότι ο συλληφθείς μετέφερε τους τρεις αλλοδαπούς από το Μεσολόγγι, όπου εργάζονταν, σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, όπου διαμένουν.

Πηγή: pelop.gr