Η Ασφαλής Οδήγηση, στη νέα εποχή, αυτή της ηλεκτροκίνησης, απασχόλησε την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο My Way. Ο δημοσιογραφικός όμιλος «Plus Media», με συνδιοργανωτές την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος,  το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, τον ΟΣΕ και το Σωματείο Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Νομού Αχαΐας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και με την πρωτοβούλία της ΠΥΡΩΣΙΣ ΑΜΚΕ, κινητοποίησαν εκπροσώπους της οδικής ασφάλειας, τοπικών αρχών, φορέων, κυβερνητικούς παράγοντες, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά τραπέζια διαλόγου.

Τη συζήτηση άνοιξε η Αχαιή Υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που γίνονται σε όλη τη χώρα για βελτίωση της οδικής ασφάλειας, για την ηλεκτροκίνηση και τον εκσυγχρονισμό ΚΟΚ, ενώ παρουσίασε στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σχετικά με την οδική κουλτούρα.

Ακολούθησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, που αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας στον τομέα, στο πλαίσιο της συλλογικής ευθύνης, δίνοντας μάλιστα ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, τον μηδενισμό των τροχαίων στην παλιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου μετά τα έργα οδικής ασφάλειας.

Στην πρώτη θεματική ενότητα, σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ασφάλεια στους δρόμους της πόλης, που είναι ζήτημα συναρμοδιότητας πολλών φορέων, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού – Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης, Αναστασία Τογιοπούλου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη χρηματοδότησης για την οδοποιία που συμβάλλει στην ασφαλή οδήγηση και μετακίνηση και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ανδρέας Φίλιας, ως εκπαιδευτικός εστίασε πέραν των έργων για τη βελτίωση των οδικών αξόνων, στην καθημερινή προσπάθεια που θα πρέπει να γίνεται, αρχικά στα σχολεία, ώστε να αλλάξει η οδηγική κουλτούρα. Στη συγκεκριμένη ενότητα ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες του Νίκου Ρουμελιώτη, Υποστράτηγου, Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας, Πελ/σου και Ιονίων Νήσων, όπως και του Ανδρέα Ντακόλια, διαχειριστή της Αχαϊκής Επιμελητηριακής Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, στην ενότητα «Εκπαίδευση, Τεχνολογία & Καινοτομία στην Οδηγική Ασφάλεια», σχετικά με τις αλλαγές στην οδηγική αντίληψη με την έλευση των αθόρυβων μέσων, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και καινοτομίες που μπορούν να ενισχύσουν την οδική ασφάλεια, αλλά και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, τοποθετήθηκαν οι: Ρένα Μπασκούτα, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, Ζωή Χριστοφόρου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Ηλίας Καραϊσκος, AFS Group Product Manager at TOYOTA HELLAS S.A. 

Ακολούθησε η ενότητα «Εσύ τι λάθος κάνεις στην οδήγηση;», με συντονιστή τον  Τάκη Πουρναράκη, πρόεδρο του Motorsport Greece. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στα προβλήματα κατά την οδήγηση, στην  Ασφάλεια και στις Υποδομές. Ομιλητές ήσαν οι κάτωθι: Χρήστος Ντεμίρης, Διοικητής Τροχαίας Πατρών, Γκέλυ Κανελλοπούλου, Διευθύντρια ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας Αχαϊας, Θεόδωρος Φιλιππόπουλος, Αντιπύραρχος, Διοικητής 6ης ΕΜΑΚ Αχαΐας, Παναγιώτης Ματθαιόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΣΚΕΑΝΑ και Γεώργιος Παπακωνσταντινόπουλος, Πρόεδρος Τaxi Εxpress 45000 Πάτρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημερίδα παρακολούθησαν δεκάδες μαθητές, από τοπικά γυμνάσια, οι οποίοι συμμετείχαν με έντονο ενδιαφέρον στην παρουσίαση του Τάκη Πουρναράκη, ο οποίος έχει ευρύτερες γνώσεις στον τομέα, με ειδίκευση στον χώρο του αθλητισμού, του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της αυτοκίνησης, μεταξύ άλλων. 

Η ημερίδα έκλεισε με τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ανθρώπων που ήταν θύματα τροχαίου και οι οποίοι με τα λεγόμενά τους καθήλωσαν το κοινό. Προέταξαν τη χαμηλή ταχύτητα, τη μη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, τη βελτίωση των υποδομών και την άμεση συνδρομή του κράτους με ενδυνάμωση των δομών και του ΕΚΑΒ. Ομιλητές ήταν οι: Αντώνης Χαροκόπος, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας -Γ’ Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), Παντελής Παπαναγιώτου, Αντιπρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων και Πολυχρόνης Χρονόπουλος, Παραολυμπιονίκης σφαιροβολίας και στίβου.

Η Υφυπουργός, Χριστίνα Αλεξοπούλου και οι μαθητές ξεναγήθηκαν  στην εκπαιδευτική διαδραστική Ψηφιακή Έκθεση με θέμα την Ορθή Οδηγική Συμπεριφορά, με τίτλο «Πόσο καλά γνωρίζεις τον ΚΟΚ», που φιλοξενήθηκε στο φουαγιέ της ημερίδας. Εκεί απάντησαν σε κουίζ ερωτήσεων, με τους μικρότερους να λαμβάνουν γνώσεις  για την ασφαλή οδήγηση και τους μεγαλύτερους να τις «φρεσκάρουν».  Μάλιστα, η εν λόγω Έκθεση,  που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 12 -16 ετών, θα φιλοξενείται από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, προκειμένου να την επισκεφτούν δωρεάν μαθητές σχολείων της Πάτρας.

Συντονιστές των συζητήσεων ήταν οι δημοσιογράφοι Δήμητρα Μπαλαφούτη και Αλέξανδρος Κογκόλης.