Αρχή αγροτικών κινητοποιήσεων του Ερυμάνθου σήμερα Δευτέρα 29/01/2024, με δυο μπλόκα. Πορεία των αγροτών της Αχαΐας, στην Περιφέρεια, την Τετάρτη.

Ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων της Αχαΐας, οι οποίοι έχουν έρθει σε συνεννόηση τις προηγούμενες ημέρες για να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας την Τετάρτη, ο καθένας από την έδρα του μέχρι τα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου θα καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Μάλιστα χθες, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους αγρότες σε «μάχη και αγώνα». Αποφασίστηκε να προχωρήσουν από σήμερα σε μπλόκα, διεκδικώντας «την επιβίωση και την παραμονή στα χωράφια και τα βοσκοτόπια με αξιοπρέπεια».

Σήμερα  έχουν δώσει ραντεβού στο Σταυροδρόμι και στον κόμβο Κουρλαμπά με στόχο να δώσουν απαντήσεις με τη «μαζική συμμετοχή στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ  – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑ

              ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

           ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν παντού, λόγω των καιρικών φαινομένων και την έξαρση των ασθενειών, που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του κόστους και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά μας.

Η ακρίβεια που αντιμετωπίζουμε για τις καλλιεργητικές φροντίδες, το υψηλό κόστος παραγωγής μας γονατίζει κάθε μήνα, μαζί με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Προσθέτονται σε αυτά το ακριβό πετρέλαιο, οι απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», οι αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση, η κατάργηση της πράσινης,  λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν για συνεχόμενη μείωση στην τιμή του γάλακτος, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα έχουμε συνεχόμενες μειώσεις κάθε βδομάδα. Μάλιστα, κάνουν  και αναδρομικά μειώσεις, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι στην πραγματικότητα να μην γνωρίζουν σε ποια τιμή πουλάνε το γάλα τους. Την ίδια στιγμή η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13+ ευρώ το κιλό.

Και ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά στην κυβέρνηση εδώ και καιρό από κινητοποιήσεις, οι απαντήσεις που παίρνουμε από τον υπουργό κ.Αυγενάκη είναι είτε αδιαφορία είτε να εγγραφούμε σε «Αγροτικά Επιμελητήρια» ως λύση (;) για να αναβαθμιστούμε. Λες και είδαν οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι σωτηρία που έχουν δικά τους Επιμελητήρια.

Ο μόνος δρόμος για την επιβίωσή μας είναι η οργανωμένη πάλη ο οργανωμένος και πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας, με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σε κατεύθυνσή σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι μεσάζοντες, οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, με την στήριξη  του κράτους, κυβέρνησης και ΕΕ.

Με τον αγώνα μας διεκδικούμε:

·                     Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με ενίσχυση 200 ευρώ/στρέμμα και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών. Στα αμπέλια-σταφίδα λόγω ωίδιου και περονόσπορου.

·                     Καμιά μείωση στην τιμή του γάλατος , άμεσα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας με επιδοτούμενες ζωοτροφές, στελέχωση δημόσιων  κτηνιατρείων , δωρεάν σήμανση ζώων, καμία αθρόα εισαγωγή και βάπτιση κτηνοτροφικών προϊόντων.

·                     Τέλος στο αίσχος των ανοιχτών τιμών και άμεση πληρωμή από τους εμπόρους , μεταποιητές , εξαγωγείς  για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

·                     Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό– ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

·                     Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. Ειδικά για τη σταφίδα τιμή πάνω από  2€/κιλο.

·                     Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια με κατάργηση του ΦΠΑ, καθώς  και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

·                     Καμία περικοπή στις ενισχύσεις, σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Να καταβληθούν οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2014 από το λάθος ΟΠΕΚΕΠΕ, ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

·                     Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές και των ορίων συνταξιοδότησης, συντάξεις αξιοπρέπειας. Καμία εγγραφή στα επιμελητήρια.

·                     Να αποσυρθεί άμεσα η νέα διάταξη για υποχρεωτική χρήση p.o.s.  από τους αγρότες παραγωγούς λαϊκών αγορών.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ  ’’ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ’’    –          ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΩΛΕΝΙΑΣ

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ    –    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

 

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ  ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Διεκδικούμε επιπλέον από το Πανελλαδικό πλαίσιο των μπλόκων μέτρα και πολιτικές που θα βοηθήσουν ν α αντέξουμε στο Δήμο Ερυμάνθου , θα συμβάλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής , στον εκσυγχρονισμό,  θα βοηθήοουν να πάμε μπροστά

·         Να αποκατασταθεί η αδικία και να επιδοτηθούν οι παραγωγοί Ροδίτη που εξαιρέθηκαν από τις ενισχύσεις λόγω των μειωμένων καταστροφικών τιμών το 22.

Σχετική δέσμευση είχε αναλάβει και η δημοτική αρχή Ερυμάνθου την προεκλογική περίοδο. Αυτές δεν πρέπει να ξεχαστούν .

·         Διεκδικούμε 200 ευρώ το στρέμμα από την ακαρπία της ελιάς που είναι βασική παραγωγή της περιοχής μας  που έπληξε μαζική την περιοχή στερώντας εισόδημα από τις οικογένειες που πλέον είναι σε απόγνωση.

·         Καμία μείωση στην τιμή του γάλακτος  που είναι βασικό προιόν της περιοχής με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα.

·         Να αποζημιωθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ η ζημιά στα αμπέλια από τον περονόσπορο , ωίδιο,

·         Να φθάσουν τα νερά του Πείρου στα χωράφια με δίκτυο κλειστού τύπου να αξιοποιηθεί το τεράστιο υδάτινο δυναμικό της περιοχής , να γίνει όλος ο κάμπος ποτιστικός με σύγχρονες μεθόδους.

·         Να γίνουν  αντίστοιχα αρδευτικά έργα στην Τριταία με λιμνοδεξαμενές , επέκταση του δικτύου Ντασκά.

·         Να υπάρξουν προγράμματα εξηλεκτρισμού των ποιμνιοστασίων που είναι απαραίτητο μέτρο επιβίωσης εξορθολογισμού της παραγωγής.

·         Να συντηρούνται οι αγροτικοί δρόμοι να είναι προσβάσιμοι  

·         Να γίνει ο δήμος Ερυμάνθου όπως ήταν πρίν ορεινός ημιορεινός και στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης (οπεκεπε-οσδε)