Πλεύση Ελευθερίας: Στο επίκεντρο Περιβάλλον – Εργασιακά Ζητήματα

Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής για τη νέα χρονιά, η Πλεύση Ελευθερίας ξεκίνησε τη δράση της δυναμικά, με παρεμβάσεις, ομιλίες και Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Σήμερα στη συνεδρίαση της Βουλής, συζητήθηκαν δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις των Βουλευτών της Πλεύσης Ελευθερίας Α. Καζαμία και Σ. Μπιμπίλα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Α. Καζαμίας κατέθεσε για δεύτερη φορά Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Ο απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 28) στο Ντουμπάι». Ο Αλέξανδρος Καζαμίας ανακινεί το θέμα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, μέσα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του και ερωτήσεις σε Υπουργούς, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικής σημασίας Διάσκεψη για το Κλίμα και το Περιβάλλον.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, που ασχολείται με τα εργασιακά ζητήματα με την ίδια ζέση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Συμβάσεις εργαζομένων με ειδικότητα Γενικών Καθηκόντων στα σχολεία της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης», αφού οι συμβάσεις τους έληξαν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ακολουθούν οι Επίκαιρες Ερωτήσεις των Σ. Μπιμπίλα και Α. Καζαμία.

Σ. Μπιμπίλας: Συμβάσεις Εργαζομένων Γενικών Καθηκόντων στην Α’βάθμια Εκπαίδευση
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Θέμα: Συμβάσεις εργαζομένων με ειδικότητα Γενικών Καθηκόντων στα σχολεία της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης

Από τον Νοέμβριο μέχρι και τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2023 έληξαν, χωρίς να παραταθούν και χωρίς πρόβλεψη ανανέωσης, όλες οι συμβάσεις υπαλλήλων Γενικών Καθηκόντων που έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλων των δήμων της χώρας. Η τοποθέτησή τους έχει συντελεστεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «Προώθηση της Απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλους φορείς», το οποίο υλοποιείται από τη ΔΥΠΑ -πρώην ΟΑΕΔ- με κονδύλια προερχόμενα από τα σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ για παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Με τους υπαλλήλους Γενικών Καθηκόντων η Κυβέρνηση προσπαθεί κάπως να κρύψει τη γύμνια των σχολείων της χώρας σε μη εκπαιδευτικό προσωπικό, την ίδια ώρα που οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν τεράστιες μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι υπάλληλοι αυτοί συμβάλλουν τα μέγιστα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, καλύπτοντας πάγιες, τακτικές και διαρκείς ανάγκες διαφόρων ειδικοτήτων. Έχουν αναλάβει μέρος των καθηκόντων τα οποία εκτελούσαν παλαιότερα οι τραπεζοκόμοι, οι επιστάτες και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων, πριν να τους καταργήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μεταξύ άλλων, οι υπάλληλοι Γενικών Καθηκόντων συνεπικουρούν στο έργο καθαριότητας των σχολείων κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, συμβάλλουν στην ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, υποστηρίζουν τη σίτισή τους και επικουρούν τεχνικές λειτουργίες του σχολείου.

Οι γονείς των μαθητών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών της χώρας είναι ανάστατοι και αγωνιούν για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών, τη στιγμή που η μεσοβέζικη λύση που εφαρμοζόταν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ έως σήμερα δεν προβλέπεται να συνεχιστεί, καθώς η προκήρυξη αντιστοίχου προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Οι δήμοι της χώρας έχουν δηλώσει προς τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων ότι στην ενδεχόμενη υλοποίηση νέου κύκλου του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας θα επαναλάβουν την πρότασή τους για πρόσληψη εργαζομένων με την ειδικότητα Γενικών Καθηκόντων στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να ενισχύσουν την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

1. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το κενό που δημιουργήθηκε λόγω της λήξης και μη παράτασης των συμβάσεων των υπαλλήλων αυτών, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και ιδιαίτερα σε σχέση με την ασφάλεια και τη σίτιση και την καθαριότητα αυτών και κατ’ επέκταση στην υγεία των μικρών μαθητών των σχολείων της χώρας μας; Υφίσταται συνεργασία αρμοδίων Υπουργείων –Εργασίας, Παιδείας, Εσωτερικών- για την άμεση αντιμετώπιση του επείγοντος αυτού προβλήματος;

2. Το Υπουργείο Παιδείας έχει απευθύνει στο Υπουργείο Εργασίας ή στη ΔΥΠΑ έγγραφο-αίτημα για την κάλυψη των κενών που προκάλεσε η λήξη των συμβάσεων των “Γενικών Καθηκόντων”, δεδομένου ότι τα καθήκοντά τους, όπως αυτά περιγράφονται στο από 19-4-2017 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών, κείνται εκτός των καθηκόντων του διδακτικού προσωπικού που πλέον έχει απομείνει στα σχολεία;

Δείτε το βίντεο με τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρου Μπιμπίλα στο YouTube

Α. Καζαμίας: Περιβάλλον – Διάσκεψη COP28

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ

Θέμα: Ο απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 28) στο Ντουμπάι

 

Στις αρχές Δεκεμβρίου συνοδέψατε τον Πρωθυπουργό στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στο Ντουμπάϊ. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε 5λεπτη παρέμβαση στη Σύνοδο, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν τη μείωση χρήσης Ορυκτών Καυσίμων από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε εκδηλώσεις στο περιθώριο της COP28.

Την ίδια στιγμή, διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τη θολή φρασεολογία στα λεγόμενα κείμενα «απογραφής» προόδου της φετινής Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα, τα οποία θέτουν ως μακροπρόθεσμο στόχο την «απομάκρυνση» και όχι την «κατάργηση» της χρήσης Ορυκτών Καυσίμων. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από το κρίσιμο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή – που είναι ο στόχος της Διάσκεψης του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 – απαιτείται πλήρης κατάργηση της χρήσης Ορυκτών Καυσίμων.

Σύμφωνα με την κριτική πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων, την οποία συμμερίζεται η Πλεύση Ελευθερίας ως κόμμα που συνδέεται με αυτά τα κινήματα, η ενοχλητική αυτή υποχώρηση σχετίζεται με το γεγονός ότι ο προεδρεύων της COP28 ήταν ο Υπουργός Βιομηχανίας των Εμιράτων και Πρόεδρος της ADNOC, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο. Το πετρέλαιο, όπως γνωρίζετε, είναι το ευρύτερης χρήσης παγκοσμίως Ορυκτό Καύσιμο.

Στην διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, έθεσα με παρέμβασή μου υπόψη σας το θέμα. Δυστυχώς όμως δεν έλαβα συγκεκριμένη απάντηση. Επίσης, στην ενημέρωση που κάνατε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα, πάλι δεν πήρατε σαφή θέση απέναντι στα ζητήματα αυτά.

1. Έθεσε η Ελλάδα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στην ιδιότητα του Προεδρεύοντος της φετινής Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, Σουλτάνου Αλ-Τζάμπερ, και στην ιδιότητά του ως Προέδρου του ΔΣ της 12ης μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου στον κόσμο, και αν όχι, γιατί;

2. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν διατύπωσε με σαφήνεια στην παρέμβασή του στην COP28 αν η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του τερματισμού της χρήσης Ορυκτών Καυσίμων ή αν αρκείται στην ασαφή διατύπωση στόχων περί “σταδιακής μείωσης” ή “ως επί τω πλείστων κατάργησή” τους, όπως υποστηρίζουν τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη;

Παρακολουθήστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία στο YouTube