Δήλωση του βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου για την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων με την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου:

«Διαπόμπευσαν ανθρώπους και δυσφήμησαν τη χώρα»

Δημοσιεύτηκε χθες 23 Ιανουαρίου 2024 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο η απόφαση επί της αίτησης έντεκα εκ των οροθετικών γυναικών που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία το 2012 και υποβληθεί δίχως τη συναίνεση τους σε αιμοληψία, ευρεθείσες οροθετικές στον ιό του HIV.

Οι φωτογραφίες αυτών των γυναικών και τα προσωπικά τους δεδομένα είχαν δημοσιοποιηθεί από τον τότε Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος έκανε χρήση της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων (ΦΕΚ 1002/Β/2012) η οποία καταργήθηκε το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΕΔΑΔ δέχτηκε την προσφυγή των γυναικών και διαπίστωσε την παραβίαση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στον σεβασμό της προσωπικής ζωής. Συγκεκριμένα, το δικαίωμα αυτά ετρώθη πρώτον εξαιτίας της μη συναίνεσης στην αιμοληψία και την έκνομης δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων. Δυνάμει της απόφασης αυτής η Ελλάδα καλείται να καταβάλει στις αιτούσες αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 70.000 ευρώ συνολικά.

Μετά τη δικαίωσή τους από την ελληνική δικαιοσύνη, οι γυναίκες που εργαλειοποιήθηκαν από την τότε κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ανδρέα Λοβέρδο για μικροκομματικούς και προεκλογικούς σκοπούς, δικαιώθηκαν και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο καταδίκασε την ελληνική πολιτεία για παράβαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Μετά το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβούλιο για τα θεμελιώδη δικαιώματα στο οποίο αναφέρεται ότι στην Ελλάδα  απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια, και δίδεται μεγάλη έμφαση στην ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα όσον αφορά στην ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες, η απόφαση αυτή έρχεται να επιδεινώσει την εικόνα της Ελλάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της νεοδεξιάς κυβέρνησής του.

Άραγε πως αισθάνονται σήμερα οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των παραβιάσεων των ατομικών δικαιωμάτων των γυναικών αυτών;