Αναφορά προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα «Δικαιικά αναποτελεσματική και κοινωνικοοικονομικά επιζήμια η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου» κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη Δικαιοσύνης Ιωάννη Σαρακιώτη, επ’ αφορμή και συνοδευόμενη από το απόσπασμα πρακτικού της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, της 31ης Ιανουαρίου 2024, με την υπ’ αριθμ. 70/2024 με θέμα «Αλλαγή δικαστικού χάρτη».

Τόσο στο περιεχόμενο της αναφοράς όσο και στο περιεχόμενο της εν λόγω απόφασης-ψηφίσματος, γίνεται σαφές, ότι μια τέτοια εξέλιξη, όπως η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο, θα είναι επιζήμια για τους κατοίκους της Αιγιάλειας και την πόλη του Αιγίου, ενώ θα καταστεί αναποτελεσματική για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Γεγονός που το μαρτυρά αυτό είναι η πανθομολογούμενη και ρητή, από τους πραγματικά αφορώντες το συγκεκριμένο ζήτημα, καταδίκη αυτής της σχεδιαζόμενης υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Αιγίου, που μπορεί, αν λάβει κανείς υπόψη τα έργα και τις ημέρες αυτής της κυβέρνησης, να οδηγήσει εν τέλει στην κατάργησή του.

Επιπλέον, δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε ο αριθμός των υποθέσεων -3.000 ετησίως-, ούτε οι επαρκείς κτηριακές υποδομές, που ενδεχομένως να μην υπάρχουν σε άλλες πόλεις, αλλά ούτε και η πληθυσμιακή και γεωγραφική έκταση της Αιγιάλειας.

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ως βουλευτής Αχαΐας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την υπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη Δικαιοσύνης ανταποκρίνονται και δηλώνουν το «παρών» στο κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας και της τοπικής κοινωνίας, για να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

Επισυνάπτονται η αναφορά και η απόφαση-ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Για τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης 

Θέμα: «Δικαιικά αναποτελεσματική και κοινωνικοοικονομικά επιζήμια η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του  Πρωτοδικείου Αιγίου» 

Ο βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος καταθέτει το απόσπασμα  πρακτικού της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, της 31ης Ιανουαρίου 2024, με την  υπ’ αριθμ. 70/2024 με θέμα «Αλλαγή δικαστικού χάρτη». 

Στην εν λόγω απόφαση και στο περιεχόμενο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας,  περιγράφονται ανάγλυφα οι λόγοι, για τους οποίους δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο Αιγίου, που  καλύπτει τις ανάγκες μιας μεγάλης πληθυσμιακά και γεωγραφικά περιοχής. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «στα πλαίσια της αναβάθμισης του δικαστικού χάρτη της χώρας,  προτίθεται να υποβαθμίσει το Πρωτοδικείο Αιγίου σε περιφερειακό Πρωτοδικείο, εξισώνοντάς το με άλλα  Πρωτοδικεία στην Ελλάδα, τα οποία ούτε κτιριακές υποδομές έχουν αλλά και ούτε ικανό αριθμό υποθέσεων  εκδικάζουν, σε σχέση με το Πρωτοδικείο Αιγίου». 

Μάλιστα δίδονται και συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς και οι συνέπειες επισημαίνοντας ότι «το Πρωτοδικείο  Αιγίου διαθέτει τις πλέον σύγχρονες κτιριακές υποδομές σε σχέση με όλα τα άλλα Πρωτοδικεία της χώρας και  διαχειρίζεται συνολικά περισσότερες από 3.000 υποθέσεις ετησίως. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την εγκατάλειψη  και απαξίωση του Δήμου Αιγιαλείας, ενός από τους μεγαλύτερους σε έκταση περιφερειακούς Δήμους στην  Ελλάδα. Οι δημότες μας πλέον, για μια πλειάδα υποθέσεων θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στην Πάτρα,  με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τον καθένα δημότη καθώς και για τον κάθε έναν δικηγόρο επαγγελματία  του Δήμου Αιγιαλείας». 

Επιπλέον, τονίζεται ότι «η υποβάθμιση ή η πιθανή κατάργηση του Πρωτοδικείου Αιγίου θα στερήσει από τους  δημότες μας την άμεση πρόσβαση σε δικαστικές υπηρεσίες, θα επιβραδύνει το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης  και θα αυξήσει κατακόρυφα το κοινωνικοοικονομικό κόστος των δημοτών και πολλών επαγγελματιών της  περιοχής μας».  

Η απόφαση-ψήφισμα καταδικάζει ρητά τη συγκεκριμένη αλλαγή στον δικαστικό χάρτη της χώρας, καλεί τους  βουλευτές να συνδράμουν ώστε να ανασχεθεί ο σχεδιασμός και συγκροτεί επιτροπή με επικεφαλής τον  Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο και προχωρά σε κινητοποιήσεις.

Επισυνάπτεται το απόσπασμα πρακτικού με την απόφαση-ψήφισμα. Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες και σχετική ενημέρωσή μας. 

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2024, 

Οι καταθέτοντες βουλευτές 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας 

Σαρακιώτης Ιωάννης