Τα παιδικά χρόνια στην Πάτρα, οι συνεργασίες του με διάσημους καλλιτέχνες και το ελληνικό εστιατόριο στη Τζαμάικα – Φωτογραφίες.

Πολλά είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε σχετικά με τα φετινά μουσικά βραβεία Grammy που απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στο Λος Άντζελες. Εκείνο ωστόσο που δεν επικοινωνήθηκε καθόλου, τουλάχιστον από τα εγχώρια ΜΜΕ, είναι πως ανάμεσα στους μεγάλους νικητές της βραδιάς υπήρξε και ένας Έλληνας, ο οποίος πέτυχε μια σημαντική νίκη, για την συνεργασία του με τον γιο ενός θρύλου της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής, καταξιωμένο μουσικό παραγωγό Alexx Antaeus που απέσπασε, από κοινού με τον γιο του θρυλικού Bob MarleyJulian Marley, το Grammy του Καλύτερου Ρέγκε Άλμπουμ, για τον δίσκο τους «Colors of Royal».

Alexx_Antaeus_-_Grammy
O Alexx Antaeus με το βραβείο Grammy Καλύτερου Ρέγκε Άλμπουμ

Δεδομένου μάλιστα ότι ο Julian Marley βρισκόταν σε περιοδεία και δεν κατάφερε να δώσει το παρών στην τελετή απονομής, το πολύτιμο βραβείο παρέλαβε ο Έλληνας παραγωγός του άλμπουμ ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Αφού πρώτα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ακαδημία των βραβείων, τη μητέρα του και τη σύζυγό του, αφιέρωσε αυτή την σημαντική διεθνή διάκριση στους ανθρώπους της Τζαμάικα, όπου ζει και εργάζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα τελευταία χρόνια: «Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στους Τζαμαϊκανούς που με έχουν δεχτεί σαν δικό τους άνθρωπο. Και έχουν ανταποκριθεί στο σύνθημα της χώρας, «Από πολλούς, ένας» είπε με νόημα, χρησιμοποιώντας τη γνωστή λατινική φράση που εκφράζει την θέληση για τη δημιουργία μιας χώρας αποτελούμενης από ανθρώπους με διαφορετικές καταγωγές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Alexx_Antaeus_-_Julian_Marley
Ο Alexx Antaeus με τον γιο του θρυλικού Bob Marley, Julian Marley

Από την Πάτρα στην Νέα Υόρκη

Ο 63χρονος σήμερα Αλέξης, όπως είναι το ελληνικό του όνομα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Όταν ήταν 17 ετών μετανάστευσε με τους γονείς του στις ΗΠΑ και σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια απ΄ όπου και αποφοίτησε έχοντας πάρει πτυχίο Επιστήμης στην Μουσική Βιομηχανία. Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με τον κόσμο της μουσικής έγινε κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80 υπό την ιδιότητα του Dj που πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι είχε μεγάλο ταλέντο στο να αναμειγνύει διαφορετικές μουσικές, να κάνει δηλαδή ρεμίξ. Παράλληλα, όμως, έγραφε και τις δικές του μουσικές.

Στο μεταξύ θα εργαστεί ως ρεπόρτερ στο διεθνούς φήμης μουσικό περιοδικό Billboard, θα γνωρίσει εκ των έσω τον κόσμο της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας και θα έρθει σε επαφή με καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου που θα αναγνωρίσουν το ταλέντο του και θα τον φέρουν σε επαφή με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες.

Alexx_Antaeus_2

Το γεγονός ότι το 1992 βραβεύεται ως ο «Καλύτερος Dj του Λος Άντζελες» τον κάνει ακόμα πιο γνωστό στους μουσικούς κύκλους στους οποίους έχει πλέον αρχίσει να διεισδύει δυναμικά και ως παραγωγός ενώ την ίδια χρονιά θα γίνει μέλος της επιτροπής των μουσικών βραβείων Grammy.

Στη συνέχεια θα φτιάξει το δικό του στούντιο στη Νέα Υόρκη απ΄όπου θα περάσουν τα επόμενα χρόνια μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής μεταξύ των οποίων οι Rolling Stones, The Boys, Herbert Gronemeyer, and Earth Wind & Fire κ.α.
Εκτός από τις παραγωγές άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών ηχογραφεί, παράλληλα, και προσωπικούς δίσκους, οι οποίοι κινούνται, κατά τα κύριο λόγο στα μονοπάτια της chill-out μουσικής και στηρίζονται στην ανάμειξη παραδοσιακών, ηλεκτρονικών και χιπ – χοπ στοιχείων. Ειδικά τα κομμάτια του δίσκου του «Byzantine Meditation» (Βυζαντινός Διαλογισμός) θα παίξουν πολύ στο αμερικανικό ραδιόφωνο ενώ κάποιες συνθέσεις του θα χρησιμοποιηθούν σε δημοφιλή διαφημιστικά σποτ.

Alexx_Antaeus_-_studio_-_New_York
Ο Alexx Antaeus στο στούντιό του στη Νέα Υόρκη
«Λίγοι Έλληνες μέχρι σήμερα κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον διεθνή μουσικό χώρο. Ένας από αυτούς είναι ο Antaeus… Πηγές έμπνευσής του, αυτή τη φορά, είναι θρησκείες από όλο τον κόσμο, πάντα με τη μαγευτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί» θα γράψει για εκείνον το περιοδικό τoυ άλλοτε πανίσχυρου Virgin Megastore με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ του «World Prayer» ενώ το «Palm of the Prophet», ένα από τα κομμάτια του δίσκου του «Zero4», θα συμπεριληφθεί σε μία από τις εκδόσεις της παγκοσμίως γνωστής δισκογραφικής lounge συλλογής «Buddha Bar».

Απόβαση στη Τζαμάικα
Αφορμή για να εξερευνήσει τη Τζαμάικα και την πλούσια μουσική παράδοσή της στάθηκε η μεγάλη, διεθνής επιτυχία που σημείωσε η δουλειά του Τζαμαϊκανού dj Super Cat. Και κάπως έτσι έγινε ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που συνδύασαν την τέκνο με την παραδοσιακή μουσική της Τζαμάικα και την ρέγκε. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιτυχημένη συνεργασία του με τον γιο του θρύλου της ρέγκε, Bob Marley, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του αείμνηστου πατέρα του έχοντας μάλιστα καταφέρει να αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές για τη δουλειά του. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά υποψηφιότητά του για βραβείο Γκράμι, και τυχερή, όπως αποδείχτηκε, καθώς απέσπασε για πρώτη φορά τη σημαντική αυτή διάκριση, μαζί με τον Έλληνα συνεργάτη του, ο οποίος είχε ήδη στο ενεργητικό του αρκετούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Alexx_Antaeus_-_restaurant
Η ιστοσελίδα του ελληνικού εστιατορίου του Alexx Antaeus στη Τζαμάικα

Εκτός από την μουσική όμως η σχέση του Alexx Antaeus με την Τζαμάικα έχει επεκταθεί και σε επιχειρηματικό επίπεδο καθώς διατηρεί ένα από τα πιο γνωστά έθνικ εστιατόρια στο Κίνγκστον, που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το σπίτι του Bob Marley, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου επέλεξε να διατυμπανίσει την ελληνική καταγωγή του δίνοντάς του το όνομα «Οpa» και συμπεριλαμβάνοντας στο μενού πολλά παραδοσιακά πιάτα όπως παστίτσιο, μουσακά, σουβλάκι και φυσικά τζατζίκι.

Alexx_Antaeus_-_Greece
O Alexx Antaeus με την σύζυγό του στην Ακρόπολη

Επιπλέον, όποτε τού επιτρέπουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, φροντίζει να επισκέπτεται την πατρίδα του και να ταξιδεύει, από την Πάτρα και την Αθήνα μέχρι την Μύκονο και την Κω.

Πηγή: protothema.gr