Προς τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων

Για τη 2η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής

ΘΕΜΑ 1ο:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Αιτούμεθα την ενημέρωσή μας επί της Στελέχωσης των Υπηρεσιών, το είδος της σύμβασης και τις τυχόν ανάγκες που έχουν προβλεφθεί για το 2024, στο σύνολο του Δήμου (Κεντρικές Υπηρεσίες και Δημοτικές Ενότητες).

O Δημοτικός Σύμβουλος

Και επικεφαλής της Παράταξης της μειοψηφίας

Αθανάσιος Κανελλόπουλος

ΘΕΜΑ 2ο:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2024 ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Παρακαλούμε για την ενημέρωση επί των Έργων που έχουν ενταχθεί στον Προϋπολογισμό (μετά και από την υποχρεωτική αναμόρφωση αυτού, Μάρτιο 2024) ανά Δημοτική Ενότητα και με ποια κριτήρια, παρέχοντας πλήρη κατάλογο και όχι ενδεικτικού τύπου αναφορές. Προς διευκόλυνση της απάντησης επισυνάπτεται σχετικός πίνακας.

Η Δημοτική Σύμβουλος

Αναστασία Μπαλασοπούλου

ΘΕΜΑ 3ο:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό πως αρκετοί οικισμοί της ορεινής Αχαΐας και των χωριών των Καλαβρύτων, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υδροδότηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεδομένου ότι είχαμε αρκετά ήπιο χειμώνα με ελάχιστες βροχοπτώσεις, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη ξηρασία. Επιπλέον, αρκετοί Πρόεδροι Κοινοτήτων εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τυχόν φαινόμενα διακοπής υδροδότησης πολλών ορεινών και αραιοκατοικημένων χωριών, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα κυρίως των μόνιμων κατοίκων.

Αιτούμεθα την ενημέρωσή μας επί ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος Καλαβρύτων και των προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων που έχει λάβει, σε συνεργασία με τους τοπικούς Προέδρους Κοινοτήτων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματαδιακοπής υδροδότησης,λόγω ξηρασίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων προβλέπεται θερμή επέλευση καύσωνα. Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της έλλειψης νερού τους καλοκαιρινές μήνες, όπου δεν υπάρχουν φαινόμενα βροχοπτώσεων?

Συγκεκριμένη ενημέρωση για το αν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσθετα μέτρα και ύπαρξη σχετικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των φαινομένων της έλλειψης νερού σε πολλές Δημοτικές Κοινότητες.

O Δημοτικός Σύμβουλος

Αβραάμ Ανδριόπουλος

ΘΕΜΑ 4ο:

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ

Αιτούμεθα την ενημέρωσή μας ως προς το μείζον ζήτημα της επαναλειτουργίας του Οδοντωτού, ο οποίος παραμένει ακινητοποιημένος από τις αρχές Μαρτίου του 20243, ενόψει των εορτών του Πάσχα, όπου αναμένεται αύξηση της τουριστικής κίνησης, δεδομένου ότι αποτελεί ορόσημο για την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων.

Α. Συγκεκριμένα, ενημέρωση για συγκεκριμένες ενέργειες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και επίσης ενημέρωση για ενέργειες που εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα του Δήμου Καλαβρύτων, σχετικά με την άρση των εμποδίων, που θα επιτρέπουν την άμεση επαναλειτουργία του Οδοντωτού (αυτοψία στο φαράγγι του Βουραϊκου, συνδρομή Πυροσβεστικής στο μάζεμα των φερτών υλικών συνεπεία των εκτεταμένων κατολισθήσεων, που παρατηρούνται από τον περασμένο Αύγουστο, πόρισμα εμπειρογνωμόνων του ΟΣΕ κλπ).

Β. Ενημέρωση για το εάν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες υποδομές καισυνθήκες για ασφαλή διέλευση του Οδοντωτού εκ μέρους του ΟΣΕ (ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα τηλεδιοίκησης).

Γ. Ενημέρωση για το εάν η Δημοτική Αρχή έχει προβλέψει να συμπεριληφθούν στον δικό της προϋπολογισμό κονδύλια και σε καταφατική περίπτωση τι ύψους, για τη λήψη προληπτικών μέτρων αποτροπής παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον κυρίως για έκτακτες περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας του Οδοντωτού. Τέλος, μια αναλυτική ενημέρωση για τις θέσεις του Υπουργείου και της Περιφέρειας για τη λήψη μέτρων, σε περιπτώσεις που η λειτουργία του Οδοντωτού θα οφείλεται πραγματικά σε ανυπέρβλητα εμπόδια και φυσικά φαινόμενα (π.χαποκόλληση βράχων συνεπεία έντονων βροχοπτώσεων κλπ)

Ο Δημοτικός Σύμβουλος

Αναστάσιος Πλώτας

ΘΕΜΑ 5ο:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ

Αιτούμεθα την ενημέρωσή μας ως προς το ζήτημα της λειτουργίας του ψηφιακού μουσείου, που δημιουργήθηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση,από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παραχωρήθηκε στην Κλειτορία,πριν ένα χρόνο περίπου. Ειδικότερα, παρακαλούμε όπως ενημερωθούμε για το γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προέβη στις δέουσες και επιβαλλόμενες ενέργειες για τη λειτουργία του Μουσείου, παρότι όπως έχουμε ενημερωθεί η Περιφέρεια έχει πάρει σχετική πρωτοβουλία για την εκπαίδευση υπαλλήλων για να χρησιμοποιηθούν στη λειτουργία του Μουσείου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα αναφερθούν κατά την ανάπτυξη του θέματος.

Η Δημοτική Σύμβουλος

Βασιλική Παπουτσή