Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 31 Ιανουαρίου 2024, η προγραματισμένη εκδήλωση της νεοσύστατης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ». Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που συμπίπτει με τα εξήντα χρόνια από την ανακάλυψη του μυθικού Σπηλαίου Των Λιμνών, έγινε στον  Πολυχώρο Πολιτισμού «Μηχανουργείο» της Πάτρας.

 Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Κωνσταντίνος, Μερδενισιάνος    ιατρός, Σπηλαιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Ανθρωπολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και   Πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, (Ε.Σ.Ε.), ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της Ε.Σ.Ε. και ιδιαίτερα στο διαχρονικό έργο της αείμνηστης Σπηλαιολόγου Άννας Πετροχείλου, στην ανάδειξη και προβολή του μοναδικού σε ιδιαιτερότητες Σπηλαίου. Ο Γεώργιος Αμπατζής, Δικηγόρος, ε.τ., μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στον μύθο του Μελάμποδα και στη θεραπεία των Προιτίδων στο ξακουστό  Σπήλαιο. Η Ιωάννα Ηλιοπούλου-Γεωργουδάκη, Καθηγήτρια τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών  μίλησε για το πρωτοποριακό μοντέλο τουριστικής διαχείρισης του Σπηλαίου των Λιμνών, με στόχο την προστασία της πλούσιας Βιοποικιλότητας, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία της Σπηλαιογέννεσης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Γκλαβάς, ο οποίος αναφέρθηκε στους γενικότερους σκοπούς της «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑΣ», επισημαίνοντας την προσπάθεια για τη διάσωση της ιστορίας του Σπηλαίου, με την συγκέντρωση και ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού φωτογραφιών, βίντεο, εγγράφων, δημοσιευμάτων κ.ά. ιστορικών στοιχείων, τόσο από το Σπήλαιο, όσο και από άλλους σημαντικούς τόπους της ιστορικής περιοχής των Καλαβρύτων. Την εκδήλωση συντόνισε ο Φιλόλογος, καθηγητής Δ.Ε.,  Γιώργος Σπηλιόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν ιστορικές φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ζωντανά βίντεο από το μοναδικό αρχείο του Γεωργίου Γκλαβά, ιδρυτή της ΑΜΚΕ «Ιφιάνασσα», τ. προέδρου της ειδικής Νομαρχιακής Επιτροπής Αξιοποίησης Σπηλαίου Καστριών και της πρώην αμιγούς Κοινοτικής Επιχείρησης «ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ» 

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων παρέστησαν, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πατέρας Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης και περιφερειακός σύμβουλος ΠΔΕ Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης, ο περιφερειακός σύμβουλος ΠΔΕ  Φάνης Αδαμόπουλος, ο  Αργύρης Αγγελόπουλος Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, ο τ. Διευθυντής της ΕΡΤ Πάτρας Γεώργιος Πέρπερας, καθηγητής Φυσικής, ο τ. Αντιδήμαρχος Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, η Μίνα Ταγκαλάκη, στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, η Δήμητρα Κίτσου Ελλ.Λύση Αχαΐας, η Βίβιαν Φαρμάκη Dr  Aρχαιολογίας και  Καθηγήτρια , η Ευτυχία Λαμπροπούλου, δημοσιογράφος και μέλος της «Ιφιάνασσας» η Μελιώ Κατσιφάρα, δημοσιογράφος και πλήθος κόσμου από την πολιτική και πολιτιστική  ζωή της πόλης. Συγκινητική ήταν η παρουσία του Χρήστου Τεμπέλη, γιου του αείμνηστου Βασίλη Τεμπέλη που ανακάλυψε το Σπήλαιο! Αξίζει να σημειωθεί  ότι, για πρώτη φορά, ύστερα από σαράντα χρόνια συναντήθηκαν στην εκδήλωση, σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης  οι τεχνικοί επιστήμονες, που ήταν μέλη της «Επιτροπής  Αξιοποίησης του Σπηλαίου  Καστριών» Άλκηστις Σταθοπούλου, αρχιτέκτων – οικονομολόγος, Χρύσα Διονυσοπούλου, αρχιτέκτων, Αλέκος  Μπεθυμούτης, πολιτικός μηχανικός – μελετητής και επιβλέπων των  έργων του Σπηλαίου και Παναγιώτης Παγιασλής, ηλεκτρολόγος -μηχανολόγος . Οι : Λάζαρος Κολώνας Δρ. – επ. Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων, Αδαμάντιος Σάμψων, Δρ. Αρχαιολόγος –Σπηλαιολόγος, Ανδρέας Ντάρλας Δρ Αρχαιολόγος – προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ. και Χρύσανθος Ταβλάς, τοπογράφος, μηχανικός – προϊστάμενος της ΤΥΔΚ Αχαΐας, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν έστειλαν χαιρετισμούς. Παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη της Ε.Σ.Ε. Γεώργιος Αργύρης, Σύρμαλη Δοντά, Κυβέλη – Μαρία Θεοδοσοπούλου, Δημήτριος Θεοδοσόπουλος , Σταύρος Μαρούλης και Μαριάνθη Τζώρτζη, που ήρθαν από την Αθήνα. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σπηλαιολογικης Εταιρείας.

Ας σημειωθεί ότι , η «ΙΦΙΑΝΑΣΣΑ», επέλεξε, να πραγματοποιήσει την επετειακή αυτή εκδήλωση στην Πάτρα διότι, η πρώτη Παναχαϊκή Συνδιάσκεψη για την προώθηση αξιοποίησης του μυθικού Σπηλαίου, έγινε στην Πάτρα, με πρωτοβουλία του ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΎ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, σε συνεργασία με τον ΠΑΝΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΤΡΑΣ (Μέγαρο Λόγου & Τέχνης – 20 Ιουνίου 1976 –βλ.Εφημερίδες ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και ΗΜΕΡΑ -22 Ιουνίου  1976).Επίσης τον διαχρονικό πρωταγωνιστικό ρόλο της  ανάδειξης– αξιοποίησης και λειτουργίας του ιδιόρρυθμου Σπηλαίου, είχε ο ιστορικός ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ «ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ», με τη συνεργασία των  εκάστοτε πρώην Νομάρχες Αχαΐας και των πρώην Κοινοταρχών Καστριών. Το περίφημο  «Σπήλαιο Των Λιμνών» είναι το μόνο, που υπάρχει στον Νομό και στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος και ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος της Πάτρας το προβάλει συνεχώς, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητάς του. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ