«Η επιχειρηματικότητα στην Αχαΐα του 2024» 

“Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει πολιτικές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Αχαΐα, εάν δεν γνωρίζει, πόσες είναι και ποιες είναι. Η παράταξη «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη μελέτησε το προφίλ των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Αχαΐα και παρουσιάζει πόσες είναι οι ενεργές επιχειρήσεις στην Αχαΐα, πόσες ανήκουν στο εμπόριο, στις υπηρεσίες ή στην μεταποίηση, πως μοιράζονται στους Δήμους, ποια είναι η νομική τους μορφή και σε ποιον κλάδο δραστηριοποιούνται.  Η δημοσίευση είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν, στις οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά τόσο οι πολυπληθέστεροι κλάδοι των επιχειρήσεων της Αχαΐας όσο και το επιχειρηματικό προφίλ ανά Δήμο”.

Συμμετοχή και εξωστρέφεια: Προϋποθέσεις που μπορούν να απογειώσουν το Πατρινό Καρναβάλι

“Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ο μαζικότερος μη θρησκευτικός θεσμός της πόλης, η παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στη χώρα και μια από τις κορυφαίες του κόσμου σε συμμετοχή. To 2024 είμαστε μόλις 5 χρόνια πριν από την επέτειο των 200 χρόνων του αφού η εκκίνησή του έγινε το 1829”.

Οδοντωτός: Πρέπει να περάσει στις ίδιες δυνάμεις της Αχαΐας

“Ο Οδοντωτός περιλαμβάνεται στις καλύτερες διαδρομές τρένου παγκοσμίως. Μεταφέρει κάθε χρόνο περίπου 150.000 επιβάτες με 19 ευρώ εισιτήριο μετ’ επιστροφής. Το 2023 μετέφερε περίπου 100.000 γιατί το τρένο έμεινε εκτός λειτουργίας για 4 μήνες, λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και των γνωστών προβλημάτων από τις κατολισθήσεις”.

Η θάλασσα πρόσθετος πλούτος και για το Αίγιο

“Το Αίγιο σήμερα έχει ελάχιστη τουριστική κίνηση και αυτό δεν του αξίζει. Έχει όμως την κοινή θέληση για την αναβάθμισή του, δεδομένου ότι το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών του δυνάμεων θέλει ένα άλλο μέλλον. Η στροφή στον Ναυτικό Τουρισμό είναι μια σωστή επιλογή”.

Η Πάτρα έχει καθυστερήσει πολύ στο θέμα της μαρίνας mega yachts

“Η Πάτρα έχει καθυστερήσει πολύ στην ανάπτυξη αυτού του είδους λιμενικών δραστηριοτήτων και παροχής υπηρεσιών, δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης του θαλάσσιου τουρισμού τα τελευταία χρόνια και της συνεπακόλουθης αυξανόμενης ζήτησης υπηρεσιών σε όλο το Ιόνιο και την παράκτια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας”.

Η Καινοτόμος/Νεοφυής Επιχειρηματικότητα: Από το διεθνές περιβάλλον στις Ελληνικές Περιφέρειες

“Η μελέτη καταγράφει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάζει επίσης το τρέχον υποστηρικτικό θεσμικό πλαίσιο για τις startups και επιχειρεί μία πρώτη συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των startups και επιλεγμένων στατιστικών δεικτών. Το ελληνικό startup οικοσύστημα, ξεκινώντας σχεδόν από το «μηδέν» το 2010, σήμερα αριθμεί 2.500 περίπου επιχειρήσεις. H Αττική είναι η έδρα του 68% των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Δεύτερη σε σπουδαιότητα έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με 14%, τρίτη η Κρήτη με 6% και τέταρτη η Δυτική Ελλάδα με 3% του συνόλου των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας”.

Θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας, για ένα Επιμελητήριο Πρωταγωνιστή!