Εκδήλωση ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας

Το Σάββατο 9 Μαρτίου η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας πραγματοποίησε, στο ξενοδοχείο Astir, ημερίδα με θέμα «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ», με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών στους οποίους δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Πάτρας, Γιάννης Πετρόπουλος, ο οποίος έθεσε ερωτήματα σχετικά με το νομό των ιδιωτικών Πανεπιστήμιων και τις πολιτικές που υιοθετούν οι Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Ερωτήματα που ωστόσο, απαντήθηκαν από τους τρεις ομιλητές της εκδήλωσης.

Ο Σωτήρης Παπαϊωάννου επίκουρος καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέλυσε ζητήματα που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα προσεγγίζοντας τα από την πλευρά των οικονομολόγων. Ανέφερε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα σε κάθε επιστημονικό πεδίο διαφέρουν, ανάλογα και με τις υπηρεσίες που παρέχει ο κάθε επιστήμονας. Σχετικά με τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που πρόσφατα ψηφίστηκε, σημείωσε ότι απουσίασε ο διάλογος με όλα τα στρώματα της κοινωνίας και τελικά ο στόχος του είναι η υποβάθμιση των Δημοσίων Πανεπιστημίων.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Εμφανώς συγκινημένος κατά την ομιλία του, τόνισε ότι ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να συμβαδίσει με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, γεγονός που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα μέλη Δ.Ε.Π. ανέφερε, ήταν κατά του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Η κυβέρνηση δεν δίνει σαφή και επαρκή αιτιολόγηση στην επιχειρηματολογία της υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν απαντά πειστικά γιατί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι καλύτερα από τα δημόσια. Το γεγονός ότι δεν θα γίνονται καταλήψεις στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν σημαίνει ότι θα παρέχουν και καλύτερο επίπεδο σπουδών. 

Ο Βαγγέλης Καραχάλιος, πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ήταν ο τρίτος ομιλητής της ημερίδας. Μεταξύ άλλων επισήμανε πως ο αγώνας για τη βελτίωση της Δημόσιας Παιδείας πρέπει να ξεκινήσει από το Λύκειο. Η εισαγωγή στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν είναι εύκολη διαδικασία, απαιτεί πολύχρονη προσπάθεια και γνωστικές ικανότητες. Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια παρέχουν υψηλού επιπέδου σπουδές και το πτυχίο αντιπροσωπεύει την επάρκεια, την αποδοχή και τις δεξιότητες του καθενός.

Και οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν ότι ο νέος νόμος υποβαθμίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και δεν υποστηρίζει την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση.Υπάρχουν ήδη πολλά πανεπιστημιακά τμήματα υποστελεχωμένα  και η κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη σε σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Την ημερίδα έκλεισε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Πετρόπουλος, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας  και νίκης για την παράταξη εν όψει των φοιτητικών εκλογών. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών: ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Βενέτης, ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Αχαΐας: Κατερίνα Σολωμού, Δημήτρης Κατσικόπουλος, Ολυμπία Λόη, Γιώργος Καρβουνιάρης, ο πρώην Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρώην Νομάρχης Στάθης Σερέτης, ο γραμματέας της ΠΑΣΟΚ Αιγιάλειας Γιώργος Γεωργόπουλος τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, Θανάσης Γιανναδάκης και Μήνα Ταγκαλάκη και ο Γραμματέας του Τομέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Πετρόπουλος.