Ορειβάτες του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] στη χειμερινή ανάβαση στην Ψηλή Kορυφή του Χελμού [Αρόανια Όρη] – photo 7iris.gr

Mια ανεπανάληπτη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι 35 ορειβάτες του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] που έλαβαν μέρος στη χειμερινή ανάβαση στην Ψηλή Kορυφή του Χελμού [Αρόανια Όρη], την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024.

Ξεκινήσαμε από το χώρο στάθμευσης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων [1750 μ.] και ορειβατώντας πάνω σε χιονισμένο πεδίο, με αραιό χιόνι στην αρχή και πυκνό αργότερα, κατευθυνθήκαμε προς το καταφύγιο ‘’Πουλιού Βρύση’’ [2100 μ.], όπου έγινε μια ολιγόλεπτη στάση.

H ομάδα συνέχισε να ορειβατεί συντεταγμένα, πειθαρχημένα, προσεκτικά και τηρώντας τους επιβαλλόμενους κανονισμούς ασφαλείας, αφού σε κάποια σημεία το χιόνι ήταν παγωμένο.

Μέσω του Επάνω Κάμπου ανεβήκαμε στην τριγωνική Ψηλή Κορυφή [2355 μ.]. Η θέα προς τη Ζήρια, τον Ερύμανθο, την Ντουρντουβάνα , όπως και προς τις υπόλοιπες κορυφές του Χελμού δεν περιγράφεται με λέξεις. Λίγο χαμηλότερα, στην κορυφή Νεραϊδόραχη [2338 μ.], βρίσκεται το τηλεσκόπιο ‘’Αρίσταρχος’’. Σε μια από τις χαραδρώσεις του βουνού βρίσκεται επίσης η χαράδρα της Στυγός, όπου και ο ομώνυμος καταρράκτης [ Ύδατα της Στυγός]. Η κατάβαση έγινε με προσοχή από την ίδια διαδρομή, με συνολικό χρόνο πορείας έξι ώρες.

O Xελμός δεσπόζει ανάμεσα στον Βουραϊκό και τον μυθικό Κράθι και ανήκει στο Eθνικό Πάρκο Xελμού – Bουραϊκού. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα επτά Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO που υπάρχουν στη χώρα, με γεωλογικά χαρακτηριστικά παγκόσμιας σημασίας.

Πηγή: www.pna.gr