Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων για τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα «Η Διοίκηση του ΓΑΝΠ «Μεταξά» με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη παρανομεί και εκχωρεί λειτουργίες του ΕΣΥ σε ιδιώτες» κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου με τη συνυπογραφή της Βουλευτή Β’ Πειραιά Νίνας Κασιμάτη.
Όπως εκτίθεται στην αναφορά η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την δυσάρεστη έκπληξή της για το ότι η «Διοίκηση του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ», εξέδωσε στις 28/2/2024 «πρόσκληση ενδιαφέροντος» για πρόσληψη ιατρού ειδικότητας Παθολογικής Ανατομικής με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών, επικαλούμενη ότι «δεν υπάρχει ιατρός ειδικότητας Παθολογικής Ανατομικής στον κατάλογο των επικουρικών ιατρών της 2ης ΥΠΕ. Ωστόσο όπως εύκολα κανείς μπορεί να διαπιστώσει ανατρέχοντας στον εν λόγω κατάλογο, υπάρχει σε αυτόν ιατρός ειδικότητας Παθολογικής Ανατομικής από τις 22/2/2024».
Η ΟΕΝΓΕ διατυπώνει ρητά και κατηγορηματικά την αντίθεσή της «με το θεσμό της πρόσληψης στο ΕΣΥ ιδιωτών ιατρών με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών» και επιμένει «στην άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ» και απαιτεί «την άμεση ακύρωση της σκανδαλώδους αυτής πρόσκλησης».
Η νεοδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει ακάθεκτη στην ατραπό του νεοφιλελευθερισμού, εξακολουθεί να κάνει την κρίση ευκαιρία προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του δημόσιου ταμείου και της κοινωνίας και αταλάντευτα αδιαφορεί για κάθε έννοια κράτους δικαίου και έννομης δικαιικής τάξης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και την ορθολογική επαναθεμελίωσή του.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Για τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ‘‘Μεταξά’’ με τις ευλογίες της κυβέρνησης  Μητσοτάκη παρανομεί και εκχωρεί λειτουργίες του ΕΣΥ σε ιδιώτες» 

Ο βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτει το υπάριθμ. Πρωτ.  13711/1-3-2024 έγγραφο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με τίτλο «Πρόσκληση ιδιωτών ιατρών στο Γ.Α.Ν.Π ΜΕΤΑΞΑ», επισυνάπτοντας την  υπάριθμ. Πρωτ. 4724/28-2-24 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη  ιατρικού προσωπικού δύο (2) ιατρών ειδικότητας, έναν (1) ακτινολογίας και έναν (1)  παθολογικής ανατομικής με καθεστώς έκδοσης ελτίπου απόδειξης παροχής υπηρεσιών στο  ΓΑΝΠ «Μεταξά», καθώς και τον από 23-2-2024 πίνακα επικουρικών ιατρών της 2ης Δ.Υ.ΠΕ  Πειραιώς και Αιγαίου. 

Στο ανωτέρω έγγραφό της, η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την δυσάρεστη έκπληξή της για το ότι η  «Διοίκηση του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ», εξέδωσε στις  28/2/2024 «πρόσκληση ενδιαφέροντος» για πρόσληψη ιατρού ειδικότητας Παθολογικής  Ανατομικής με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών, επικαλούμενη  ότι «δεν υπάρχει ιατρός ειδικότητας Παθολογικής Ανατομικής στον κατάλογο των  επικουρικών ιατρών της 2ης ΥΠΕ. Ωστόσο όπως εύκολα κανείς μπορεί να διαπιστώσει  ανατρέχοντας στον εν λόγω κατάλογο, υπάρχει σε αυτόν ιατρός ειδικότητας Παθολογικής  Ανατομικής από τις 22/2/2024». 

Η ΟΕΝΓΕ διατυπώνει ρητά και κατηγορηματικά την αντίθεσή της «με το θεσμό της  πρόσληψης στο ΕΣΥ ιδιωτών ιατρών με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής  υπηρεσιών» και επιμένει «στην άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων  ιατρών κλάδου ΕΣΥ». 

Επειδή, λοιπόν, η προκήρυξη του ΓΑΝΠ «Μεταξά» ερείδεται επί νόμου (α. 1 ν. 4690/2020),  ο οποίος επικύρωσε το άρθρο δέκατο τέταρτο της από 13.4.2020 Π.Ν.Π και αφορά επί  λέξει «την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω της διασποράς του  κορωνοϊού COVID-19», έκτακτες ανάγκες που πρφανώς δεν υφίστανται σήμερα, και  επειδή η αιτιολόγηση της σχετικής απόφασης του Δ.Σ του εν θέματι νοσοκομείου είναι  αναληθής, η ΟΕΝΓΕ ζητεί «την άμεση ακύρωση της σκανδαλώδους αυτής πρόσκλησης». 

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση και τα δύο προαναφερόμενα συνημμένα  έγγραφα

Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες και σχετική ενημέρωσή μας. Αθήνα, 5 Μαρτίου 2024 

Ο καταθέτων βουλευτής 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας 

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας 

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece 

Αθήνα 1 Μαρτίου 2024 

Α.Π:13711 

ΠΡΟΣ: 

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ 

ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ 

ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ 

ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 2ης ΥΠΕ 

ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Α.Ν.Π «ΜΕΤΑΞΑ» 

ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ 

ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ 

ΦΟΡΕΙΣ 

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση ιδιωτών ιατρών στο Γ.Α.Ν.Π ΜΕΤΑΞΑ» 

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η Διοίκηση του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ», εξέδωσε στις 28/2/2024 «πρόσκληση ενδιαφέροντος» για πρόσληψη  ιατρού ειδικότητας Παθολογικής Ανατομικής με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης  παροχής υπηρεσιών, επικαλούμενη ότι «δεν υπάρχει ιατρός ειδικότητας Παθολογικής  Ανατομικής στον κατάλογο των επικουρικών ιατρών της 2ης ΥΠΕ». 

Ωστόσο όπως εύκολα κανείς μπορεί να διαπιστώσει ανατρέχοντας στον εν λόγω κατάλογο,  υπάρχει σε αυτόν ιατρός ειδικότητας Παθολογικής Ανατομικής από τις 22/2/2024.

Ως ΟΕΝΓΕ διαφωνούμε πλήρως με το θεσμό της πρόσληψης στο ΕΣΥ ιδιωτών ιατρών με  καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών και επιμένουμε στην άμεση  προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ. 

Στην περίπτωση αυτή ωστόσο δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα και καταστρατηγείται  ακόμη και η ισχύουσα νομοθεσία. 

Ιδιαίτερα εν μέσω μίας περιόδου όπου οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών έχουν  κυριολεκτικά «παγώσει» εδώ και μήνες σε όλη τη χώρα, φαίνεται πως προωθείται με κάθε  τρόπο – «νόμιμο» ή μη – η αθρόα είσοδος ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ. 

Απαιτούμε την άμεση ακύρωση της σκανδαλώδους αυτής «πρόσκλησης».