Η Ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου

στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το 2023

«Καλά μυαλά», ευχήθηκε η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το 2023 και, σχολιάζοντας τις τυμπανοκρουσίες της Κυβέρνησης για «ρεκόρ», επεσήμανε και κάποια άλλα που κατέγραψε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, στη Δημόσια Υγεία, στην Πρόταση Νόμου που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, στους πλειστηριασμούς και στην έξωση της οικογένειας ατόμων με αναπηρία στα Πετράλωνα.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, παρόντος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, που καθόταν σιωπηρός.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

«Είναι η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για το 2023 και θέλω να σας ευχηθώ, πρώτα στην Κυβέρνηση, μετά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την κυβερνητική, την ενισχυμένη, των 158 ή 157 με βάση τη χθεσινή ψηφοφορία Βουλευτών, καλά μυαλά!

Εύχομαι το 2024, μετά από αυτήν την σύντομη διακοπή που θα γίνει στις εργασίες της Βουλής να επανέλθετε, πραγματικά, με διαφορετικά μυαλά. Να μην ξαναέρθετε στη Βουλή με πολυνομοσχέδια-εκτρώματα, όπως αυτό που συζητείται χθες και σήμερα, σε άδεια έδρανα, με διαδικασία κατεπείγοντος και με τρεις αντισυνταγματικές, απαράδεκτες και σκανδαλώδεις τροπολογίες.

Κύριε Υπουργέ, που είστε εδώ μαζί μας για αυτή την τελευταία συνεδρίαση –που θα έπρεπε να είναι πανηγυρική, θα έπρεπε να είναι κατευναστική, αλλά δυστυχώς είναι μία από τα ίδια–, μία συνεδρίαση στην οποία εσείς προσπαθείτε να στριμώξετε κάθε διάταξη, κάθε εξυπηρέτηση, κάθε διαπλοκή, κάθε διεφθαρμένη πρακτική και από την άλλη πλευρά, η Αντιπολίτευση, άλλη πιο χαλαρά, άλλη πιο σθεναρά, προσπαθεί να σας ανακόψει. Πρέπει να πω, βέβαια, στα κόμματα που διαθέτουν τον αριθμό Βουλευτών και τους επιτρέπεται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία, ότι δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το ζητήσατε. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε τον αριθμό εκείνο των Βουλευτών που μπορεί να σας υποχρεώσει να κάνετε ονομαστική ψηφοφορία, αλλά υπάρχουν μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο σκανδαλώδεις ρυθμίσεις.

Η τροπολογία για το Δήμο Αθηναίων είναι μία από αυτές, που θα έπρεπε να τεθούν ονομαστικά, προ των ευθυνών του κάθε Βουλευτή, και θα έπρεπε όλοι μας να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Αυτό δεν σας δικαιολογεί, αλλά και από τη δική μου πλευρά, που ξέρω ότι αν είχαμε τον αριθμό των Βουλευτών –και είμαι σίγουρη ότι στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες αυτό θα το αποκαταστήσουν, θα έχουμε δηλαδή τον απαιτούμενο αριθμό που Βουλευτών– οπωσδήποτε θα βάζαμε αυτές τις διατάξεις και την τροπολογία για το Δήμο Αθηναίων σε ονομαστική ψηφοφορία.

Μου έχει τύχει αρκετές φορές την περίοδο που ήμουνα για πρώτη φορά Βουλευτής, από το 2012 έως το 2014, υπό τον φόβο ονομαστικής ψηφοφορίας, να αποσυρθούν τροπολογίες της Κυβέρνησης – τότε Κυβέρνησης Σαμαρά – και ξέρω πολύ καλά ότι η ονομαστική ψηφοφορία είναι μία διαδικασία πίεσης για την Κυβέρνηση, που μπορεί να οδηγήσει και στην απόσυρση επιζήμιων ρυθμίσεων.

Φυσικά καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι τα φέρατε τελευταία στιγμή, ότι υπάρχουν Βουλευτές που ήθελαν να πάνε στις Περιφέρειές τους, να πάνε διακοπές, να μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων – και φυσικά να μπουν, και μακάρι να μπείτε και εσείς και να μην ακούσουμε άλλες ρατσιστικές κορώνες και ξενοφοβικά παραληρήματα ξανά από Κυβερνητικά Έδρανα, εδώ στη Βουλή. Άλλωστε και ο Χριστός υπήρξε πρόσφυγας, το ξέρετε».

Μετά από διακοπές την ώρα της ομιλίας της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνέχισε:

«Το νομοσχέδιο ουσιαστικά και οι τροπολογίες που έχει φέρει η Κυβέρνησή σας είναι όλες της νύχτας. Αυτή η τροπολογία με τίτλο “Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις, ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσιακών Γραμματέων και ούτω καθεξής, ασυμβίβαστο υπαλλήλων ΟΤΑ, σύναψη δανείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, αύξηση του αριθμού των Αντιδημάρχων σε Δήμους, δυνατότητα ορισμού άμισθων Αντιπεριφερειαρχών, αποσπάσεις σε γραφεία Περιφερειαρχών, παράταση συμβάσεων προσωπικού σε θέσεις υπαλλήλων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ούτω καθεξής, έχει κατατεθεί 23.55 στις 18/12. Άλλη τροπολογία, επίσης για το ίδιο νομοσχέδιο, έχει κατατεθεί 23:50, δηλαδή δώδεκα παρά πέντε τα μεσάνυχτα, δώδεκα παρά δέκα τα μεσάνυχτα και έχετε κι άλλη μία εδώ, θα είναι λίγο πιο νωρίς αυτή πιστεύω, για να δούμε, 22:55 τη νύχτα! Ειλικρινά, με το χέρι στην καρδιά, τότε τα θυμηθήκατε αυτά τα θέματα; Τα είχατε ξεχάσει; Σας είχαν διαφύγει; Έτσι αντιμετωπίζετε τόσο σοβαρά, κατά την άποψή σας, ζητήματα;

»Θα σας περιμένω να ολοκληρώσετε αυτή την ανταλλαγή με τον κύριο Αθανασίου, γιατί είμαστε 10 άνθρωποι εδώ και είναι πολύ επιδεικτικό ότι δεν θέλετε να ακούσετε την Αντιπολίτευση. 22.55, 23.50, 23.55. Με την αλαζονεία του 40 κόμμα κάτι τοις εκατό, με την αλαζονεία ότι έχετε 158, αλλά χτες γίνανε 157, σίγουρες ψήφους, με τη σιγουριά ότι δεν χρειάζεστε ψήφους από την Αντιπολίτευση για να τα περάσετε όλα αυτά, με τη σιγουριά ότι κάποιοι έχουν αποδεχθεί -εμείς δεν έχουμε αποδεχθεί- ότι θα περνάει οτιδήποτε με 10 Βουλευτές μέσα στην αίθουσα. Εμείς αμφισβητούμε ότι μπορεί να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες και θέτουμε θέμα συνταγματικότητας της ψηφοφορίας που θα γίνει, και θέτουμε θέμα συνταγματικότητας των τροπολογιών. Και από κει και πέρα, εσείς θα αναλάβετε την ευθύνη.

Είμαστε, όμως, στο τέλος του έτους και έχετε καταφέρει -και νομίζω ότι έχει μία σημασία ο απολογισμό – έχετε καταφέρει να μην έχετε φέρει με τακτική Κοινοβουλευτική Διαδικασία ούτε ένα νομοσχέδιο. Ούτε ένα. Αυτό είναι ένα ρεκόρ, το οποίο πρέπει να το προσθέσετε στα ρεκόρ για τα οποία αυτοεπαινείσθε και επαίρεσθε, στα ρεκόρ για τα οποία κομπάζετε.

Ακούγαμε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού: “Ρεκόρ αυτό, ρεκόρ το άλλο, ρεκόρ, ρεκόρ”. Ρεκόρ, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, καταφέρατε να έχετε μηδενική τακτική, κοινοβουλευτική, συνταγματική συζήτηση σε 6 μήνες κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Καταφέρατε να μην έχετε ούτε ένα Νομοσχέδιο που να έχει συζητηθεί κανονικά, συνταγματικά. Καταφέρατε να μην έχετε σεβαστεί, δηλαδή, το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Σας εύχομαι το 2024 να το κάνετε και να υλοποιήσετε ένα αντίστροφο ρεκόρ. Να αρχίσετε να λειτουργείτε με βάση τη δημοκρατική νομιμότητα.

Και λέγοντας αυτό, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην επιδεικτική επιμονή του Πρωθυπουργού να ανακοινώνει, το 2023, ότι το 2024, με το έτσι θέλω, θα παραβιάσει το Σύνταγμα. Ξέρετε αυτό ξεπερνάει τα όρια της η οίησης και της αλαζονείας και φτάνει σε ομολογία εκτροπής.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Και δεν μπορείτε να το υπερβείτε με τους τρόπους που απεργάζεσθε, ούτε νομιμοποιείσθε να ανακοινώνετε και να ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός, από αυτό εδώ το Βήμα, ότι θα το έχει κάνει και Νόμο του Κράτους, Κύριος οίδε με ποια διαδικασία, μέσα στον πρώτο μήνα του 2024. Αυτό είναι αναγγελία εκτροπής και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν, όχι απλώς αναγγέλλετε εκτροπή, αλλά το κάνετε στο πεδίο της Παιδείας. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι γύρω από την Παιδεία συσπειρώθηκαν, αγωνίστηκαν και κατέκτησαν δικαιώματα και δημοκρατικές εγγυήσεις διαχρονικά οι νέοι άνθρωποι, οι μαθητές, οι φοιτητές. Διαχρονικά οι άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων, αυτοί που μάλλον τους περιφρονείτε, όπως και συνολικά περιφρονείτε την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Είναι ενδεικτική η στάση σας έναντι έργων τέχνης και η κυβερνητική εντολή να κατέβει πίνακας, έργο τέχνης, με ευθεία αναφορά στην έμφυλη βία, και στις γυναικοκτονίες, και στα θύματα διακρίσεων, κακοποίησης, έμφυλης βίας και γυναικοκτονίας γιατί –δήθεν- προσεβλήθη η ελληνική σημαία ως σύμβολο. Αυτά είναι άλλων εποχών κατάλοιπα και άλλων καθεστώτων και δεν νομιμοποιείται η Κυβέρνησή σας να τα φέρνει στο 2023 και στην Ελλάδα που έχει Δημοκρατία, την οποία εσείς φαίνεται να ξεχνάτε συχνά.

Άκουσα τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, πριν από λίγο, να λέει ότι κάποιοι θέλουν να μη λειτουργεί η Δημόσια Υγεία και αυτή είναι η Αντιπολίτευση; Είναι δυνατόν να λέτε αυτά τα πράγματα; Είχατε τη χρυσή ευκαιρία, με όλα τα κονδύλια που δόθηκαν για τη Δημόσια Υγεία επί Πανδημίας και με όλη την αυτοθυσία των ανθρώπων της Δημόσιας Υγείας, που και τους περιφρονήσατε, και τους τιμωρήσατε, και τους εξοβελίσατε, και τους λοιδορήσατε. Είχατε τη χρυσή ευκαιρία να αναβαθμίσετε την Δημόσια Υγεία, που εσείς υποβαθμίσατε επί μνημονίων και καταφέρατε, τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, να τους τιμωρείτε. Και καταφέρατε και καταφέρνετε και σήμερα ακόμη, άνθρωποι που εργάζονται στη Δημόσια Υγεία να διαδηλώνουν και να διαμαρτύρονται ή και να φεύγουν και να παραιτούνται. Η Αντιπολίτευση φταίει για αυτό; Δεν σας απασχολεί ότι οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας στη Δημόσια Υγεία και συνολικά στο Δημόσιο, είναι απαγορευτικές για έναν άνθρωπο και για μία οικογένεια, για να δημιουργήσει, για να τεκνοποιήσει, για να προκόψει;

Εμείς, επειδή αρέσκεστε στο να λέτε πόσο κόπτεστε και για τους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία, και για τους αστυνομικούς, και για τους λιμενικούς, και για κοινωνικές εργασιακές κατηγορίες που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, σας φέρνουμε προ των ευθυνών σας και καταθέσαμε ήδη χτες, όπως είχα αναγγείλει στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, Πρόταση Νόμου για πραγματική ενίσχυση των εργαζομένων και στη Δημόσια Υγεία και στη Δημόσια Παιδεία, στην Εκπαίδευση – που πάνε οι εκπαιδευτικοί μας σε νησιά και ακριτικές περιοχές και δεν έχουν πού να μείνουν και δοκιμάζεται η επιβίωσή τους. Καταθέσαμε, λοιπόν, Πρόταση Νόμου για επαναφορά των δώρων, του 13ου και του 14ου για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Το καταθέτω στα πρακτικά.

Το 2012, όταν ψηφίστηκε άρον άρον, ως κατεπείγον νομοσχέδιο, η περικοπή αυτών των δώρων και επιδομάτων, λέγατε και έλεγε η Κυβέρνησή σας – Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ήτανε τότε, και ΔΗΜΑΡ – ότι αυτά είναι αναγκαία και προσωρινά. Και υποτίθεται ότι αυτές οι περικοπές εντάσσονταν στο Μεσοπρόθεσμο 2013-2016. Έχουμε φτάσει 2023 και το προσωρινό το κάνατε μονιμότερο του μονίμου. Εμείς, λοιπόν, σας θέτουμε προ των ευθυνών σας, η Πρόταση Νόμου της Αντιπολίτευσης, όπως ξέρετε, συζητείται στις Επιτροπές και ελπίζω να μην ακολουθήσετε πρακτικές παραπομπής στις ελληνικές καλένδες, διότι μέχρι στιγμής, αν και έχουν κατατεθεί κι άλλες Προτάσεις Νόμου από την Αντιπολίτευση, έχετε άλλο ένα ρεκόρ, δεν έχει ούτε μία εισαχθεί στις Επιτροπές για Συζήτηση, άλλο ένα ρεκόρ σημειώστε για το 2023. Ήδη η Πρότασή μας έχει διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για κοστολόγηση, όπως πρέπει να γίνεται με τις Προτάσεις Νόμου – καταθέτω το διαβιβαστικό εδώ στις ευγενέστατες κυρίες στα πρακτικά.

Και θα κληθείτε, και ελπίζω να μην το παραπέμψετε και αυτό στις ελληνικές καλένδες, να τοποθετηθείτε: Θα επαναφέρετε το 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο ή θα λέτε εδώ κορώνες για για τους εργαζόμενους στην Υγεία, για τους εργαζόμενους στην Παιδεία, για τους αστυνομικούς, για τους πυροσβέστες, για τους λιμενικούς, αλλά θα τους αφήνετε να πένονται;

Λέγοντας αυτά για εργαζομένους, δεν μπορώ φυσικά να μην πω ότι είναι αστείο αυτό που πάτε να κάνετε. Θα ήταν μάλλον αστείο, αν δεν ήταν προκλητικό και προσβλητικό, αυτό που πάτε να κάνετε με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι ξέρετε ότι δίνουν έναν αγώνα πολυετή και ξέρετε ότι για να τους αποκαταστήσετε, θα πρέπει να παρατείνετε τις συμβάσεις τους, την απασχόλησή τους και να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν την εργασιακή τους σχέση συλλογικά όπως αγωνίζονται, όταν και όποτε έρθει ο νέος ιδιοκτήτης, όπως διαφημίζετε.

Η Πλεύση Ελευθερίας είναι κοντά στους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ. Προχθές την Κυριακή, ήταν και στην εκδήλωση που έκαναν, ο Πάνος ο Χονδρός, ένας εργάτης και καλλιτέχνης, ο Πενταρίτσας των Active Member, που είναι ένας από τους ανθρώπους που τιμούν την Πλεύση Ελευθερίας με την παρουσία τους και με τους αγώνες τους. Και να ξέρετε ότι το να περιφρονείτε τους αγώνες των εργαζομένων εκεί που διακυβεύεται το ψωμί τους και επιβίωσή τους, είναι κάτι που επίσης δίνει χαρακτηριστικά στη διακυβέρνησή σας αντικοινωνικά και απάνθρωπα.

Έρχομαι τώρα σε κάποιες ακόμη διαπιστώσεις, ένα ακόμη ρεκόρ: Ενάμιση μήνα από όταν αποφασίστηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη και 10 σχεδόν μήνες – συμπληρώνονται κ. Πλεύρη σε 8 μέρες 10 μήνες, από το Έγκλημα των Τεμπών – καταφέρατε να μην έχει καταθέσει σε καμία εξεταστική διαδικασία ο κύριος Καραμανλής και, όπως πληροφορούμαι, καταφέρατε και επιβάλατε, αλλά να μην επαναπαύεστε, με το έτσι θέλω ο κύριος Μαρκόπουλος επέβαλε, το να μην κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή αυτή ο κύριος Μητσοτάκης. Και αναρωτιέμαι και ενημερώστε τον.

Έτσι θα χυθεί άπλετο φως; Με έναν Πρωθυπουργό που τον προστατεύουν οι αξιωματικοί του να μην εμφανιστεί και να μην καταθέσει μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή; Έτσι; Αποκλείοντας ένα μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής με πρωτοβουλία ανθρώπου, του κυρίου Πλεύρη, που, στη συνέχεια, ομολόγησε ότι δεν θα έπρεπε να είναι ο ίδιος μέλος και αυτοεξαιρέθηκε; Έτσι, ξεκινώντας και ανασύροντας την εξέταση από μάρτυρες δεκαετίας του ‘90, για να φτάσετε αργά αργά στον Καραμανλή και στον Μητσοτάκη; Έτσι θα χυθεί άπλετο φως ή μήπως έτσι θα αποδοθούν ευθύνες; Ή μήπως κάνοντας αυτό που προσπαθείτε να κάνετε, δηλαδή το συνήγορο υπεράσπισης, όχι μόνο του Καραμανλή και του Μητσοτάκη, αλλά και των κατηγορουμένων στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως;

Απορώ, κύριε Πλεύρη, δεν είπατε στον κύριο Μαρκόπουλο ότι δεν κάνει, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, να ρωτάει, σαν να ‘ναι συνήγορος Υπεράσπισης του κυρίου Βίνη, του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ, ότι δεν κάνει να χρησιμοποιεί τη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για να εξαγάγει υπερασπιστικά -δήθεν- επιχειρήματα για την Κυβέρνηση και για τους διορισμένους από την Κυβέρνηση; Δεν του το ‘πε κανείς ότι προβάλλονται οι συνεδριάσεις και εκτίθεται; Ρεκόρ, λοιπόν, και αυτό. Ρεκόρ, συνολικά, θα έλεγα μιας υπερχειλούς αλαζονείας που σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορείτε όλα να τα κάνετε και όλα να τα επιβάλλετε.

Το τελευταίο που θα ήθελα να θίξω και συνέχεται και συνδέεται με το Νομοσχέδιο που συζητάμε – αναφέρθηκε διεξοδικά και ο εισηγητής μας, ο κύριος Καζαμίας και στην πρωτολογία του και στην δευτερολογία του, στο πλαίσιο που μπορεί κανείς να κάνει, βέβαια, διεξοδική αναφορά με αυτές τις ασφυκτικές διαδικασίες. Παρενέβη επίσης και τοποθετήθηκε και η Κοινοβουλευτική μας Εκπρόσωπος, η κυρία Καραγεωργοπούλου.

Μία τροπολογία σας αφορά τους πλειστηριασμούς, αφορά τα funds, αφορά τις τράπεζες, αφορά τους πολίτες. Και σας είπα πριν από 3 μέρες ότι τα άτομα με αναπηρία και τους ευάλωτους ανθρώπους δεν τους σεβόμαστε κάνοντας βίντεο. Τους σεβόμαστε με τις πράξεις μας. Με τις πράξεις μας.

Χθες, λοιπόν, δόθηκε εντολή σε αστυνομικούς, δηλαδή σε όργανα του κράτους, δηλαδή σε δημοσίους υπαλλήλους, να συνδράμουν την έξωση μίας οικογένειας ατόμων με αναπηρία, μάνας και γιου, από ό,τι πληροφορούμαι από την επικαιρότητα.

Συνήθως εμείς είμαστε εκεί, ήμασταν πάντα εκεί, και στα ειρηνοδικεία και στις εξώσεις, εχθές έπρεπε να είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τα άλλα επίχειρά σας. Και αναρωτιέμαι, σε αυτό το κλίμα που ο Πρωθυπουργός φωτογραφίζεται να υποδέχεται παιδιά από την Ξάνθη και να τους δίνει ευχές, που ο Πρωθυπουργός ξαναφωτογραφίζεται να παρεμβαίνει χαλαρός στην τάδε συζήτηση, με το τάδε θέμα και διοχετεύεται στα Μέσα Ενημέρωσης αυτό το προφίλ: Σε αυτό το κλίμα, λίγη ανθρωπιά δεν σας καταλαμβάνει; Σε αυτό το κλίμα ανέχεστε και δέχεστε με αυτό τον τρόπο να στερείτε τη στέγη, την κατοικία, το αίσθημα ασφάλειας, την υγεία, αλλά και τη ζωή από απλούς ανθρώπους που έχουν πέσει θύματά σας;

Γιατί το ότι δεν έχετε ρυθμίσει το ζήτημα των υπερχρεωμένων πολιτών, όπως για το ότι έχετε εγκαταλείψει τους υπερχρεωμένους πολίτες στη μοίρα τους, ενώ εσείς τους υπερχρεώσατε, προσκαλώντας τους να δανείζονται, ενώ εσείς διαφημίσατε, μέσω των τραπεζών, σε πλήρη συνεννόηση τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ενώ εσείς εσείς εσείς είσαστε μονίμως που διορίζατε τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, που γίνονταν Υπουργοί στη συνέχεια ή τραπεζίτες και τούμπαλιν, λίγη ανθρωπιά δεν σας καταλαμβάνει; Έστω αυτό, να μην εξώσετε από το σπίτι τους μια μάνα και ένα παιδί, άτομα με αναπηρία, παραμονές Χριστουγέννων;

Κύριε Παπαθανάση, κύριοι της Κυβέρνησης, προφανώς την ανθρωπιά και τον ανθρωπισμό δεν την αναζητούμε στην Κυβέρνησή σας. Με εντυπωσιάζει όμως πώς νομίζετε ότι εσείς μπορείτε να κυβερνάτε χωρίς ανθρώπους.

Η Πλεύση Ελευθερίας αναφέρεται σταθερά και θα αναφέρεται στους ανθρώπους, που δεν τους βλέπουμε ούτε ως υπηκόους όπως τους βλέπετε εσείς, ούτε ως ψηφοφόρους όπως τους βλέπετε εσείς, ούτε ως κομματικό κοινό. Τους βλέπουμε ως συνανθρώπους μας.

Η Πλεύση Ελευθερίας λοιπόν, κλείνοντας αυτή την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για το 2023, εύχεται στους ανθρώπους αυτής της χώρας, αλλά και στους πολίτες και στους Έλληνες σε όλη την Υφήλιο, γιατί έχουμε πολλούς Έλληνες της Διασποράς, εύχεται να μη χάσουν και να μη χάσουμε ποτέ την ανθρωπιά μας, και να μη χάσουν και να μη χάσουμε ποτέ την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Μπορούμε να το κάνουμε, και με αγάπη και με επιμονή και με διεκδίκηση και με παρουσία. Εμείς θα το κάνουμε. Ένα πράγμα δεν θα αλλάξει το 2024 στη Βουλή, να το ξέρετε αυτό. Και αυτό θα είναι η σταθερή, διαρκής, αγωνιστική, διεκδικητική, ενοχλητική, παρουσία της Πλεύσης Ελευθερίας.

Σας εύχομαι χρόνια πολλά».

Δείτε την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον παρακάτω σύνδεσμο:

YouTube