Με μια μεγάλη συγκέντρωση στο Σκεπαστό, το βράδυ της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος άνοιξε τον κύκλο των προεκλογικών ομιλιών του, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. 

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα όσα έγιναν την τελευταία τετραετία στο Δήμο Καλαβρύτων αλλά και στα έχουν ήδη δρομολογηθεί για την επόμενη περίοδο χάρη στην καλή προετοιμασία και στη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής. 

Κι όπως είπε, αυτά τα τέσσερα χρόνια η δημοτική αρχή Καλαβρύτων έστρεψε την προσοχή της σε τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, στην καθημερινότητα του δημότη, δεύτερον στα μεγάλα έργα και τρίτον στις κρίσεις που ανέκυψαν (πανδημία, ενεργειακό, ακρίβεια). 

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, σ’ ένα μέρος των παρεμβάσεων που έγιναν ή δρομολογήθηκαν απ’ το Δήμο στο Σκεπαστό όπως, για παράδειγμα, η αναβάθμιση στις Υπηρεσίες Ύδρευσης με την ένταξη της περιοχής στο σύστημα Τηλεμετρίας και Ελέγχου όλων των ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων του νερού, στην τοποθέτηση 465 ψηφιακών υδρομετρητών, στους αυτόματους ελέγχους για τις πιθανές διαρροές ή βλάβες στο δίκτυο κ.α. 

Επίσης, στην αποχέτευση ήδη δρομολογείται στο Σκεπαστό έργο ύψους 900.000 ευρώ, μελετητικά ώριμου που περιμένει χρηματοδότηση απ’ τον άξονα «Περιβάλλον» του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». 

Αναφορά έκανε ο κ. Παπαδόπουλος και στην ΟΧΕ, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Καλαβρύτων, Αιγιάλειας και Ερυμάνθου, στην οποία ο Δήμος Καλαβρύτων έχει οριστεί και έχει αναλάβει ρόλο Συντονιστή. 

Όπως είπε, μέσω της ΟΧΕ «προωθούμε μια δέσμη εκτεταμένων αναπλάσεων οδών, πλατειών, κοινόχρηστων χώρων αλλά και δημιουργίας νέων παιδικών χαρών σε 17 οικισμούς Δημοτικών Ενοτήτων, ανάμεσα στις οποίες φυσικά περιλαμβάνεται και το Σκεπαστό. Εδώ θα πρέπει να προσθέσω ότι είναι ένα σύνολο έργων που θα ενταχθεί στην ΟΧΕ, με προϋπολογισμό 2.260.000 ευρώ και το ποσό αφορά στα έργα ανάπλασης σ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες». 

Ακόμα για το Σκεπαστό έκανε αναφορά στο νέο παιδότοπο, στην επικείμενη ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, στα βελτιωτικά έργα στο Δημοτικό Στάδιο, στην ηλεκτροφωτισμό κ.α. 

Ο κ. Παπαδόπουλος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή σήκωσε πολύ ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων και εξασφάλισε έργα με προϋπολογισμούς εκατομμυρίων. 

Έργα όπως: 

  • Η μεγαλύτερη παρέμβαση εκσυγχρονισμού που έγινε -απ’ την κατασκευή του- στο Χιονοδρομικό Κέντρο και η οποία είναι ήδη σ’ εξέλιξη. Ένα έργο 22,6 εκατομμυρίων ευρώ που θα κάνει το Χελμό το βουνό που πολύ σύντομα θα φιλοξενεί το πιο σύγχρονο Χιονοδρομικό Κέντρο στην Ελλάδα. «Και εδώ θα έχουμε πολύ γρήγορα ακόμα καλύτερα νέα» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος «καθώς έχει ήδη χαρακτηριστεί απ’ την Κυβερνητική Επιτροπή Μεγάλων Έργων ως ‘έργο στρατηγικής σημασίας’ η δεύτερη φάση αναβάθμισης του Χιονοδρομικού η οποία και θα εξοπλίσει το Κέντρο με χαρακτηριστικά δωδεκάμηνης λειτουργίας, δηλαδή μεταξύ των άλλων, με συστήματα τεχνητού χιονιού, με υποδομές νυχτερινού φωτισμού, με υποδομές και δίκτυα φιλοξενίας δραστηριοτήτων βουνού πέραν της χιονοδρομίας κ.α.».
  • Το Πλανητάριο «Κόσμος» που θα στεγαστεί στη Μαθητική Εστία, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και με αναφορά και σύνδεση στον «Αρίσταρχο». 
  • Το Ανοικτό Θέατρο στον περίβολο της Μαθητικής Εστίας, «μια πρόταση που ήδη επεξεργαζόμαστε και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα εξασφαλίσει γρήγορα χρηματοδότηση», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. 
  • Το Κέντρο Ιστορίας και Έρευνας που θα φιλοξενηθεί στο παλιό Δημαρχείο της οδού Κηπουργού και θα γίνει ένας νέος πόλος προσέλκυσης επισκεπτών όλο το χρόνο, με προϋπολογισμό 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. 
  • Όπως η επέκταση του Οδοντωτού στην Αγία Λαύρα, έργο που έχει ήδη πάρει ΦΕΚ κι έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικής σημασίας» αλλά και ο αεροδιάδρομος μικρών αεροσκαφών που έχει ήδη μελετητική ωριμότητα και έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». 

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του βασικού οδικού δικτύου υπογραμμίζοντας ότι «εδώ πιέζουμε, διεκδικούμε, ζητάμε γρήγορες λύσεις για το σύνολο των οδικών αξόνων. Δεν θα πω κάτι καινούργιο. Πούντας-Καλαβρύτων, «οδός 111», Καλάβρυτα-Πάτρα μέσω Χαλανδρίτσας, Καλάβρυτα-Φτέρη-Αίγιο, Καλάβρυτα-Λουσοί-Κλειτορία, Καλάβρυτα-Πριόλιθος-Ψωφίδα, όλοι οι δρόμοι είναι ξεχασμένοι σε μια άλλη εποχή, δεν καλύπτουν τις ανάγκες πρόσβασης κι ασφάλειας του σήμερα, δεν εξυπηρετούν τις σύγχρονες απαιτήσεις και είναι φανερό, ανακόπτουν την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής μας. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει». 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και σε έργα που ολοκληρώθηκαν την τετραετία που πέρασε, όπως η αναβάθμιση του οδικού δικτύου, του ηλεκτροφωτισμού, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, της Καθαριότητας, όπως η ολοκλήρωση του νέου Δημαρχείου, ασφαλώς το σύστημα Τηλεμετρίας για το νερό, η ολοκλήρωση του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου στα Καλάβρυτα, του Κέντρου Πληροφόρησης στο Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά, το Ειρηνοδικείο Κλειτορίας (αγορά οικήματος), η αναμόρφωση του Ηρώο στην Αγία Λαύρα, η θεαματική αναβάθμιση των εκδηλώσεων για την επέτειο του 1821 αλλά και των εκδηλώσεων μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, σε συνδυασμό με το πολύ σημαντικό έργο ψηφιοποίησης του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που ήδη υλοποιείται αυτές τις μέρες, με προϋπολογισμό 337.000 ευρώ, οι αναπλάσεις όπως στην πλατεία Κλειτορίας κ.α.