Προειδοποίηση της πυροσβεστικής για Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου – Με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα.

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού σήμερα και αύριο ανέμους στο Αιγαίο να ενισχύονται και να πνέουν 6 με 7 μποφόρ, ενώ από τη Δευτέρα θα υπάρξει περεταίρω επιδείνωση με βροχές και τα πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη από τη Δευτέρα (04.09.23) έως τουλάχιστον την Πέμπτη (07.09.23) ο καιρός θα θυμίζει προχωρημένο φθινόπωρο. «Από τις αρχές της άλλης εβδομάδας, δηλαδή τη Δευτέρα και στη συνέχεια, περιμένουμε μια ιδιαίτερα σημαντική κακοκαιρία. Θα θυμίσει ο καιρός προχωρημένο φθινόπωρο, δηλαδή Οκτώβριο – Νοέμβριο. Θα έχουμε πολλές βροχές, επικίνδυνες βροχές, δεν αποκλείεται να έχουμε και πλημμυρικά επεισόδια. Η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα. Θα χτυπήσει ολόκληρη τη χώρα. Είναι ένα κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα ξεκινήσει από τα Βαλκάνια και θα καταλήξει προς τα νοτιότερα τμήματα του Ιονίου», σημείωσε ο μετεωρολόγος και πρόσθεσε πως η κακοκαιρία αυτή θα κρατήσει «από Δευτέρα μέχρι τουλάχιστον και την Πέμπτη».

Μίγμα καλοκαιριού με φθινοπωρινές εφόδους κατά τόπους από βδομάδα, προανήγγειλε και ο Σάκης Αρναούτογλου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο θα έχουμε βροχές ή καταιγίδες από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία! Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο «η εκτίμηση της έντασης των προαναφερθέντων φαινομένων καθώς και των ανέμων θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχει αυξηθεί η αξιοπιστία των μοντέλων αναφορικά με την ακριβή διαδρομή της ατμοσφαιρικής διαταραχής που θα επηρεάσει την περιοχή μας καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά μ’ αυτή».

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για σήμερα και αύριο και η Πυροσβεστική, καθώς οι άνεμοι θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνες οι συνθήκες για πρόκληση πυρκαγιάς ειδικά στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο καιρός σήμερα

Στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με τοπικές νεφώσεις. Στα κεντρικά και βόρεια (κυρίως ορεινά τμήματα) υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών. Υψηλή έως πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 13 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο από 12 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία από 13 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 34-35 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 30-32 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 32-33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι-βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 και τοπικά στην Θράκη έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε είναι πιθανό στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 03-09-2023

Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια, όπου δε θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 04-09-2023
Αρχικά στη Μακεδονία και την Ήπειρο και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο βαθμιαία 7, ενώ στο Ιόνιο το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια κατά 4 με 6 βαθμούς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 05-09-2023 ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 06-09-2023
Στην κεντρική και τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στη βόρεια Ελλάδα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

Πηγή: protothema.gr