Βροχές και καταιγίδες σε Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη – Πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στις Σποράδες.

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από σήμερα Κυριακή, και κυρίως το τριήμερο από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, οπότε και η κακοκαιρία θα επικρατήσει στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία θα εκδηλωθεί κατά κύματα με κύρια χαρακτηριστικά:

– τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

– τις βροχές και τις καταιγίδες κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής στα πεδινά και μεγάλα ύψη χιονιού στα ορεινά-ημιορεινά
– τις τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στις Σποράδες

– τους τοπικά θυελλώδεις ανέμους βορείων διευθύνσεων

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων (βροχοπτώσεις με μπλε αποχρώσεις – χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις) τις πρωινές ώρες και αργά το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου.

xartis_1
Χάρτης 1. Γεωγραφική κατανομή των εκτιμώμενων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 29/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
xartis_2
Χάρτης 2. Γεωγραφική κατανομή των εκτιμώμενων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων αργά το βράδυ της Δευτέρας 29/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 30 Ιανουαρίου.

xartis_3
Χάρτης 3. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 30/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
xartis_4
Χάρτης 4. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 30/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Έκλεισε η λεωφόρος Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ λόγω χιονόπτωσης

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην λεωφόρο Πάρνηθας διακόπηκε πριν από μερικές ώρες και στα δύο ρεύματα, από το ύψος του τελεφερίκ, λόγω χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Καταφύγια Πάρνηθας, η θερμοκρασία στην περιοχή είναι στους -1 °C, με δυνατούς ανέμους και ελαφριά χιονόπτωση.

«Όσοι επιχειρήσετε να ανέβετε με τα πόδια χρειάζεται προσοχή καθώς το μεσημέρι αναμένονται πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία και το κατάλληλο εξοπλισμό, ας αποφύγετε την ανάβαση» αναφέρουν οι σχετικές οδηγίες.

Πηγή: protothema.gr