Η πορεία της κακοκαιρίας – Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία – Σε ποιους δρόμους χρειάζονται αντιολισθητικές – Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων έως τις 10 το πρωί της Τετάρτης στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα

Σφοδρή αναμένεται η επέλαση της κακοκαιρίας Avgi τις επόμενες ώρες με χιονοπτώσεις από το βράδυ της Δευτέρας στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ ήδη χιονίζει σε πολλές περιοχές της χώρας που έχουν ντυθεί στα λευκά.

Σε περιοχές όπως Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία χιονίζει από το πρωί, ενώ χιόνι πέφτει και στα ορεινά της Εύβοιας και της Βοιωτίας, σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων.

Σε Εύβοια, Βοιωτία όπως και σε οκτώ δήμους της Αττικής δεν θα γίνουν, την Τρίτη, δια ζώσης μαθήματα, την ώρα που συστήνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας.

Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αυξημένη επιφυλακή, με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να εκδίδει οδηγίες για την κακοκαιρία, ενώ αποφασίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 8 απόψε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων έως το πρωί της Τετάρτης στις 10 στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των έντονων φαινομένων, σύμφωνα με την πρόγνωση του βουλευτή της ΝΔ και μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου στο Mega, ο χειμώνας θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη.

Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη.

Κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε ο μετεωρολόγος, για τις χιονοπτώσεις είναι το υψόμετρο των 300m και στις Κυκλάδες, όπως και στην Κρήτη αυτό των 600m.

Οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

Συστήνεται προσοχή, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, στην Αττική Οδό Αθηνών-Λαμίας, καθώς μέσα στη νύχτα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από την Κηφισιά και βορειότερα.

Σύμφωνα με τον προγνώστη της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, οι σφοδροί βοριάδες στο Αιγαίο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Τρίτη.

Στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα εκδηλωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες. Από τις παραπάνω περιοχές, στις ηπειρωτικές θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πάνω από τα 200 με 250 μέτρα υψόμετρο, ενώ στην Κρήτη αντίστοιχα πάνω από τα 600 με 700 μέτρα.

Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται στα νότια και στη Κρήτη. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λίγο αλλά στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Δελτίο Καιρού με τον Σάκη Αρναούτογλου | 29/01/2024 | ΕΡΤ

Την Τρίτη στο Αιγαίο -με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά- η ένταση των ανέμων θα φτάνει μέχρι τα 8 με 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι εντονότεροι στα κεντρικά και νότια, όπου θα φτάνουν τα 5 με 7 μποφόρ.

Στα λευκά η Ορεινή Εύβοια – Αναμένεται ένταση της κακοκαιρίας | OPEN TV

Τις πρωινές ώρες η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου. Μέσα στην ημέρα στις περιοχές που θα επηρεάζει ο ισχυρός βοριάς η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, φτάνοντας ενδεικτικά τους 5 με 6 βαθμούς στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο. Τους 10 με 11 βαθμούς θα φτάσει στην υπόλοιπη θαλάσσια και ηπειρωτική χώρα.

Στην Αττική θα υπάρξουν πρόσκαιρες μπόρες βροχής και χιονόνερου ή χιονιού κυρίως στα πιο ορεινά και βόρεια.
Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί και ιδιαίτερα ενισχυμένοι στα 7 με 8 μποφόρ τοπικά έως και 9 με 10- μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 4 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη η κορύφωση της κακοκαιρίας αναμένεται την Τρίτη που, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πρόβλημα από το χιόνι στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της Μαλάκασας και πιο βόρεια ενώ αρκετό χιόνι θα πέσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην Πελοπόννησο και στα ορεινά της Κρήτης.

Όσον αφορά το πρωί της Τρίτης στην Αττική σε ανάρτησή του στο Facebook o κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι ο κύριος όγκος χιονιού με χιονόστρωση θα πέσει σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω) ζητώντας ιδιαίτερη προσοχή στο βορειοδυτικό τόξο (γύρω δηλαδή από τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα και της δυτικής Πάρνηθας όπου εκεί το φαινόμενο θα είναι πιο οργανωμένο σε ένταση και διάρκεια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά χιονοπτώσεις θα υπάρχουν και στο Μαρούσι αλλά δεν θα έχει χιονοστρώσεις

Ομαλοποίηση αναμένεται στις περισσότερες περιοχές το πρωί της Τετάρτης με εξαίρεση την Κρήτη όπου πέραν των χιονοπτώσεων που θα συνεχιστούν στα 600-700 μέτρα, θα πέσει και μεγάλος όγκος νερού που δεν αποκλείεται να προκαλπέσει μικροπλημμυρικά φαινόμενα.

Από τη νύχτα προς Τρίτη οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη. Οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

xioni-attikis-xartis
Tο αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά μέχρι το μεσημέρι της της Τετάρτης 31/01
xioni-kriti-xartis
Tο αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στην Κρήτη μέχρι το μεσημέρι της της Τετάρτης 31/01

Τα σχολεία της Αττικής που θα μείνουν κλειστά 

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής – και ειδικότερα, στους Δήμους:

Μάνδρας-Ειδυλλίας,
Φυλής,
Αχαρνών,
Διονύσου,
Κηφισιάς,
Ωρωπού,
Πεντέλης και
Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Σύσταση για τηλεργασία αύριο σε 8 δήμους της Αττικής – Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από το βράδυ στην Εθνική

Νωρίτερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων βαρέως τύπου στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα, από σήμερα στις 8 μμ έως και την Τετάρτη στις 10 το πρωί, αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «AVGI», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, με δημάρχους της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς και περιφερειάρχες, για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για αύριο Τρίτη και τη διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα γίνει σύσταση για τηλεργασία αύριο, Τρίτη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Εύβοια, Βοιωτία αλλά και σε δήμους της περιφέρειας Αττικής, και συγκεκριμένα στους δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, τα στοιχεία «αναθεωρούνται πάντα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Αυτή την στιγμή το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινωνεί με τους δημάρχους. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους περιφερειάρχες και φυσικά έχει ενημερωθεί η προεδρία της κυβέρνησης» και προσέθεσε ότι η σύσταση προς τους πολίτες για την αυριανή ημέρα είναι, εφόσον δεν συντρέχει λόγος, να αποφύγουν τις μετακινήσεις με τα οχήματα τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στο κομμάτι της Εθνικής Οδού, που θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα. «Η σύσταση για την αυριανή ημέρα για όλους αυτούς που δεν έχουν λόγο μετακίνησης είναι να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ούτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής -και φυσικά στο κομμάτι που προανέφερα της Εθνικής Οδού- και να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές κατά περιόδους χιονοκαταιγίδες και για ακραίους ανέμους 9 και 10 μποφόρ. Νομίζω ότι όσοι μπορούμε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, περίπου των 24 ωρών, με μία επανεξέταση για το πώς θα είναι τα πράγματα το πρωί της Τετάρτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Για την Κρήτη, που η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή και συνέστησε αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές του νομού Χανίων και του νομού Ρεθύμνης.

«Υπάρχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Κρήτη το οποίο αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Όπως είπα και χθες, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, και σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί γι΄ αυτές τις επόμενες ώρες. Αν και εφόσον αλλάξει κάτι θα υπάρξει κι άλλη ενημέρωση», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έλαβαν μέρος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και της ΕΛΑΣ, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος του ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (διευθυντής της ΕΜΥ), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος).

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας διακοπή της κυκλοφορίας υπάρχει:

1) Επί της Λεωφόρου Πάρνηθας, από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Αχαρνών, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης (παγετού). (από 09:45 ώρα της 28-01-2024).

Εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

1. Οχήματα οδικής βοήθειας.

2. Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.

3. Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού της ανωτέρω κατηγορίας οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν κινούνται στο λοιπό οδικό δίκτυο του Ν. Αττικής, είναι ανεξάρτητη από την κυκλοφορία τους στο ως άνω οδικό δίκτυο, η οποία δεν επιτρέπεται.

2. Επί της Π.Ε.Ο Ελευσίνας – Θήβας, από την χ/θ. 5,000 (πρατήριο υγρών καυσίμων ” REVOIL” πρώην “Cyclon”) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως την χ/θ30,000 (όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας), προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων (από 22:00 ώρα της 28-01- 2022).

3. Επί της Λ. Φυλής, από το ύψος της Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών προς Δερβενοχώρια, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. (Από 11:10΄ ώρα της 29/01/2024).

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για τα Χανιά – Σε ποιους δρόμους της Κρήτης χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά, μετά και την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες.

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώθηκε ότι εν όψει της επικείμενης κακοκαιρίας, συστήνεται στον πληθυσμό αλλά και τους επισκέπτες της ΠΕ Χανίων, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, συστήνεται σε πολίτες που χρήζουν ιατρικής ή νοσοκομειακής περίθαλψης και κατοικούν σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, για το τριήμερο 30/1 έως και 2/2 ή έχουν προγραμματισμένες επεμβάσεις ή κάνουν αιμοκάθαρση, εάν φυσικά έχουν τη δυνατότητα, από σήμερα Δευτέρα 29/1, να μετακινηθούν σε κατοικίες κοντά στην πόλη των Χανίων σε χαμηλό υψόμετρο.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα σε επιφυλακή θα βρίσκονται:

Η Πολιτική Προστασία και ο Πυροσβεστικός Σταθμός του Δήμου Χανίων, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου, καθώς και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων. Επιπλέον, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν, εκτάκτως από σήμερα και όλο το εικοσιτετράωρο, έως και την Τετάρτη 31/01/2024, θα παραμείνει ανοιχτό το Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων Χανίων.

Ανακοινώσεις με οδηγίες προς τους πολίτες εξέδωσαν και οι Δήμοι Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο και την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται, τα οχήματα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους, ώστε να είναι εφικτή η άμεση τοποθέτηση και χρήση τους όπου απαιτηθεί. από την 22:00 ώρα σήμερα (29.01.2024) στις παρακάτω περιοχές:

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων:

Επαρχιακή οδός Χανιά-Φουρνέ-Ομαλός δια Λάκκων, αμέσως μετά την τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Ομαλό.

Επαρχιακή οδός Χανιά-Μεσκλά-Θέρισο, αμέσως μετά τη Τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Θέρισο.

Επαρχιακή οδός Βρύσσες-Ασκύφου-Χώρας Σφακίων, από Κράπη έως Ίμπρο.

Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου:

Σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ανωγείων και των τοπικών κοινοτήτων Αξού, Λιβαδίων και Ζωνιανών Δήμου Μυλοποτάμου.

Στην επαρχιακή οδό, από την τοπική κοινότητα Σπηλίου έως την τοπική κοινότητα Γερακάρι.

Σε όλο το οδικό δίκτυο της τοπικής κοινότητας Μυριοκεφάλων και στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα έως διασταύρωση με Βιλανδρέδο.

Σε όλο το οδικό Δίκτυο των τοπικών κοινοτήτων Γερακάρι, Βρύσες και Άνω Μέρους Δήμου Αμαρίου.

Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου:

Στο σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου:

Στο σύνολο του οδικού δικτύου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Πηγή: protothema.gr