Την Τετάρτη επηρεάζεται η Αττική καθόλη τη διάρκεια της ημέρας – Σημαντικά προβλήματα σε Αχαΐα και Ήπειρο – Ανησυχία υπάρχει και για τη Θεσσαλία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες το νέο «κύμα» κακοκαιρίας «Elias» το οποίο αναμένεται να πλήξει τις επόμενες δύο ημέρες πολλές περιοχές της χώρας. Ήδη, έχουν πληγεί από ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι η Ήπειρος και η Αχαΐα. 

Ειδικότερα, η κακοκαιρία «Elias» αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη, με τα ύψη βροχής σε συγκεκριμένα σημεία (κυρίως ορεινά) να φτάνουν μέχρι και τα 300 χιλιοστά το πρώτο διήμερο. Η πιο δύσκολη ημέρα – συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής – αναμένεται να είναι η αυριανή.

Αναλυτικά: 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται για το υπόλοιπο της ημέρας σε Ιόνιο, Δυτική και Κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα Κεντρικά Επτάνησα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο μέχρι το πέρας της Τρίτης 26/09, δεχόμενες τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

kairos-xalazi
Την Τετάρτη 27/09, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο – ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια – η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τετάρτης 27/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

kairos-tetarti-meteo-elias
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο καιρού

Στο μεταξύ, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Σημαντικά προβλήματα σε Αχαΐα και Ηπειρο

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε χθες η κακοκαιρία Elias στο πέρασμά της από την Ήπειρο και την Αχαΐα. Από την έντονη βροχόπτωση αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ έκλεισε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας αλλά και η εθνική οδός Λαμίας-Καρπενησίου. Ζημίες προκλήθηκαν και σε καλλιέργιες από το χαλάζι.

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας:

Σε επιφυλακή βρίσκονται και όλοι οι δήμοι της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμος Παλαμά το τοπικό συντονιστικό όργανο συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημμύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα. Όπως σημειώνει πάντως στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παλαμά όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες είναι σε περίπτωση πλημμύρας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ήδη έχουν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες Βλόχος και Μεταμόρφωση.

Πλημμύρισαν ξανά οι δρόμοι στα Τρίκαλα, μεγάλες οι ζημιές στην Αχαΐα – Προβλήματα και στην Ήπειρο

Η κακοκαιρία «Elias» έφθασε χθες στην Αχαΐαμε έντονη χαλαζόπτωση στα ορεινά και όχι μόνο. Και αυτό διότι προκάλεσε προβλήματα σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας.

Λόγω κατολισθήσεων διακόπηκε η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα. Για λίγη ώρα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε από μια λωρίδα κυκλοφορίας όταν μηχανήματα της Ολυμπίας Οδού κατάφεραν να καθαρίσουν μέρος του οδοστρώματος, αλλά στη συνέχεια και πάλι διακόπηκε.  Και αυτό διότι ο  όγκος του νερού που κατέβαινε από το βουνό είναι πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα τα κανάλια απορροής, παρά τις μεγάλες τους διαστάσεις, σε πολλά σημεία να μην «προλαβαίνουν» να το απορροφήσουν και έτσι να έχουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα δόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα προς Αθήνα μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα, από το Σταθμό Διοδίων Ελαιώνα στο 163,5χλμ. έως το 160,6χλμ., μετά τη διακοπή λόγω λασποροών.

Σύμφωνα με την Ολυμπία οδό παρακαλούνται οι οδηγοί στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, να διέρχονται με προσοχή, με χαμηλές ταχύτητες και να συμμορφώνονται με την οδική σήμανση.

ethniki-odos__1_
ethniki-odos__2_
ethniki-odos__3_
Χαλάζι στο Ξυλόκαστρο
Ξυλοκαστρο - η βροχή δεν έχει σταματήσει λεπτό

Κλειστή προσωρινά η εθνική οδός Λαμίας – Καρπενησίου

Λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης, στο κομμάτι που είχε καεί τον περασμένο Αύγουστο, διεκόπη λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 30ο μέχρι το 35ο χιλιόμετρο. Η κυκλοφορία δειξάγεται μέσω Σπερχειάδας – Παλαιοβράχας.

Καταστροφές σε καλλιέργειες

Στο Αίγιο και τα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία η χαλαζόπτωση χθες το απόγευμα ήταν σφοδρή.  Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες της ανατολικής Αιγιάλειας, με τους παραγωγούς να βλέπουν τους καρπούς πεσμένους στο έδαφος. Σύμφωνα με την ΕΡΤ από το έντονο χαλάζι, έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

Οι ζημίες που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες αφού από την έντονη χαλαζόπτωση έσπασαν παρμπρίζ αυτοκινήτων, ηλιακοί θερμοσίφωνες και κεραμίδια στις σκεπές των σπιτιών. Η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται και με χαλάζι έπληξε και άλλα χωρία όπως Τρεχλό, Λαπατα, Ορθολίθι, Κλειτορία.

aomisyhiid6511b90016d5a
tynvtjtyvo6511b8ff1991c
ztzbpkvqhu6511b93c3151a

Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο, πολλά προβλήματα προκλήθηκαν και στα Τρίκαλα με δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Σύμφωνα με το trikaladay.gr,  στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων μεταφέρεται η αγωνία των Αρχών καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων ενώ όπως είπε στο τοπικό μέσο, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στο πρεινό οδικό δίκτυο του νομού λόγω κατολισθήσεων. Αντίθετα στα πεδινά του νομού η στάθμη των νερών των ποταμών είναι σε φυσιολογικά όρια και προς στιγμήν δεν έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, εκτός από κάποιους πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το βίντεο από την οδό Καλαμπάκας που έγινε… ποτάμι μέσα στην πρώτη ώρα της καταιγίδας Elias στα Τρίκαλα. Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, ο δρόμος γέμισε με νερά για τρίτη φορά μέσα σε 4 μήνες και οδηγοί είχαν εγκλωβιστεί, αναζητώντας εξόδους διαφυγής. ELIAS οδός ΚαλαμπάκαςΜεγάλες ζημιές στην Αχαΐα

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε χθες και στο Πωγώνι Ηπείρου, το Χιονάτο Καστοριάς, τα Γιάννενα, την Κλειτορία Καλαβρύτων και το Ξυλόκαστρο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια ενώ σε άλλα σημεία, όπως στον προαστιακό στο Ξυλόκαστρο, ήταν έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα όπου παρατηρήθηκαν λασπόνερα.

Βίντεο από τον προαστιακό στο Ξυλόκαστρο:


Βίντεο από τον «Πευκιά» Ξυλοκάστρου:

korinhtia
Ισχυρή χαλαζόπτωση στο Κρυονέρι Κορινθίας
xilokastro
Πλημμυρισμένος δρόμος στο Ξυλόκαστρο

Βίντεο από το χαλάζι και τις ζημιές που προκάλεσε στην Κλειτορία Αχαΐας:

Όπως φαίνεται και στο βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν, μεγάλες είναι οι ζημιές στην ορεινή Αχαΐα από το χαλάζι.

Βίντεο από το Χιονάτο Καστοριάς:

Βίντεο από τα Μαζέικα Αχαΐας:

kakokairia_2
Ισχυρό χαλάζι στο Πωγώνι Ηπείρου
kakokairia2
kakokairia3
kakokairia5
Χαλαζόπτωση στα Γιάννενα
kakokairia6
Χαλάζι στα Μαζέικα

Σπίτι στο Κιάτο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από πτώση κεραυνού

Παρανάλωμα του πυρός έγινε σπίτι στο Κιάτο Κορινθίας, το βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πτώση κεραυνού.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς. Στο σημείο επιχειρούν άνδρες της Πυροσβεστκής Υπηρεσίας Κιάτου με τρία οχήματα.

Στο κτίριο έχου προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με το korinthostv.gr, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Δείτε το βίντεο:

Κιάτο: Φωτιά σε σπίτι μετά από πτώση κεραυνού


Πηγή φωτογραφιών Facebook/ Forecast Weather Greece

Πηγή: protothema.gr